Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Leasing samochodu - jak to naprawde jest ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem zielony w tym temacie, moglby ktos napisac po ludzku jak to wyglada, jakie sa plusy/minusy leasingu dla firmy ??

Opublikowano
  • Autor

No o taką odpowiedz mi chodzilo , dzieki Brynia :thumbup:

Opublikowano

troche si z Brynia nie zgadzam co do odlicznia VAT. "ale nie więcej niż 50 % wartości podatku i nie iecej niż chyba 5 czy nawet 6 tys zł" pamietaj ze to firma leasingowa jest wlascicielem i to ona dokonuje odpisow Ty placisz VAT wraz z rata miesieczna i wtedy go sobie odpisujesz. Jak chcesz to moge Ci przedtawic jakas symulacje.

2 niezgodnosc to oplacalnosc leasingu piszez ze :"polecam pod warunkiem że firma potrzebuje kosztów" a wyzej napisalas ze :"weźmie sie pod uwagę wartość pieiądza w czasie" tak naprawde to chodzi tutaj o ta 2 -ga sprawe.

Nie napisalas tez o jaki leasing Ci chodzi operacyjny czy finansowy (najprawdopodobnie od nowego roku bedzie tylko finansowy) a to tez wazna kwestia.....

itd itd.

polecam www.leasngbroker.pl

Opublikowano

Nie więcej niż 60% VAT do limitu 6'000PLN.

To, jakie są 'wady i zalety' zależy od tego, do czego porównujesz? Do kredytu na działalność? Do kredytu na osobę fizyczną?

Brynia: co do 'taniej' to nie do końca się zgodzę: bywa taniej lub drożej, a to zależy od standingu firmy. I tylko to sygnalizuję, bo nie chcę robić z tego akademickiej dyskusji.

Opublikowano

"Do kredytu na osobę fizyczną?" jak to niby porownac???? osoba fizyczna nie ma obowiazku stosowac sie do zasad zawartych w ustawie o rachunkowosci...

Opublikowano

"Do kredytu na osobę fizyczną?" jak to niby porownac???? osoba fizyczna nie ma obowiazku stosowac sie do zasad zawartych w ustawie o rachunkowosci...

Uważam, że pytanie jest dość ogólnie sformułowane. A co ma wspólnego kredyt na zakup samochodu osobowego na osobę fizyczną do leasingu, już tłumaczę:

Jeśli prowadzisz jednoosobową działalność gospodarczą, to alternatywą dla leasingu jest albo kredytowanie samochodu 'w działalności', albo kredytowanie auta na osobę fizyczną, a następnie zamiast wprowadzania do ksiąg działalności gospodarczej, użytkowanie samochodu prywatnego do celów służbowych. I jest to realna alternatywa, aczkolwiek pomijana często, gdyż:

a. przy zakupie bierze siępod uwagę wszystko, tylko nie sytuację, gdy samochód będzie się sprzedawać;

b. zazwyczaj przediębiorca ma do dyspozycji księgową, która odpowiedzialna jest za poprawność zapisów w księgach handlowych i prowadzenie rozliczeń z urzędami (vide: jest zainteresowana tym, żeby było poprawnie i jak najprościej), a niewielu ma dostęp do finansisty, którego zadaniem jest optymalizacja finansów.

I to tyle, tak bez 'nadymania się'. Kiedyś planowaliśmy z przyjaciółmi w ramach inkubatora przedsiębiorczości założenie komórki, zajmującej się doradztwem finansowym (nota bene określenie nadużywane ostatnio niemiłosiernie dla wszelkich maści akwizycji usług bankowych) dla małych i średnich przedsiębiorców, których z oczywistych względów nie stać na dyrektora finansowego na pełny etat. Okazało się, że nie tylko zainteresowanie nikłe, ale i świadomość, że to może się do czegokolwiek przydać...

W każdym razie: jakby co, chętnie pomogę :-)

basen: Bombowa rura wydechowa....

Opublikowano

hehe lesingiem zajmowalem sie przez 4 lata :) Bylem brokerem pozniej pracowalem w jednym z towarzystw leasingowych.

Dziwnie interpretujesz haslo "osoba fizyczna" pierwszy raz spotkalem sie z takim rozumowaniem no, ale nawet jezeli osoba fizyczna mialaby wziasc kredyt na auto to i tak musi miec tzw zdolnosc. Na ladne oczy nikt nie daje hehe:)

PS aktualnie pisze prace podyplomowa porownujaca leasing do innych form finansowania i jak ma sie to do prognoz finansowych przy dofinansowaniu z UE takze mozemy troche jeszcze popisac :bicz2:

aaaa te rury to nie moje :P ja mam 2 kominy

Opublikowano

Jeśli udostępniesz efekt prac, to chętnie poczytam. :-) Chodzi o ujęcie wg. polskiej Ustawy o Rachunkowości czy MSR?

Temat działalności gospodarczej i kredyt vs. leasing przerabiałem w praktyce.

Dziwnie interpretujesz haslo "osoba fizyczna" pierwszy raz spotkalem sie z takim rozumowaniem no, ale nawet jezeli osoba fizyczna mialaby wziasc kredyt na auto to i tak musi miec tzw zdolnosc.

Pytałem, czy kolega prowadzi działalność jako osoba fizyczna, czy też w formie spółki prawa handlowego (osoba prawna). Tylko i wyłącznie w tym sensie, że jeśli 'samozatrudniłeś' się i szukasz kosztów to jest to co innego, niż jeśli jesteś wspólnikiem/ pracownikiem spółki kapitalowej i potrzebujesz samochodu do pracy. Chyba tu się zgodzimy. Od, takie pytanie o kontekst... :-)

A zdolność kredytowa to też inna rzecz...