Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Uszczelka pod głowicą + emulsja w płynie chłodniczym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Dzisiaj odstawiłem auto do mechanika w celu zmiany rozrządu, jak się okazało po zdjęciu pompy wody była pokryta mazią, prawdopodobnie poszła uszczelka pod głowicą między kanałem wodnym, a olejowym. :confused4: Silnik był zalany Castrolem 10W40 co jak wiadomo zdrowe nie było. Teraz pytanie co z tym fantem zrobić?? Kupiłem już nowy olej MOTUL 5W40 i wszystkie części, jednak mechanik twierdzi, że nagar z silnika, który rozpuści syntetyk może coś namieszać. I teraz pytanie: Zalać poprostu tego Motula i zmienić po powiedzmy 500-1000km? Czy macie jakieś inne rady? Jakaś płukanka czy coś? Nie chce rozwalić silnika, a niedawno go kupiłem i nie mam bladego pojęcia co się z nim działo wcześniej :kwasny: No bo wiadomo kanały wodne to nie problem, przepłuka się wodą i będzie spokój...Ale co z olejem?

PS. W oleju nie ma raczej wody, chyba tylko olej przerzucało do wody.

Opublikowano

Ja bym nie zmieniał oleju , u siebie od dawna mam zalany Mobil Super S 10W40 i wszystko jest w porządku. Autko nie jest nowe i pewnie troszkę ma już na latane więc mogą ci się pojawić wycieki. Casstrol to dobra firma do tego spełnia normy VW.

Opublikowano
  • Autor

No to teraz już zgłupiałem;/ Dzik mi polecił na gg tego Motula, na forum Devastation też mi polecał taki olej;/ To ja już nie wiem;/ no i najgorsze jest to czy jakoś płukać ten silnik czy nie.

Opublikowano

jak i ja poczytalem opinii o oleju jest tyle co uzytkownikow :) jedni mowia 5w40 a inni 10w40 wybor nalezy do ciebie ja mam 10w40 motula a nie wiem co bylo przed kupnem niby tez 10w40 ale pojawilo mi sie kopcenie i nie wiem do tej pory co jest powodem. W sumie to nikt nie powie ci na 100% co masz zrobic bo to twoj silnik i sam nie wiesz w jakim jest stanie i jaki olej akurtak byl by najlepszy. Czytam tematy i jednoznacznej odpowiedzi nie ma na ten temat.

Jezeli czeka mnie remont silnika to ja przejde na 5w40 :) ale po remoncie.