Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Lewe przednie koło skrzypi.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, problem od 2 dni zaczął się pojawiać aż wstyd mi jeździć, takie ładne audi a tak skrzypi. Problem występuje w lewym kole przednim, na dziurach lub wzniesieniach te koło skrzypi, mechanik powiedział mi o metodzie wlania oleju strzykawką do gum (nawet nie zaglądał na wahacze) po prostu czysta rozmowa, również zaproponował żeby na razie jeździć, może przestanie. Co robić? Proszę o pomoc w miarę szybką bo jutro Niedziela, wziąłbym się za to.

No to mniej więcej napiszę jak to zrobiłem z fotkami, może komuś kiedyś się przyda bo ja nie widziałem nigdzie takiej instrukcji:

1. Strzykawka(średnia) + igła (w aptece możecie wziąć małą i średnią) ja używałem średniej, szybciej olej wchodził a nie była jakaś zauważalna różnica między małą.

2. Olej silnikowy

3. WD40, ja użyłem tylko w doraźnych miejscach zawsze się przyda

4. coś na czym można począć nogi - koc :D

Przed rozebraniem koła ma kobieta wsiadła do autka i poruszał kierownicą w miejscu gdzie był pisk na włączonym silniku, mniej więcej znalazłem piszczący wahacz.

Odkręciłem koło, przygotowałem rzeczy do operacji i u mnie akurat piszczały wahacz którym zaznaczyłem strzałką zieloną, (pokazuje wszystkie wahacze jakby ktoś nie wiedział gdzie co ;)). Dostałem info od użytkownika forum aby wstrzykiwać od góry, a więc tak uczyniłem. Założyłem koło, pokręciłem na włączonym, przez chwilę był pisk ale po paru sekundach ustał. Fotki:

2012_03_18_15_02_27.jpg

2012_03_18_15_08_40.jpg

2012_03_18_15_14_02.jpg

2012_03_18_15_14_12.jpg

Opublikowano

miałem tak w golfie,miałem tak w b5,tak samo robiłem strzykawa i w gumy wahaczy wstrzykiwać olej,przejdzie ale na jakiś czas,u mnie po umyciu auta lub po deszczu tak skrzypiało,przypał jak h...:facepalm:

Opublikowano
  • Autor

może znajdę jakiegoś rozsądnego mechaniola który określi który to wahacz a nie, "trzeba wymienić wszystkie"

Opublikowano

nic nie trzeba wymieniać,wahacz jest ok,tylko zasychają w gumkach i musisz je troszkę nasmarować,wstrzyknij narazie olej,przy tych wahaczach to norma

Opublikowano
  • Autor

no ale ten cwaniaczek mówił że jak wstrzyknę to się wszystkie posypią, prawda to?

Opublikowano

nie prawda,wstrzykuj w każdą gume po 1/3 strzykawki oleju,na początek niezadużo,a będzie dobrze i nie słuchaj pierdów tego typu

Opublikowano
  • Autor

Dobra, olej normalny? tak jak zasugerował ten gościu, silnikowy?

Opublikowano

miałem dwie b5 i w każdej to miałem,w b6 i b7 nie miałem takich skrzypień,spokojnie to co jakiś czas ci się będzie odnawiać,a jak nic nie wali to mija się z celem wymiany wahaczy tylko że skrzypią,a olej w ten sposób każdy mechanik wstrzykuje w gumki i na jakiś czas masz spokój

---------- Post added at 23:58 ---------- Previous post was at 23:57 ----------

Dobra, olej normalny? tak jak zasugerował ten gościu, silnikowy?

tak zwykły olej silnikowy

Opublikowano

zwykły olej silnikowy w strzykawkę,igła i wstrzykuj w gumkę

Opublikowano

Kolego Fernando na początek to sobie posprawdzaj czy nie masz pozrywanych gum w tulejach bo obiaw skrzypienia zawieszenia często powstaje na skutek odparzenia gumy w tulejach wahaczy

Opublikowano
  • Autor

Jutro rozkręcę koło, wyślę wam foty jak to wygląda wszystko

Opublikowano

Nie piszcie chłopakowi że to norma i że ten model tak ma .

Żadne sprawne zawieszenie nie skrzypi, chyba że jest założona jakaś chińszczyzna zawiecha.

Poprostu trzeba pożądnie przejrzeć zawieche, a nie mówie że to bedzie łatwe bo wiem z doświadczenia że ciężko jest cokolwiek wyłapać :wink:

Opublikowano

dokładnie tak jak pisze kolega chriss.na początek trzeba posprawdzać gumy czy nie są popękane i czy nie dostaje się żaden syf do tulei.mi tak skrzypiał wachacz i jak wlałem olej to po krótkiej przejażczce z pod gumy wypłynał jakis czrny syf.i od tego czasu zaczął sie luz na wachaczu co doprowadziło do wymiany wachacza.a wczesniej zadnego luzu nie bylo.:whistling:

Opublikowano
  • Autor

Witam, no to zdiagnozowałem powód piszczenia, dolny wahacz, wstrzykąłem tam trochę oleju i obok niego również była taka guma jak ta od wahacza, tam też wstrzyknąłem i nie skrzypi :)

Opublikowano
Witam, no to zdiagnozowałem powód piszczenia, dolny wahacz, wstrzykąłem tam trochę oleju i obok niego również była taka guma jak ta od wahacza, tam też wstrzyknąłem i nie skrzypi :)

no widzisz :decayed: a jednak udało się :banan:

Opublikowano

no widzisz :decayed: a jednak udało się :banan:

Ciekawe jak na długo :naughty:
Opublikowano
  • Autor

też jestem tego ciekaw, odpisze jak zacznie się znów ta zła bajka, nie zamykać tematu.

Opublikowano

moim zdaniem zima wychodzi i potrzebowały nasmarowania ,będzie dobrze,chyba lepiej wstrzyknąć oleju troszkę niż odrazu wahacz wymieniać :facepalm::decayed:

Opublikowano
  • Autor

No to mniej więcej napiszę jak to zrobiłem z fotkami, może komuś kiedyś się przyda bo ja nie widziałem nigdzie takiej instrukcji:

1. Strzykawka(średnia) + igła (w aptece możecie wziąć małą i średnią) ja używałem średniej, szybciej olej wchodził a nie była jakaś zauważalna różnica między małą.

2. Olej silnikowy

3. WD40, ja użyłem tylko w doraźnych miejscach zawsze się przyda

4. coś na czym można począć nogi - koc :D

Przed rozebraniem koła ma kobieta wsiadła do autka i poruszał kierownicą w miejscu gdzie był pisk na włączonym silniku, mniej więcej znalazłem piszczący wahacz.

Odkręciłem koło, przygotowałem rzeczy do operacji i u mnie akurat piszczały wahacz którym zaznaczyłem strzałką zieloną, (pokazuje wszystkie wahacze jakby ktoś nie wiedział gdzie co ;)). Dostałem info od użytkownika forum aby wstrzykiwać od góry, a więc tak uczyniłem. Założyłem koło, pokręciłem na włączonym, przez chwilę był pisk ale po paru sekundach ustał. Fotki:

2012_03_18_15_02_27.jpg

2012_03_18_15_08_40.jpg

2012_03_18_15_14_02.jpg

2012_03_18_15_14_12.jpg

Opublikowano

właśnie tej informacji szukałem. Dzięki brachu. pzdr