Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BDG] Wymieniłem "filtr odmy" spostrzeżenia.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na wstępie jeśli uznacie, że temat powinien być w dziale warsztat to proszę o przeniesienie.

I tak w sobote zabrałęm się za wymianę " filtra odmy" piszę w cudzysłowie bo okazłało się, że w silniku 2.5 TDi BDG jest inny układ filtrujący

a raczej jego brak. Sama odma jest dużo większa ( w numerze jest oznaczenie B) i brak w niej jakiegokolwiek materiału filtrującego. Jest to tylko zespół różnych dziwnych kanalików, (pokusiłem się i stary rozwaliłem młotkiem). Auto ma przejechane 183tyś i nie było tam nic poza olejem, odma była drożna nie różniła się niczym od nowej. Dla dobrego samopoczucia :naughty: założyłem nowy kawałek plastiku. Jeśli chodzi o EGR i łączniki to tam było suchutko tylko troszkę sadzy. Tak więc stwierdzam jednoznaczne jak autko jeździ to nie szukajmy "miodu". Ja spędziłęm nad tym 7 godzin

i jestem cały połamany ;(.

pozdrawiam wszystkich :audi:

Opublikowano

Tak więc stwierdzam jednoznaczne jak autko jeździ to nie szukajmy "miodu". Ja spędziłęm nad tym 7 godzin

Ciekawe czy z takim optymizmem byś mówił jakby już doszło do skutków "popsutej" odmy.

Lepiej za wczasu zlikwidować przyczynę (lub możliwą przyczynę gdyż nie da się tego w 1 minutę zdiagnozować) niż martwić się o skutki. W tych silnikach jest to szczególnie polecane :)

Opublikowano

w silniku 2.5 TDi BDG jest inny układ filtrujący

a raczej jego brak. Sama odma jest dużo większa ( w numerze jest oznaczenie B) i brak w niej jakiegokolwiek materiału filtrującego. Jest to tylko zespół różnych dziwnych kanalików, (pokusiłem się i stary rozwaliłem młotkiem).

Witaj,

czy ten Twój filtr miał takie cztery "rurki otwarte od spodu" i w numeracji taką jak podał bratpit + b (małe) na końcu??

Powymieniałeś uszczelki kolektorów, turbo i EGRu?

Ile czasu to zajmuje... ciągle się przykładam ale nie ma kiedy...

Pozzdro

dzidz ciekawy

Opublikowano

Ja spędziłęm nad tym 7 godzin

Witam dokładnie tak ten niby filtr ma na końcu oznaczenie B i jest cały czarny z takimi lejkami od spodu. Co do uszczelek to oczywiście uszczelki przewodu zasilającego turbinę w olej oraz jedna uszczelka łacząca EGR z łacznkiem. U mnie obeszło się bez odkręcania całego EGR'a, tylko go poluzowałem łaczenie z EGR - Łączniki. Nie rozbierałem całych kolektorów bo nie było sensu u mnie było tam czyściutko na co wskazywał EGR i łącznik. Tak na marginesie to w silniku BDG nie mam możliwości odkręcenia łacznika od kolektora, ponieważ śruby zostały zapakowane od strony przodu i trzeba by odkręcać oba kolektory aby zdjąć sam łącznik.

Opublikowano

Witam dokładnie tak ten niby filtr ma na końcu oznaczenie B i jest cały czarny z takimi lejkami od spodu. Co do uszczelek to oczywiście uszczelki przewodu zasilającego turbinę w olej oraz jedna uszczelka łacząca EGR z łacznkiem. U mnie obeszło się bez odkręcania całego EGR'a, tylko go poluzowałem łaczenie z EGR - Łączniki. Nie rozbierałem całych kolektorów bo nie było sensu u mnie było tam czyściutko na co wskazywał EGR i łącznik. Tak na marginesie to w silniku BDG nie mam możliwości odkręcenia łacznika od kolektora, ponieważ śruby zostały zapakowane od strony przodu i trzeba by odkręcać oba kolektory aby zdjąć sam łącznik.

to mamy to samo u u mnie w AYM jest taki filtr jak Twój, i śruby są od przodu.

Podejrzewam,że nie ma sensu odkręcać łącznik, zresztą inżynierowie pewnie to przewidzieli

Dzięki

Pozdrawiam

dzidz[br]Dopisany: 11 Październik 2007, 11:34 _________________________________________________

Czyli tego nie wymieniłeś: 046 131 547 (3 szt. ) uszczelki zaworu recyrkulacji spalin EGR i rur łączących z kolektorem spalinowym.

Tak się głupio pytam, bo kupiłem u Danelczyka za 60 zeta :)

dzidz

Opublikowano
Czyli tego nie wymieniłeś: 046 131 547 (3 szt. )

tak wymieniłem tylko 1 szt pomiędzy EGR i łącznik. Normalnie jak wszystko porozkręcasz( niekiedy trzeba) potrzeba 3 szt. Ja też kupiłem wszystki i dwie mi zostały :angry:

Naszczęście ja płaciłem jakieś grosze. Za całą odmę z kompletem wszystkich uszczelek zapłaciłem niecałe 200zł.

bo kupiłem u Danelczyka za 60 zeta

to jakaś kosmiczna cena :drool:

Opublikowano
Czyli tego nie wymieniłeś: 046 131 547 (3 szt. )

tak wymieniłem tylko 1 szt pomiędzy EGR i łącznik. Normalnie jak wszystko porozkręcasz( niekiedy trzeba) potrzeba 3 szt. Ja też kupiłem wszystki i dwie mi zostały :angry:

Naszczęście ja płaciłem jakieś grosze. Za całą odmę z kompletem wszystkich uszczelek zapłaciłem niecałe 200zł.

bo kupiłem u Danelczyka za 60 zeta

to jakaś kosmiczna cena :drool:

orginalne?

U mnie sama odma 215 zeta, uszczelki tylko te do odmy nic więcej...

W ASO kupowałeś?

dzidz

Opublikowano

oczywiście że tak ASO u Idczka tam też serwisuje autko, za samą odmę zapłaciłem coś około 160zł, straszne te różnice w cenach. U nas w Łodzi jest jedno ASO i wynika z tego że ceny mają przystępne.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

teraz to juz sam nie wiem czy tam zagladac czy nie przebieg kolo 160 kk