Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Jaki dźwięk wydaje pęknięta odma?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Nawet nie wiem dokładnie gdzie jest odma w 1.8t, ale spec stwierdził że jest pęknięta i trzeba wymienić. Przez miesiąc jeździłem z taką odmą, ale ostatnio coś zaczęło dziwnie hurczeć przy 2000-3000rpm. Pierwsze skojarzenie i w ogóle odgłos tak jakby płyn w nagrzewnicy był zasyfiony i co chwila coś się odrywało i zostawało przepchnięte dalej przez przelewający się płyn. Ten odgłos występuje zupełnie przypadkowo, ale chyba częściej na zimnym silniku. Czasem przy 2100rpm czasem 3000rpm - nie ma na to reguły, ale zawsze cichnie powyżej 3krpm i aż do odcinki jest normalnie.

Słychać go właściwie tylko wewnątrz bo po podniesieniu maski wszystko zagłusza silnik. Myślałem jeszcze że to może jakieś liście w tunelach od nawiewu, ale dałem dmuchawe na max i nic nie wyleciało, może to łożysko w sprzęgle?, ale po wciśnięciu sprzęgła jest to samo.

Co może wydawać takie dźwięki? :mysli:

Opublikowano

W tym aucie liście to możesz mieć na dywanikach :polew: a w tunelach nawiewu to może jak byś jeździł bez filtra przeciwpyłkowego albo Polonezem :good:.

Co do odmy to jak do wymiany to nie ma co czekać tylko wymienić ale z hurgotaniem nie ma nic wspólnego.

Najlepiej podjedź na spota w Twojej okolicy, żeby ktoś kumaty posłuchał co się dzieje.

Bez obrazy, ale szukasz trochę na oślep i sam wiele nie stwierdzisz a na odległość trudno pomóc.