Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AJM] CAN GATEWAY w audi a4 B5 jest mozliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Posiadam taki moduł z b5 2001r auto miała navi plus.

Moje pytanie brzmi, czy jest możliwość stworzenia sieci CAN w b5 na potrzeby zamontowania webasta sterowanego cyfrowo. Jeśli by sie dało to webasto można by było diagnozować, przekodowywać i ustawiać poprzez Vag-a.

Oto zdjęcie tego co mam.

can_gatewey.jpg

Opublikowano

No zgadza się ale czy jak zepnę szyny H i L w gniazdo diagnostyczne to czy da się połaczyć z tym modułem przez Vag-a?

Opublikowano

Ale nie miales go podlaczonego w aucie?? On ma za zadanie polaczyc sygnal can z zegarow z sygnalem can z radia. Radio i zegary maja jakie rozne Cany (czy jakos tak).

Opublikowano

Ano właśnie i z tond moje pytanie. Moduł był wyjęty z rozbitej audi i navi już nie było więc nie było jak potestować.

Z połaczenia wynik że linia H i L idzie z radia do modułu a z modułu do licznika ale w szarą kostkę od fisa a inna grupa CAN jest połączona licznik-silnik-abs bo u mnie jest ASR ale ta sieć łączy się z licznikiem ale jest pod innymi pinami.

Potrzebny szpeco czy to się da połączyć wszystko razem i nic nie pójdzie z dymem.[br]Dopisany: 06 Styczeń 2012, 11:48_________________________________________________nikt więcej nie dołączy się do dyskusji.[br]Dopisany: 07 Styczeń 2012, 22:42_________________________________________________Dziś widziałem sięz kolegą i ma anglika passata 2003rok w 130koniach. Sprawdzał wag-em ij est tam sieć CAN GATEWAY.

Moje pytanie jak w passacie sieć CAN jest żywa to dało by radę ją wyjąć z wiązkami potrzebnymi i uruchomić na stole. Sterowanie Can w passacie jest w module konfortu czy to jakaś osobna puszka a jeśłi tak to gdzie jest zamontowana wliczajac że to anglik.[br]Dopisany: 11 Styczeń 2012, 21:26_________________________________________________Chłopaki, sprawdiłem i mimo że passat 2003 r posiada moduł gateway i can to jednak ten moduł służyt tylko chyba do komunikowania się urządzeń pomiedzy sobą ale diagnostyki nie robi poprzez can.

Jak chcę zrobić skanowanie i wybieram CAN to wyskakuje w okienku że urządzenie nie jest wyposarzone w taką funkcję. Czyli kiszka jak się nawet podepnie webasto to i tak się nie połączymy z nim.

A jak sprawa stoi w A4 B6 modelu, można zrobić skana sterowników ustawiając tylko CAN?[br]Dopisany: 19 Styczeń 2012, 21:18_________________________________________________W audi a4 B6 też to samo, CAN GATEWAY jest można go diagnozować i zmieniać kodowanie ale diagnostyki się nie zrobi po can-ie. Jednak w B6 jak grzebałem schematy to diagnoza webasto jest podpięta pod moduł konfortu.

Muszę na kabelki rozłożyć chyba tego passata bo widzę że nikt mi nie pomoże.

Opublikowano

Do pieciajek - i co kolego udało Ci się? Jestem ciekaw efektów. Pozdrawiam.

Opublikowano

Odpowiedź brzmi że udał się.

Ja zakładałem navi plus z A6 2003rok z DX a wszystkie navi z DX-em wymagają tej skrzynki gateway żeby wogóle jakiekolwiek komunikaty się pojawiały na fisie.

Wszystko zamontowałem i podpiąłem tak jak we wątku o zakładaniu navi w auta i niestety ie poszło bo....

sam gateway był padnięty, innego załatwiłem i dalej nic bo trzeba było zmienić kodowanie licznika i radia i dopiero po 3 tygodniach zmagań wszystko zaczęło działać poprawnie i prawidłowo.

Umnie była wysza jazda bo od razu zakładałem multifunkcje , zmianę licznika z bdb swiecącym fisem, zmieniarkę, a do tego zakładałem rozbudowaną antenę radiową (taką jak jest w symphony radio)

Teraz tj. jakieś 2 tygodnie temu uruchomiłem navi jako navigacji, załatwiłem płytkę z mapą PL i teraz wszystko jest w pełni sprawne, wyznacza trasę i gada po polsku.

Jak by co to pytaj bo ja już jestem na końcu tej drogi.