Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Demontaż sterownika klimatyzacji w B5 FL FOTOSTORY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Niedawno poszukiwałem na forum instrukcji demontażu sterownika klimy w B5 po lifcie. Z racji, że takowego nie znalazłem a sam niedawno go wyciągałem, postanowiłem zrobić krótkie fotostory. Mam nadzieje, że komuś się przyda :rolleyes:

Narzędzie jakich użyłem:

- klucz nasadowy 8mm

- śrubokręt precyzyjny

- super glue :>

Zayczynamy:

1) Po pierwsze demontujemy ramki konsoli środkowej zaczynając od tej górnej, przykrywającej m.in. włącznik świateł awaryjnych. Delikatnie podważamy śrubokrętem w rogach jak na zdjęciach, uważając przy tym żeby nie pokaleczyć plastyków. Kiedy rogi odejdą palcami ciągniemy w naszą stronę (NIE DO GÓRY!). Od razu zaznaczam, że obie ramki trzymają się na beznadziejnie umocowanych małych uchwytach i nie ma szans, żeby wszystkie uchwyty przetrwały ten zabiego :gwizdanie:

image.jpg

image.jpg

2) Krok drugi:

Wysuwamy popielniczkę i podważamy palcami dolną ramkę na jej środku. Kiedy już odskoczy idziemy dookoła podważając obie strony jednocześnie. (Zdjęcie poglądowe - druga ręka była zajęta aparatem :P)

image.jpg

image.jpg

3) Krok trzeci:

Wysuwamy popielniczkę i kluczem nasadowym odkręcamy dwie śruby mocujące, następnie wysuwamy popielniczkę z koszyczkiem.

image.jpg

image.jpg

4) Krok czwarty, najtrudniejszy :wink4:

W otwór popielniczki wsuwamy jedną rękę i delikatnie staramy się wypchać sterownik, w tym samym czasie drugą ręką przy pomocy śrubokrętu naginamy sprężyste uchwyty w górnej części sterownika. Kiedy już uda nam się to zrobić, mocnym zdecydowanym ruchem szarpiemy sterownik w naszą stronę.

image.jpg

image.jpg

Tym oto sposobem mamy sterownik w swoich rękach i możemy dalej kombinować dlaczego to cholerstwo nie działa jak należy :wink4:

Przed zamontowaniem sterownika z powrotem warto podkleić te nieszczęsne uchwyty jakimś SuperGlue czy Kropelką. Tylko trzeba troche poczekać aż klej wyschnie żeby sie nie okazało że przykleiliśmy ramkę do konsoli na stałe :polew:

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Opublikowano

Zamiast kleju można użyć lutownicy i wtopić zaczepy z powrotem w plastik.