Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFM] Usunięcie usterki błędu 539

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Postanowiłem umieścić krótki opis-poradę dla klubowiczów odnośnie błędu

00539 - Fuel Temperature Sensor (G81)

30-00 - Open or Short to B+

wszystkie marki koncernu.Samochód był w serwisie skody w sprawie tej usterki.Chcieli wymienić całą pompę-dlaczego?Wiele ludzi z rożnych forum boryka się tym,jest wiele opisów jak zbadać czujnik,przewody(sprawdzić przetarcie,piny na złączach).Wymiana czujnika czasami nic nie daje.Wystarczy miernik z piszczkiem.Przykład passat B5 AFN.Sprawdziliśmy grzebień i napięcie na nich,dojście napięcia na czujnik,szliśmy po przewodach.Przewody przy pompie były przetarte-ktoś (gość ze skody po izolował).W ASO skody się poddali i skasowali za wjazd.Co zrobił źle elektryk z ASO?To że nie rozebrał sterownika bo którego wchodzi wtyka.W sterowniku silnika był upalony styk od środka gniazda.Wystarczył do tego brzęczek i chęci.Dolutowanie kabelka i kasowanie.Efekt brak temp.paliwa w -5,4 stopnia.Możliwość ustawienia poprawnie statecznego kata wtrysku.korekcja dawki paliwa(przedtem ECU ustawiał 9mg\R.Konieczność przestawienia nastawnika).Także nie wymieniać pochopnie czujnika,jest dużo opisów jak sprawdzić przewody.Na moje to poszła zwara do masy i dlatego zjarał się pin,ale przygrzały się takie procesorki(były okopcone).Szukać samemu i nie bać się patrzeć w ECU bo tym w ASO się nie chcę, a kasę i tak biorą. :mrgreen:

Opublikowano

ale opis ;o :shocked:

Opublikowano

no opis nie ma co :decayed: ale musze przyznać, że dał mi do myślenia gdyż ja mam problem z czujnikiem braku paliwa g210, a to jest podobny problem. Teraz będę wiedział co dodatkowo sprawdzić i pod jakim kątem.

mimo bardzo skromnego opisu dzięki rozjaśniło mi to umysł :cool1: