Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Buczenie w określonym przedziale obrotów w Audi A4 B6 1.9TDI AVB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam kilka pytan odnosnie mojej audiolki.

Otoz od jakiegos tygodnia przy przyspieszaniu pomiedzy 1800-2000 obrotow jest jakis inny odlglos, tak jakby jakis basy byly i raczej tylko w tym przedziale. Na wolnych obrotach albo na luzie jak jest przegazowany to nie slychac.Pojechalem podlaczyc pod kompa zeby sprawdzic i wyszedl jakis blad nierozpoznany ( przynajmniej tak mi mowil ten koles ze to dziwne bo w audi raczej rozpoznaje wszystkie)

Diagnoza sterownikow AUDI Diesel EDC 15P Pamiec bledow

464 C Usterka nieznana

i jeszcze

07202 Sterownik

bledny numer nadwozia

poniewaz mam zwalona klime wiec powiedzial ze trzeba posprawdzac dokladniej zeby zlokalizowac ta usterke , bo moze poprzedni wlasciciel wlozyl chip'a albo cos tam...

Mialem jechac zrobic klime i sprawdzic jeszcze raz pod kompem ale od 2 dni pojawil sie kolejny klopot , byc moze zwiazany z tym bledem - otoz slychac jak cos stuka pod autem ,jakby tlumik ale po wjechaniu na kanal tlumik caly a cos stuka jakby w srodku.Gosciu powiedzial ze nie chce krakac ale prawdopodobnie jest to katalizator i odrazu zaczal straszyc kosztami...

Jestem umowiony na jutro na zdejmowanie srodka tlumika i sie okaze czy to katalizator czy nie i odrazu mam pytanie bo chcialbym wiedziec do jutra rano jesli to mozliwe - jezeli katalizator kaput to czy moge w tym aucie wywalic go i wstawic w srodek rurke ? Odrazu uprzedzam ze przeszukalem forum ale nie znalazlem tematu o katalizatorze i silniku AVB i nie wiem czy mam jakas sonde za katalizatorem czy nie mam i czy moge go wyciac..koles nie byl pewny i mowil ze jak wytne to komputer moze zle to odbierac i za duzo spalac...

Czy te problemy z tym oglosem i bledem na kompie mogly byc wziazane z katalizatorem ?

ALE NAJWAZNIEJSZE CZY w B6 1.9 TDI AVB moge wywalic katalizator jesli padl i wstawic rurke , jesli tak co wymienic odrazu zeby bylo ok.

DZIEKI I POZDRAWIAM.

Robert

Opublikowano

Podlacz fure pod porzadnego VAG'a i niech zczyta wszystkie błędy. Mam takowy, jakby co :decayed:

Opublikowano
  • Autor

odpisze mi ktos czy moge usunac katalizator czy bedzie silnik wariwal jak go nie bedize ?

jakis zamiennik mniej wiecej jaka cena ? :mysli:

Opublikowano

Wiam. Jestem zypełnym "niubi" w temacie A4 :-). Więc nie sugeruj się tym co napiszę (lub raczej podłączam się do Twojego pytania) :-).

Mam dokładnie to samo co Ty. Prawdę powiedziawszy nie wiem czy "to" nie dzieje się z naszej winy :-). Prawda jest taka, że też mam to dziwne brzęczenie/buczenie/drganie/basowanie czy jak to nazwać w tym przedziale obrotów, ale tylko wtedy, gdy "dam ciała" i za szybko przechodzę z "3" na "4"... (sic! Niunię mam nie długo... a jako kierowca też mam małe doświadczenie :-) ). Jak nawet zaczyna mi "brzęczeć" i depnę tak, że wejdzie powyżej 2000 obrotów to te dźwięki znikają. Jak na "trójce" jestem gdzieś pod 3000 i wrzucę "czwórkę" to spada do ok 2000 obrotów to nie brzęczy. Tak więc czy to na pewno wina samochodu czy nasza? :embarrassed: Jak dowiesz się konkretnie co jest tego powodem to podziel się tą informacją... Nara

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam to samo i po prostu nie butuje pedała gazu w przedziale 1800-2000 obrotów.

Wiem że w moim silniku nie ma dwumasa, jest tylko zwykłe koło i to ono może powodować drgania.

Jednak większa szansa jest na to że plecionka jest padnięta. Wymienię to będę wiedział.

A tak w temacie: rozmawiałem kiedyś z fachowcem od skrzyń biegów i zapytałem go o te drgania. I on powiedział mi że te prędkości obrotowe (1800-2000) nie powinny być używane na 3 i 4 i 5 biegu, bo skrzynie to szkodzi i to bardzo.

Po tej rozmowie wiele mi się rozjaśniło i po prosty traktuję gaz normalnie lub lekko w tym zaczarowanym zakresie obrotów i wszystko jest OK :th: