Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Zmienna geometria - zapieczenie kierownic.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problemy z przyspieszeniem: autko słabo się zbiera, czasami występuje całkowity spadek mocy (i tu trochę odmiennie jak czytałem, problem ten nie występuje tylko po przekroczeniu 120km/h i 3000 obrotów, tylko czasami, a nawet sporadycznie. Po wyłączeniu i włączeniu silnika wraca do swojego mułowatego tępa), max prędkość 175km/h.

Silnik jaki mam to: 1,9 TDI 110 KM.

A temat zakładam bo: byłem w 2 punktach gdzie sprawdzają turbiny i zdiagnozowali mi tam wymieniony w temacie problem. Z tym, że jeden chce mi zregenerować całą turbinę, koszt 800 - 1000zł, w zależności od tego uszkodzenia turbiny (???), a 2 oferuje samo czyszczenie z wymianą uszczelek, piaskowaniem itp. koszt ok. 500zł.

Pytanie moje brzmi co lepiej zrobić?? Regeneracja całości, czy czyszczenie. Dodam, że właścicielem jestem od grudnia ubiegłego roku. Poza tym, piszecie o podłączeniu się najpierw pod VAG-a, ani jeden ani drugi nie robili tego, dlatego zastanawiam się czy diagnoza jest trafna, co sądzicie??

Opublikowano

W pierwszej kolejności - podpiąć VAGa i zczytać błędy, ale pewnie wyskoczy "notlauf".

Ponadto, pojeździj kilka dni wykorzystująć cały zakres obrotów (nawet w trybie awaryjnym poprostu ciągnij go cały czas te 3 tyś. obr) - może uda się wywalić sadzę z turbiny i zacznie jechać jak należy.

Jeżeli to nie pomoże, pewnie czyszczenie, ale najpierw pasowałoby zrobić logi.

Poszukaj na forum osób ze swojego rejonu, które mogą Ci podpiąć VAGa - dział spoty.

TDI musi czasami dostać po garach, żeby wywalić sadzę.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Znacie w Kielcach lub okolicach jakiegoś machera, który mi w ekspresowym tempie wyczyści turbinę?? bo łapię notalufa przy 2500rpm, i najprawdopodobniej kierownice się zapiekły. A w poniedziałek wyjeżdżam na wczasy.

Opublikowano

Witam,

Mam problemy z przyspieszeniem: autko słabo się zbiera, czasami występuje całkowity spadek mocy (i tu trochę odmiennie jak czytałem, problem ten nie występuje tylko po przekroczeniu 120km/h i 3000 obrotów, tylko czasami, a nawet sporadycznie. Po wyłączeniu i włączeniu silnika wraca do swojego mułowatego tępa), max prędkość 175km/h.

Silnik jaki mam to: 1,9 TDI 110 KM.

A temat zakładam bo: byłem w 2 punktach gdzie sprawdzają turbiny i zdiagnozowali mi tam wymieniony w temacie problem. Z tym, że jeden chce mi zregenerować całą turbinę, koszt 800 - 1000zł, w zależności od tego uszkodzenia turbiny (???), a 2 oferuje samo czyszczenie z wymianą uszczelek, piaskowaniem itp. koszt ok. 500zł.

Pytanie moje brzmi co lepiej zrobić?? Regeneracja całości, czy czyszczenie. Dodam, że właścicielem jestem od grudnia ubiegłego roku. Poza tym, piszecie o podłączeniu się najpierw pod VAG-a, ani jeden ani drugi nie robili tego, dlatego zastanawiam się czy diagnoza jest trafna, co sądzicie??

jeszcze mozesz recznie rozruszac sztange turbiny i zobaczysz czy bedzie poprawa , ale wogole bedzie juz dobrze jak nie sa bardzo zapieczone :kox:

Opublikowano

chyba nie ten dzial :mysli: pojezdzic agresywniej ale nie deptac do 5tys rozruszac sztange strzykawka i wezykiem a jak nie to rozbierac i czyscic