Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ACK] Gdzie jest przepustnica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W moim sprzęcie obroty zaczeły nieźle falować, często zdarza się że nawet gaśnie. Jutro podepnę samochód pod VAG-a ale wcześniej chciałbym wyczyścić przepustnicę tylko nie wiem jak się do niej dostać. Jeśli miałby ktoś schematy byłbym zobowiązany

Opublikowano
  • Autor

Dzięki serdeczne za schemat.

Przed zabraniem się za przepustnicę podjechałem pod VAG okazało się, że przypływomierz jest walnięty ;( Podobno zero sygnału z przepływomierza. Kostka napewno jest podłączona. Czy jest jakaś szansze że po czyszczeniu przepływomierza zacznie działać, czy tylko wymiana elementu?

Opublikowano

Fakty:

czyszczenie jest najtańszą metodą ratowania przepływomierza i na ogół daje pozytywne rezultaty jednakże są one widoczne w sytuacjach gdy przepływomierz jako tako jeszcze działa. Jeśli jest tak jak mówisz, w co wątpię, to czyszczenie nie wiele pomoże.

Moja opinia:

Gdyby przepływomierz faktycznie padł zupełnie to silnik zachowywałby się zupełnie anormalnie a ty piszesz, że falują ci obroty - to jeszcze nic wielkiego. Padnięta przepływka wiązałoby się ze znacznym wzrostem spalania, dławienie silnika, zamuleniem, znacznych "trudnościach" przy wkręcaniu się na wysokie obroty, strzałami z silnika (aczkolwiek to mniej często się zdarza) itd. Jeśli nie spotkałeś się z tymi dodatkowymi objawami to może nie jest aż tak źle z tą przepływką - szkoda, że nie wkleiłeś błędów.

Przepływomierz tak czy siak będziesz musiał wymienić (tylko oryginał) i tutaj są dwie opcje:

1. Nie masz kasy więc czyścisz aktualną przeływkę - powinno trochę pomóc -, zbierasz kasę, kupujesz nową część

2. Nie bawisz się w krótkotrwałe półśrodki i kupujesz od razu przepływomierz.

Opublikowano
  • Autor

W środę jeszcze raz podepnę pod VAG-a i zczytam kody. Problemy z przepływomierzem miałem w moim poprzednim aucie (Mazda 626) z tym że tam powodem uszkodzenia była instalacja gazowa. Po strzale samochód ledwo jeździł a audi jeździ całkiem dobrze a problem jest tylko z obrotami na biegu jałowym oraz to że czasami ciężko go odpalić. Zapala i po chwili gasnie.Tak jak pisałem w środę podpinam do VAG i zobaczymy jakie błędy są.

Opublikowano
Zapala i po chwili gasnie

to zapewne immobilizer

Opublikowano
  • Autor

immobilaizer to napewno nie bo w jak odpalę i odrazu dodam gazu to wchodzi na obroty.

Opublikowano

u mnie też falowały obroty wymontowałem przepustnice wyczyściłem i silnik pracuje jak zegarek nie ma potrzeby wymieniać sprawnej części na nową wystarczy umyć w benzynie lub do kupienia w sklepach są środki do czyszczenia przepustnic jeśli nie pomoże to na VAG-a i sprawdzić sonde lambda może być do wymiany i na pewno pomoże

Opublikowano
  • Autor

Dziś udało mi się podłączyć pod komputer, wykazało takie błędy:

"Kwota kodów kłopotu: 002

Kod kłopotu001:

18265 P1857 Sygnał obciążenia błędny komunikat z jednostki sterującej silnika

Kod kłopotu002:

00526 Włacznik świateł stop Nieprawidłowy sygnał "

Taki błędy mi się ukazały. Błędy pokazuje także przepływimierz z tym, że jak to określił mechanik samochód widzi przepływomierz ale nie może odczytać danych odnośnie powietrza. Na innym przepływomierzu było to samo.

Audi w czasie jazdy jedzie bardzo dobrze, nie ma problemów z wkręcaniem się na obroty. Problemy pojawiają się tylko na na postoju (falują trochę obroty, czasami zdarza się że samochód gaśnie i zdarza się że nie mogę odpalić - opisywałem to już we wcześniejszych postach). Aha okazało się że skrzynia ma ustawienia na 0 (zera) podobno powinno być inaczej.

Jakieś sugestie odnośnie tych błędów??