Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHL] Spada temperatura...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam B5 1.6 z 97r. z LPG. Silnik zawsze chodził jak zegarek i chodzi nadal. Niestety pojaiwł się problem. Przy prędkości powyżej 120 km/h (V bieg) zaczyna spadać temperatura i spada coraz bardziej wraz ze wzrostem prędkości. Bardziej tu chodzi raczej o obroty bo na IV biegu przy podobnych obrotach sprawa ma się podobnie. Temperatura otoczenia nie ma tu raczej nić do rzeczy, bo działo się to zarówno przy -15st. na dworze jak i przy +15st. Zawsze natomiast przy jeździe na przyzwoitych obrotach wskazówka temp. stoi na 90st. jak namalowana a do tej wartości rozgrzewa się auto po rozruchu w normalnym jak zawsze czasie.

Dodam jedynie, że kiedyś wymieniałem już termostat, ale wtedy wiecznie się nie dogrzewał i nie chciał przeskoczyć 75st. Po założeniu nowgo wszystko wróciło do normy, aż tu po roku następna zagadka i inne objawy. Przyznam się, że termostat, który mam teraz to niestety nie Wheeler :gwizdanie: Nie wiem, więc czy to termostat czy coś innego. Byli nawet tacy, którzy twierdzili, że to może być padnięta pompa wody...

Proszę więc o pomoc.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Opublikowano

Termostat do wymiany.Gdyby padła pompa wody to by temperaturę łapał a nie spadała.

Opublikowano

A jaki kupiłeś ten termostat, tzn jakie firmy???

U Ciebie to 99% będzie wina termostatu, też tak kiedyś miałem ale przy robieniu rozrządu wymieniłem termostat, kupiłem w ASO ok 70zł, także pamiętaj kupuj oryginalny termostat bo zamiennik możesz kupić za 20zł taniej a to nie pieniądz i lepiej mieć spokój.

Ja od tej pory nie mam żadnych problemów z nietrzymającą temperaturą :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Pompa też mi "podpadała", podoba mi się wersja z terostatem. Nie wiem jaki mam teraz termostat. Wiem, że zakłada się Wheelera i już, ale nie miałem czasu na zamawianie i wziąłem pierwszy z brzegu za jakieś 40zł, więc chyba to przemawia za termostatem... :embarrassed: Ciekawe jednak, że tym razem objawy są inne inne niż ostatnio, kiedy padł mi termostat.

Opublikowano

Ja miałem ten sam problem i wymiana termostatu pomogła. Kupiłem też zamiennik za chyba 45 zł i nie jestem zbytnio zadowolony. Troszkę za wolno mi się nagrzewa. Także znowu potwierdza się że ori to ori.

Opublikowano

a czujnik cieczy chlodzenia sprawdzales??:)