Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Niskie temperatury i wciąga płyn chłodniczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam - podczepiałem się pod istniejący watek ale nikt nie zagląda wiec próbuje od nowa zakładając temat.

Przyszła zima i schodzi płyn chłodniczy - w styczniu zrobiłem 450 km i wciągnął cały zbiornik wyrównawczy.(Ubytki rzędu 1-2 cm na 4-5 dni)

-olej na bagnecie czysty (schodzi lekko - mocno sie poci w okolicach uszczelnień walków rozrządu - będę to naprawiał)

-płyn chłodniczy czysty w zbiorniczku, na wężach to co dostrzegam otwierając maskę sucho,

-zapaliła się kontrolka czerwona od temp. silnika i 3x piszczy i dalej się zapala pomimo uzupełniania płynu chłodniczego

-pod korkiem od olej leki nalot musztardy ale jeżdżony 5 km na zimnym często dojadę do pracy to jest ledwo 65 st.

-nie zostawia chmur z wydechu wiec nie sadze by spalał płyn (ale kto wie),

-w aucie sucho wewnątrz jednakże w zimę mam problem bo szyba potrafi zamarzać bardzo solidnie od wewnątrz (może to coś ułatwi - nagrzewnica jest do bani - w aucie mam letnie powietrze po 20 km jazdy w zasadzie nie ma ogrzewania w zime:/)

-nie zaobserwowałem wycieków po postojach.

I teraz najdziwniejsze - sytuacja ma miejsce dla niskich temperatur - przychodzi wiosna i nie zejdzie nawet milimetr płynu chłodniczego...zeszłej zimy pamiętam tez uzupełniałem płyn w wyrównawczym.

Czy ktoś może zawęzić mój krąg poszukiwań usterki, ze jak pojadę do mechanika żeby nie zaczął tematu od wymiany uszczelki pod głowica? :przebiegly:

Opublikowano

sprawdz chlodnice i weze

Opublikowano

skoro ubywa podczas okresu grzewczego i dodatkowo po osiągnięciu temp. roboczej leci zimne powietrze z nawiewu to masz prawdopodobnie padniętą nagrzewnice

Opublikowano

skoro ubywa podczas okresu grzewczego i dodatkowo po osiągnięciu temp. roboczej leci zimne powietrze z nawiewu to masz prawdopodobnie padniętą nagrzewnice

Albo kolanko z tyłu głowicy - też częsty problem. Ciężko je dojrzeć, wyciekający płyn spływa na skrzynię więc też mogłeś na zauważyć żadnych wycieków. Pomacaj tamte rejony palcem. Jak znajdziesz coś mokrego o słodkim smaku to będzie to płyn, tylko uważaj bo jak smak będzie słony to mogą to być... :tongue4:

Opublikowano
  • Autor

Albo kolanko z tyłu głowicy - też częsty problem. Ciężko je dojrzeć, wyciekający płyn spływa na skrzynię więc też mogłeś na zauważyć żadnych wycieków. Pomacaj tamte rejony palcem. Jak znajdziesz coś mokrego o słodkim smaku to będzie to płyn, tylko uważaj bo jak smak będzie słony to mogą to być... :tongue4:

No prawie namierzyłem "dziada" . Pogazowałem lekko na postoju z 7-10 minut chodził.Odjechałem i jest plamka świeżego płynu chłodniczego - leci na skrzynie i wyciek jest gdzies za głowica jak Labiel podpowiadal.Zastanawia mnie ciągle tylko jakim cudem układ jest szczelny przy wysokich temperaturach :kwasny:

Opublikowano

Zastanawia mnie ciągle tylko jakim cudem układ jest szczelny przy wysokich temperaturach

Jak jest ciepło to wszystko się rozszerza. Z tyłu jest króciec przykręcany do głowicy na dwie śruby. Uszczelnia to oring. Jak jest zimno to wiadomo co dzieje się z gumą.

Opublikowano

nagrzewnicą też bym się zajął skoro taka słaba, przerabiałem dopiero w 80-tce, jak padła to ledwo do domu dojechałem

Opublikowano

Gdzieś wrzucałem fotostory jak dobrać się do nagrzewnicy aby jako tako ją zobaczyć czy nie ma wycieków.

Opublikowano

chyba najszybciej wyjąć schowek i poszukać wilgoci

Opublikowano
  • Autor

Auto dzis poszlo do mechanika - zobaczymy co sie stao sie;)

Auto po oględzinach - wycieki płynu chłodniczego na wężach od gazu.