Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Pytanie do alarmu Meta system??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :dance:

Kupiłem :> Audi :a4fan: 1.9 TDI AJM 2000r. i jest w nim zamontowany alarm Meta System i są dołączone dwa piloty, nie mam do niego żadnej instrukcji. Jak nacisnę jeden guzik w pilocie to auto mignie kierunkami i zamknie się centralka, a gdy nacisnę drugi przycisk auto tylko mignie kierunkami i nic się nie dzieje. Nie ma żadnej syreny, ani żadnego sygnału dźwiękowego, próbowałem włączyć alarm i ręcznie otworzyłem drzwi klamką od wewnątrz przez otwarte okno, a sam stałem na zewnątrz i żadnej reakcji, próbowałem odpalić auto i normalnie odpala.

Jeśli zna ktoś ten alarm lub ma do niego instrukcję obsługi to proszę o pomoc.

Nie wiem czy go zostawić czy wyrzucić z auta i założyć jakiś inny dobry alarm.

Szukałem w internecie instrukcji lub jakiegoś opisu do niego ale nie znalazłem, nie znam modelu tego alarmu.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

z tego co zrozumialem ,auto tylko miga kierunkami,ale alarm sie nie uzbraja calkowicie, tak?napisz ,czy tak jest na obu pilotach , Alarmy Meta System w anglii sa dosc drogie i dobre,chyba, ze mamy do czynienia z tzw straszakiem,ale za szybko by to potwierdzic ,to moze byc blad w podlaczeniu i/albo zwarcie ,co moze powiadamiac ''mozg'' alarmu ,ze np,sa otwarte drzwi, trzeba kilka rzeczy sprawdzic nie da sie tak szybko i w kilku slowach rozwiazac problemu

napisz czy alarm jak rozbroisz pilotem, nie otwierajac drzwi ponownie sie sam uzbroi,i czy w ogole sie sam uzbraja po wyjeciu kluczyka ze stacyjki i zamknieciu drzwi,czy domyka szyby,czy po prostu miga i to wszystko co potrafi,potem pomyslimy dalej [br]Dopisany: 28 Luty 2008, 01:18 _________________________________________________pozdro dla l-cy[br]Dopisany: 28 Luty 2008, 01:19 _________________________________________________napisz czy masz dostep do vaga

Opublikowano
  • Autor

Auto tylko mignie kierunkami i dioda zaczyna migać wewnątrz auta, nie ma też sygnału dźwiękowego.

Alarm sam się nie uzbraja, a czy domyka szyby to nie wiem jeszcze nie zdarzyłem sprawdzić.

Jak narazie tylko miga kierunkami i to wszystko, w sobotę będę miał więcej czasu to się pobawię i popróbuje.

Dostępu do VAG-a narazie nie mam, a jeśli chodzi o błędy to żadnych nie ma, był podłączany pod komputer i nie było żadnych błędów.

Dzięki za pozdrowienia i wzajemnie pozdro dla Ciebie. :)

Opublikowano

pytajac o vag mialem na mysli testowanie alarmu,czy syrenka dziala i czy wszystko jest podlaczone,dobrze by bylo zebys to tez mial na uwadze przy sprawdzaniu,czy ona w ogole jest,jesli tak ,to czy dziala ,no i podstawowa rzecz,nie chce cie odstraszac od naprawy,ale uzbroj sie w cierpliwosc,popsute moze byc wszystko,albo jakas pier**la,aha a skad pewnosc ,ze to Meta? Napisz tez, czy migaja kierunki, jak zamkniesz auto kluczykiem

a tak na marginesie,zanim wyjechalemem ,mieszkalem w L-cy

Opublikowano
  • Autor

Kierunki migają tylko po naciśnięciu przycisków w pilocie. A pewność że to meta system, na obydwu pilotach są znaczki z napisem meta system. I gdy szukałem w internecie to znalazłem te alarmy do kupienia i na zdjęciach piloty są takie same jak moje.

Opublikowano

zacznijmy od okablowania,sprawdz ,czy jakies czujniki sa polaczone z centrala alarmu,czujniki takie jak czujnik ruchu,centralny zamek, stacyjka itp,na centralce powinno byc napisane jaki to model,po tym bedziemy wiedziec wiecej, co ten alarm posiada,sprawdz ,czy masz syrenke i jak wyglada

troche czasu to moze zajac

Opublikowano
  • Autor

Ok sprawdzę, miałem to dzisiaj zrobić ale nie miałem czasu. A czujników ruchu nie ma w aucie.

Opublikowano

a patrzyles na slupkach na gorze,powinny byc ori w tym miejscu

Opublikowano
  • Autor

Nie ma nic, tylko na dole przy słupku jest taki okrągły krążek o średnicy jakiś 3 cm i miga na nim dioda jak się zamknie samochód pilotem. Żadnych czujników nie ma, przynajmniej widocznych.

Opublikowano

Spróbuj przytrzymać któryś z przycisków i zobacz jaka będzie reakcja. Sprawdź dokładnie czy nie ma gdzieś syrenki.

Poza tym niekoniecznie musi to być alarm - może to być tylko zwykłe sterowanie centralnym zamkiem na pilota.

Inną rzeczą jest to, że przy włączaniu zamyka zamek, a przy zamykaniu nie, bo może jest nie podłączony przewód do zamykania (chociaż to dziwne, ale różne rzeczy widziałem).

Ta mała rzecz z diodą to może być jakiś czujnik (np. zbicia szyby) albo po prostu sygnalizacja optyczna alarmu.

Opublikowano
  • Autor

Wydaje mi się że to jest właśnie sygnalizacja alarmu. To jest jakiś układ zabezpieczający bo mam kartkę na której są rysunki i opis że podłącza się do centralki, modułu komfortu i do jakiś 2 obwodów zabezpieczających samochód, + przed stacyjką, + po stacyjce i masa.

Opublikowano

a moglbys wkleic te rysunki,zobaczymy co przedstawia schemat

Opublikowano
  • Autor

Naprowadziła mnie odpowiedź lukaszr i poczytałem tą instrukcję i to chyba będzie tylko sterowanie centralnym zamkiem.

Skany:

73fd0c8cfc60e036m.jpg

174fa71d6f8161ddm.jpg

ca784e36e911244em.jpg

Opublikowano

schemat wskazuje ,ze to modol do zdalnego sterowania centralnym zamkiem ,z mozliwoscia polaczenia z modolem komfortu i odcieciem zasilania na stacyjke,teoretycznie mozna by bylo polaczyc to z alarmem seryjnie montowanym,ale tylko w przypadkach,kiedy centralny seryjnie jest bez pilota

ja mam taki centralny z alarmem, uzbraja sie i rozbraja kluczem

nie rozumiem dlaczego auto z 2000 nie posiada seryjnego alarmu sterowanego pilotem,ale moze to taka opcja, :shocked:

na tym rysunku widac,ze mozesz podpiac do tego alarm (pin 7),kolory przypuscmy sa te same,ale tutaj powstaje problem alarmu,bo skoro go nie ma ,to i tak pewnie go kupisz i on bedzie mial sterowanie pilotem

moja sugestia,to kupic alarm i zamontowac go ,a to co masz jak ci sie chce,to wywal to ,a jak nie to tylko odepnij od pradu i zamontuj cos lepszego ,jest tez opcja ,by to jakos wykorzystac do polaczenia alarmu,np centralny w drzwiach i bagazniku masz juz kable puszczone-mniej pracy przy montowaniu alarmu ,a jak ci sie nie chce,to daj alarm do jakiegos elektryka powinien dac rade zainstalowac alarm

jesli chodzi o ten przycisk,to obstawialbym, ze jest cos zle polaczone,albo wczesniej byl alarm,tylko ktos go usunal,z jakiegos powodu,i podczas wyjmowania go ,polaczyl cos zle ,to by wyjasnialo,czemu nie mozesz otwierac i zamykac pilotem

Opublikowano

Dokładnie jest tak jak pisze domjenick.

Sugestię też potwierdzę - znajdź osobę, która montuje alarmy, niech wywali to coś i zamontuje nowy alarm.

Będziesz miał to wszystko z centralki alarmu.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź. Chyba zrobię tak że wywalę to co jest i zamontuje jakiś dobry alarm.

Możecie polecić jakiej firmy kupić alarm??