Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Szarpnięcie po zmienie biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeszukałem forum, i nie znalazłem odpowiedzi. Mianowicie mój problem polega na tym, że kiedy jadę nieco dynamiczniej, to ułamek sekundy po zmianie biegu na wyższy wyraźnie odczuwalne jest szarpnięcie. Dzieje się tak nawet przy minimalnym odpuszczeniu pedału gazu podczas zmiany. Jeśli, zmieniając bieg, nie ujmę gazu problem nie występuje. Czasem zdarza się to nie przy zmianie biegu, kiedy silnik jest mocniej obciążony (np. przyspieszanie na 5 biegu pod stromą górkę, przy obrotach około 2,5-3 tys.) Poza tym, gdy silnik się mocno rozgrzeje, zmiana biegów na postoju (przy włączonym silniku) jest utrudniona. VAG nie wykazał nieprawidłowości, poduszki silnika i skrzyni są ok. Powoli kończy mi się prawy zewnętrzny przegub. Auto ma na liczniku 208 tys. km (prawdopodobnie przebieg jest prawdziwy). Czy może to być wina jakiegoś luzu na dwumasie?

Opublikowano

przyczyną może być dwumas, przeguby wewnętrzne, poduszki :mysli:

Opublikowano
  • Autor

przyczyną może być dwumas, przeguby wewnętrzne, poduszki :mysli:

Poduszki są ok, jak pisałem. Czy stan wewnętrznych przegubów da się jakoś sprawdzić?

Opublikowano

Może sprawdź stan oleju , ja tak miałem i po zmianie jest ok . :)

Opublikowano
  • Autor

Może sprawdź stan oleju , ja tak miałem i po zmianie jest ok . :)

Masz na myśli wszystkie objawy czy tylko utrudnione wbijanie biegów? Mam delikatny wyciek oleju przy połączeniu skrzyni z silnikiem. Zauważyłem to dzisiaj, kiedy właśnie chciałem wymienić olej w skrzyni ;) [br]Dopisany: 09 Grudzień 2010, 12:33_________________________________________________Nasunęła mi się jeszcze jedna myśl odnośnie mojego problemu. Czy jest możliwe, że olej wyciekający ze skrzyni albo uszczelniacza na wale korbowym zalewa sprzęgło dając takie objawy jak opisałem wyżej?

Opublikowano

olej na tarczy sprzęgłowej jak najbardziej może powodować szarpnięcia, a sprzęgło ci się kolego nie ślizga ?? :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Nie ślizga się. Trzyma wszystko elegancko. Tylko te szarpnięcia zaraz po przepięciu biegu i czasem, ale bardzo bardzo rzadko, szarpnie samo z siebie.

Opublikowano

to najlepiej zrzucić skrzynie i zobaczyć w jakim stanie jest sprzęgło