Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

RNS-E w B5 - znikające info na FISie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nabyłem RNS-E od Kolegi ALVARO ale nie mogę jej zmusić do współpracy z FISem. CANy podłączone dobrze, bo działa podświetlenie i wyłączanie po kluczyku (baz CANów nie działało). Po uruchomieniu zapłony włącza się również RNS, a na FISie takie oto pierdoły:

imag0190n.th.jpg

najczęściej w dolnej części FISu pokazuje mi ulicę na której właśnie jestem (oczywiście poprawnie). Nie pokazuje strzałek na zadanej trasie ani info z radia.

Ciekawostki:

1. po wygaszeniu FISu przyciskiem RESET (dźwignia wycieraczek) i ponownym włączeniu na fisie są już pokazywane standardowe informacje (spalanie). Górna część ekranu nie świeci tak jak przedtem w symphony i RNS-D (pokazywała co gra, źródło):

RNS-E A4 B5 bzdety na FISie I

2. po hard resecie navi (adaptacja, kanał 111) przez chwilę, podczas startu pokazuje poprawne informacje w górnej części ekranu (np, że ładuje mp3), ale jak się już odpali to pokazuje znowu pierdoły:

RNS-E A4 B5 bzdety na FISie II

Jakieś rady odnośnie kodowania? (kodowałem jak w wątku RNS-E od A do Z). Navigacja działa jak należy, pokazuje dokładnie gdzie jestem i w ogóle ok. Ale brak info na FISie. Spróbuję jeszcze załączyć może do kogoś z B6, jak nie to może uszkodzone coś?

Opublikowano

Masz w navi włączony kompas. Jest gdzieś w menu. "Odptaszkuj" i będzie ok

Opublikowano
  • Autor

Masz w navi włączony kompas. Jest gdzieś w menu. "Odptaszkuj" i będzie ok

:kox: lecę sprawdzić...

Miałem rzeczywiście kompas. Wyłączyłem i nie mam nic. Dalej nie świeci górna część wyświetlacza. Po resecie zachowuje się jak na filmie numer 2, tylko że nie ma już kompasa a jest spalanie :disgust:. To co ma tam być na stałe czyli info że gra mp3 pojawia się na chwilę po resecie i znika :wallbash:

Opublikowano

Wyłączyłeś kompas ale do "strzałek" potrzebne jest wprowadzenie trasy (uruchomienie prowadzenia do celu).

Chyba, że jeszcze jest coś nie tak w ustawieniach samej navi. U mnie na fisie są strzałki a wczesniej miałem to samo co Ty.

Jutro zobaczę ustawienia w menu.

PS

Masz wgrany j. polski ?

Opublikowano
  • Autor

Wyłączyłeś kompas ale do "strzałek" potrzebne jest wprowadzenie trasy (uruchomienie prowadzenia do celu).

Chyba, że jeszcze jest coś nie tak w ustawieniach samej navi. U mnie na fisie są strzałki a wczesniej miałem to samo co Ty.

Jutro zobaczę ustawienia w menu.

PS

Masz wgrany j. polski ?

tak, mam polski. Strzałki strzałkami, ale info o tym czy gra radio czy mp3 czy cd powinno być cały czas na samej górze FISu.

Opublikowano

Po odpaleniu prowadzenia do celu w górnym okienku fis-a mam info o źródle dźwięku (albo rds radia albo nazwę utworu mp3). Reszta to strzałki navi.

Opublikowano

skalarx cany puściłeś lużnymi przewodami czy w skrętce (warkoczyk)???

Opublikowano
  • Autor

skalarx cany puściłeś lużnymi przewodami czy w skrętce (warkoczyk)???

CANy miałem w ori instalacji. Nic nie musiałem puszczać. Były fabrycznie podpięte do symphony i wszystko było ok.

Opublikowano

Ja niby też miałem (tak wynikało z opisu gniazda SYMPHONY). Jednak to nie było to. Musiałem prowadzić CAN z licznika. ( koniecznie skrętką).

Daj maila na PW to wyślę Ci zdjęcia jak mam ustawione menu w navi. Może coś pomoże.

Opublikowano
  • Autor

Ja niby też miałem (tak wynikało z opisu gniazda SYMPHONY). Jednak to nie było to. Musiałem prowadzić CAN z licznika. ( koniecznie skrętką).

Daj maila na PW to wyślę Ci zdjęcia jak mam ustawione menu w navi. Może coś pomoże.

dzięki za foty. Mam ustawione tak samo. Jak by CANy były źle podpięte, to nie miałbym podświetlenia i wyłączania po kluczyku, więc tutaj jest chyba OK. Obstawiam raczej kodowanie. Jakie masz kodowanie RNSa i licznika (kodowanie i kanały 60, 61, 61)

Opublikowano

Będę mógł sprawdzić dopiero po 19, bo auto w trasie

Opublikowano
  • Autor

Będę mógł sprawdzić dopiero po 19, bo auto w trasie

ok poczekam :polew:

Opublikowano

kodowanie navi 041911

kodowanie zegary 00040 kanały 60 - 1025 , 61 - 256 , 62 - 21

Opublikowano
  • Autor

kodowanie navi 041911

kodowanie zegary 00040 kanały 60 - 1025 , 61 - 256 , 62 - 21

nic to nie daje.

Tak więc, sytuacja wygląda tak: działa navi, wyświetla strzałki na FISie (jak trasa jest zaplanowana), brakuje cały czas stałych informacji w górnej części FISu czyli info o stacji radiowej albo źródle sygnału (FM, CD, DVD czy mp3).

Zegary: 00064, kanał 60 - 1025 , kanał 61 - 256 , kanał 62 - 21

RNS-E: 0501711

Za to przez chwilę pojawił sie komunikat w błędach navi:

01317 - Control Module in Instrument Cluster (J285)

008 - Implausible Signal

Opublikowano

To ja stawiam na CAN-y.

U mnie też niby były wpięte do symphony a po założeniu RNS coś tam nie grało i musiałem prowadzić z zegarów nową linię

Opublikowano
  • Autor

To ja stawiam na CAN-y.

U mnie też niby były wpięte do symphony a po założeniu RNS coś tam nie grało i musiałem prowadzić z zegarów nową linię

trudno, trzeba będzie sprawdzić :cool1: