Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Nie działa regulacja lędźwi w fotelu kierowcy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od pewnego czasu nie działa mi regulacja lędźwi w fotelu kierowcy. U pasażera jest wszystko ok. Zaznaczam że nie używam tego często (powiedziałbym że nawet bardzo rzadko). Myślę że raczej ten mechanizm nie mógł se spalić (o ile to w ogóle możliwe :mysli:). Czy to może być np wina przepalonego bezpiecznika czy może raczej uszkodzenie mechanizmu??

Czy miał ktoś podobny problem i za co się zabrać w pierwszej kolejności żeby znaleźć usterkę??

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Właśnie dzisiaj to narawiłem u mnie zerwała się linka :> :> :> :> :> :> :> :>

Opublikowano
  • Autor

Właśnie dzisiaj to narawiłem u mnie zerwała się linka :> :> :> :> :> :> :> :>

Możesz coś podpowiedzieć jak się za to zabrać?? i czy dużo przy tym roboty :mysli:

Opublikowano

Wiesz

Jest to bardzo proste

( tylko nie wiem jak ci w prosty sposób wytłumaczyć jak rozebrać fotel)

(może poszukaj na forum jakiś zdjęć ja ich akurat nie zrobiłem)

No to po kolei

- do fotela dobieramy się z tyłu - od plastiku - musimy go zdjąć

- z plastiku z tyłu oparcia wyjmujemy obicie ( musisz się trochę z tym poszarpać obicie jest wciśnięte w plastik

- jak już zdejmiesz obicie to szarpiesz z wyczuciem za plastik ( za dół plastiku tam są dwa kołki zatrzaskowe)

- Jak plastik wyjdzie to masz wszystko na wierzchu

Teraz może opiszę dokładnie moją usterkę i sposób naprawy

Zerwała mi się linka (bardzo podobna jak przy hamulcach w rowerze) przy samym zgrubieniu końcówce tak że nic się nie dało zrobić. Wziąłem linke od rowera uciąłem skręciłem ze starą linką na śrubę ( może być potrzebna druga osoba żeby wyregulować odpowiedni długość. I przez miesiąc było ok.

Po miesiącu znowu się popsuło tylko tym razem końcówka od linki rowerowej została przeciągnięta przez plastikowe oczko ( po prostu średnica końcówki była mniejsza od oryginalnej ) Tym razem wiozłem tą samą końcówkę i zamaczałem w kwasie solnym i lutownicą ją powiększyłem ( oblałem ją w cynie).

Bez kwasu solnego cyna nie chciała się trzymać.

Wybrałem ten sposób bo akurat to miałem pod ręką , ale też można pokombinować z końcówką od czegoś innego lub końcówkę sklepać w imadle.

Myślę iż najtrudniejszy etap to dobranie się do środka ( jak ktoś to robi pierwszy raz ) drugim razem zajęło mi to z 20 sekund

:> :> :> :> :> :> :> :> :> :> :>

Powodzenia

[br]Dopisany: 05 Maj 2008, 21:07 _________________________________________________Ha

:shocked: :shocked: :shocked: :shocked: :shocked:

nie doczytałem że

masz elektryczne

ale chyba zasada działania pozostała ta sama tylko zamiast pokrętła jest silniczek. Ja w swoim też nic nie kręciłem. Po prostu się urwała :sick3: :sick3: :sick3:

Da

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za informacje. :th: Postaram się dobrać do tego i spróbuje naprawić.

Tylko u mnie to chyba coś z silniczkiem elektrycznym bo nis słychać żeby działał.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

mialem podobny problem, z tym,ze podczas rozbierania fotela urwałem te plastikowe zatrzaski. Wiecie moze jakie mają oznaczenie, kod czy numer? pewnie ciezko mi będzie teraz takie dostać? B6 2002

Opublikowano

U mnie też nie działała regulacja lędźwi w fotelu kierowcy.Powodem było pęknięcie jednej z sprężyn fotela,co spowodowało wyrwanie przewodów z silniczków sterujących.Po zdjęciu tylnej ścianki fotela był łatwy dostęp do naprawy,ale plastykowe mocowania które trzymają klipsy również popękały.Na szczęście zaprzyjaźniony warsztat blacharski wspomógł mnie tymi mocowaniami i moja NIUNIA rozkoszuje moje plecy wygodną pozycją za kółkiem.Pozdrawiam :hi:

Opublikowano
  • Autor

A co zrobiłeś z tą pękniętą sprężyną?? Wymieniłeś ją??

U mnie prawdopodobnie może być to samo bo jak się mocniej oprę to słychać jak by sprężyna była pęknięta

Opublikowano

;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;(

a umnie znowu się urwała linka !!!!!!!!!!

;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;(

Opublikowano

Witam w temacie kolego Darek.Nie pamiętam dokładnie jakiej średnicy był zstosowany drut który łączy sprężyny/bo to on był u mnie zerwany i najczęściej pęka/ale najprawdopodobniej 2mm.Z naprawą sobie napewno poradzisz sam.Po zdjęciu tylnej ścianki zlokalizuj pęknięty łącznik,wymontuj go,wyprofiluj na bazie starego nowy w imadle,załóż i po bólu.Ostrożnie i z czuciem oderwij tylną ściankę siedzenia bo szkoda plastykowych zatrzasków.Powodzenia :hi: