Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Jak wymienić regulator napięcia w alternatorze ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy da się wyciągnąć alternator bez zdejmowania chłodnicy ? Muszę wymienić regulator napięcia a za bardzo nie wiem jak odkręcić alternator.

Opublikowano

Otwórz maskę i popatrz, Podejrzewam, że powinno się go dać wyjąć bez większych kombinacji. Właśnie widziałem jak to wygląda na zdjęciach i wygląda, że tam sporo miejsca jest miedzy kolektorem dolotowym a alternatorem.

Opublikowano
  • Autor

Do śrub, którego go mocują jest pełno miejsca, tylko czy trzeba popuścić pasek bo do tego trzeba przód ściągać.

Opublikowano

Nie wiem jak wygląda to w twoim aucie ale mnie się udawało regulator wymieniać bez wyjmowania rozrusznika. Idź na szrot albo do sklepu i ściemnij że chcesz obejrzeć alternator. Zobacz gdzie jest i jak jest zamocowany regulator (z reguły przy kablu który do alternatora dochodzi, na 2 śrubach). Zrób zdjęcia aparatem miejsca gdzie kabel dochodzi. To ci pomoże ustalić jak to zrobić. Jak ruszysz alternator to się może okazać że trudno go będzie z powrotem zamontować z odpowiednim napięciem paska. Np. u mnie (golf2) nie działało kółko napinające i musiałem używać łomu do napinania. Sam nie mogłem napiąć paska bo śruba napinająca była "zjechana".

Polecam droższy regulator z szczotkami zablokowanymi drutem- wyciągnięcie drutu zwalnia szczotki i opadają na pierścienie wirnika. Jak szczotki nie mają tego to jest koszmar z zakładaniem bo sprężyny szczotek odpychają regulator i prawie niemożliwe jest wkręcić śruby mocujące regulator, można też szczotki połamać podczas montażu(grafit jest kruchy).

Opublikowano
  • Autor

Już sobie poradziłem, potrzebne są 2 osoby, popuszczamy 2 śruby alternatora jedna imbus 6 druga płaska 17, aby poluzować pasek użyłem nasadowej 17stki i przedłużki i zwolniłem napinacz w tym czasie kolega ściągnął pasek. Imbus na górze wychodzi ładnie, 17stka na dole wychodzi w stronę szabelki, tak że nie trzeba męczyć się z wisko.