Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Czy to uszkodzony przepływomierz? Błedy 16485, 16486 i 16683

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Prośba o pomoc w poniższym problemie:

Pierwsze objawy:

Jadąc na 5/6 biegu zauważyłem słabość na obrotach poniżej 2tysi i momentami lekko szarpało. Odejmowanie ani dodawanie 'gazu' nie pomagało. Redukowałem na niższy bieg na wyższe obroty i auto 'szło'. Objaw wystąpił kilkukrotnie.

Była to noc wiec rankiem sprawdziłem błędy.

2 Faults Found:

17056 - Cylinder 2 Glow Plug Circuit (Q11): Electrical Fault

P0672 - 000 - -

Freeze Frame:

RPM: 0 /min

Torque: 166.0 Nm

Speed: 0.0 km/h

Load: 0.0 %

Voltage: 11.93 V

Bin. Bits: 00000111

Temperature: 1.8°C

Bin. Bits: 00110000

16485 - Mass Air Flow Sensor (G70): Implausible Signal

P0101 - 000 - -

Freeze Frame:

RPM: 1785 /min

Torque: 0.0 Nm

Speed: 90.0 km/h

Temperature: 25.2°C

Mass Flow: 17.07 g/s

(no units): 1.95

Temperature: 86.4°C

17056 nie przejmuję się w tym momencie bo zakładam, że to świeca. Kiedyś miałem i po wymianie ustąpiło

Sprawdziłem wtyczke do przepływomierza i styki wyglądały jak nowe. Rura, która wychodzi z przepływomierza wyglądała równiez na całą przynajmniej od góry i jak chodził silnik to lekko nią manewrowałem i silnik zachowywał się bez zmian.

Na odpiętej wtyczce rónież było ok ale postanowiłem się przejechać.

Tutaj dodam, iż nie mając dostepu do netu (pech: akurat padł) i wiedzy zrobiłem logi na 'czuja' czyli tam gdzie widziałem wartości MAFa. (teraz wiem, że powinienem zrobićlogi 003 w 3 i 4 kolumne)

Zauważyłem, że Mass Air Flow (Actual) jest stała warttość:

Grupy: 001,002,044 - http://vaglog.rtnet.pl/saintos_50614.html

Wpiąłem wtyczke i wracałem:

W drugiej części na początku gdy są małe obroty to jest ten moment gdy auto nie reagowało.

Grupy: 001,010,044,001,010,044 - http://vaglog.rtnet.pl/saintos_50615.html

Grupy: 010,044,093 - http://vaglog.rtnet.pl/saintos_50613.html

Czy da się coś wywnioskować z powyższych logów czy musze zrobić 003?

Teraz musiałem jakoś wrócić od tesciów i jadąc do domu przejechałem zaledwie kilkanaście kilometrów jak samochód nie chciał jechac. Na postoju jak dodwałem gazu to obroty skakały (z tendencją do spadku) i od czasu do czasu słychać było jakby warknięcia.

Odpiąłem wtyczke z przepływomierza i auto zaczeło jakoś reagować, tzn dało całkiem przyzwoicie jechać ale powyżej 2tys obrotów. Poniżej nie było tragedii ale przynajmniej nie spadały obroty.

Po przyjeździe do domu sprawdziłem VAGiem i ku mojemy zdziwieniu:

4 Faults Found:

17056 - Cylinder 2 Glow Plug Circuit (Q11): Electrical Fault

P0672 - 000 - -

Freeze Frame:

RPM: 840 /min

Torque: 40.0 Nm

Voltage: 13.07 V

Bin. Bits: 11000100

Temperature: 9.9°C

Bin. Bits: 10110000

16485 - Mass Air Flow Sensor (G70): Implausible Signal

P0101 - 000 - -

Freeze Frame:

RPM: 2079 /min

Torque: 0.0 Nm

Speed: 85.0 km/h

Temperature: 17.1°C

Mass Flow: 12.80 g/s

(no units): 2.59

Temperature: 84.6°C

16683 - Boost Pressure Regulation: Control Range Not Reached

P0299 - 000 - -

Freeze Frame:

RPM: 2709 /min

Torque: 176.0 Nm

Speed: 85.0 km/h

Load: 49.8 %

Voltage: 14.14 V

Bin. Bits: 11000000

Absolute Pres.: 1978.8 mbar

Absolute Pres.: 1315.8 mbar

16486 - Mass Air Flow Sensor (G70): Signal too Low

P0102 - 000 - -

Freeze Frame:

RPM: 1029 /min

Torque: 14.0 Nm

Duty Cycle: 99.6 %

Bin. Bits: 11000111

Mass Air / Rev.: 540.0 mg/str

Mass Air / Rev.: 0.0 mg/str

Czyli pojawił sie nowy 16683 i zapaliła się kontrolka elektroniki silnika... ehh

Czy mam to traktować jako jakieś nowe uszkodzenia czy jest to następstwo jazdy z odpiętą wtyczką przepływomierza?

Na ile procent jest to przepływomierz?

Czy da się przeczyścić przepływomierz bez wykręcania 'czujnika' z obudowy?

Pytanie retoryczne bo samochód ma mi służyć jeszcze jakiś czas ale czy jest senskupować/ktoś próbował przepłyowmierzy za 100zł jakie są na allegro?

Dzisiaj rano zapaliłem (nadal na odpiętej wtyczce) i dziwnie kopcił + skaczące obroty... został w domu...

W sklepie boscha na kobierzyńskiej w Krakowie człowiek powiedział mi o jakimś programie Boscha BX, oddaje się stary przepływomierz (nieuszkodzny mechanicznie, cała obudowa) i wtedy nowy kosztuje 350 (zamiast 520zł). Różni się (podobno) tylko opakowaniem. Czy ktoś wie o co kaman?

Na razie furak stoi i wieczorem sprawdze filtr powietrza i postaram sie jakoś przeczyścić przepływomierz. Czy w gre wchodzi tylko ten płyn do czyszczenia elektroniki czy można zwykłym spirem?

Prośba o pomoc i z góry dziękuję za wszelkie wskazówki ! Mam słodką nadzieję, że to nie turbina....

Saintos

=====

update 00:34 2011-07-05

=====

Wyciągnąłem przepływomierz i zrobiłem kąpiel (http://hubpages.com/hub/clean-replace-vw-audi-maf-diy) w płynie, który kupiłem w sklepie elektronicznym. Przy okazji wyczyściłem paprochy przed filtrem powietrza, który w sumie nie był w najgorszym stanie. Po wyschnięciu i założeniu odpaliłem, buchnęło z rury jak u dziadka w piecu, obroty pofalowały ale za moment wszystko się uspokoiło. Zdziwiło mnie, że na VAGu widać było jedynie błąd 16485. Skasowałem i pojechałem aby zrobić logi.

Niestety tyle co się rozgrzał silnik do 90 i ustawiłem grupy do logowania to zaczęło się ponownie. Przy ruszaniu szarpało i obroty raczej spadały. Jak na jałowym udało mi się wkręcić powyżej 2tys jakoś się kręcił ale przy ruszaniu zaraz słabł z tendencja do gaśnięcia. Ponownie przy próbach wkręcania na wyższe obroty usłyszałem takie jakby warknięcia. Gasiłem i zapalałem kilkukrotnie i to samo.

Zatem z logów nici.

Jakoś doturlałem się do domu ale o dziwo jak dojechałem na miejsce silnik normalnie zaczął się wkręcać na wyższe obroty, z rury nie dymiło, na vagu zero błędów. Już nie jechałem bo po północy i w deszczu słabo się robi logi samemu :)

Jutro... tzn dzisiaj popołudniu kolejne podejście do logów.

No chyba, że mogę coś jeszcze sprawdzić/przeczyścić ?

Bardzo niepokoi mnie to warczenie przy wkręcaniu się na wyższe obroty...

I jeszcze jedno pytanie odnośnie części, warto kupić taką (http://google.plczesc/przeplywomierz-masowy-powietrza,audi,a4-avant-8ed-od-2004-11,2-0-tdi-140km,5-5377-19971-102806-0-5-722684080.html) wkładkę firmy Pierburg?

[br]Dopisany: 04 Lipiec 2011, 13:23_________________________________________________=====

update 11:34 2011-07-05

=====

Witam, rano udało mi się zrobić logi. Mógłbym prosić o analizę?

Dodam, że przy wciśnięciu do końca w lusterku widziałem czarna chmurkę ale tylko gdzieś do 2tysi...

Jak widać po czasach baaardzo długo trwało rozpędzanie się do ponad 4tysięcy.

Grupy: 011,011,011 - http://vaglog.rtnet.pl/saintos_50689.html

Grupy: 010 - http://vaglog.rtnet.pl/saintos_50687.html

Grupy: 008 - http://vaglog.rtnet.pl/saintos_50688.html

Grupy: 003 - http://vaglog.rtnet.pl/saintos_50690.html

Opublikowano

Kolego masz coś nie tak z doładowaniem zauwaz ze w logu 011 komputer dawno zadaje ciśnienie 2335 a tobie turbo zaczyna ładować dużo później. Tak samo log 003 dopiero od ok 2000obr zaczyna pobierać tyle powietrza ile powinien. Może być turbo zapieczone i geometria nie chodzi jak należy.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki IDUAL za analizę. Czyli czeka mnie wykręcenie turbo.

Czy oprócz zapieczonych łopatek może być uszkodzony jakiś układ elektroniczny, który mógłby powodować takie objawy?

• 8 lat później...
Opublikowano

Odgrzeję kotleta. Mam A4 B7 2.0 tdi BLB.

Po przejechaniu 50-100km wywala mi błąd 16485 - miernik masy powietrza G70 (P0101-000 - niewiarygodny sygnał). I żadnego więcej.

Przepływke miałem trafioną, więc kupiłem nową Pierburga. Po zmianie przepływki wartości w VCDS od razu wróciły do normy. Ale błąd wywala dalej. Auto normalnie jedzie, przyspiesza, kompletnie nic sie nie dzieje. Ale check kuje w oczy.

W razie czego mam dostęp do VCDS, ale w laptopie jest trafiona bateria. Więc przez najbliższe kilka dni tylko tak mogę sprawdzać auto.

Podpowiedzcie proszę od czego mogę zacząć diagnozowanie usterki.

Z góry dziękuję za odpowiedzi !

• 1 rok później...
Opublikowano

Witaj sainto, czy mógłbyś wyjaśnić jak rozwiązałeś problem z błędami 16485, 16486, 16683?