Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Opcja TV-in i kamera cofania w RNS-E w Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 6.05.2012 o 22:30, woszu napisał:

Po zakupie nawigacji RNS-E, chciałem ją od razu rozbudować o funkcję wyświetlania video. Oryginalny TV raczej nie wchodził w grę ze względu na cenę oraz fakt, że jest to tv analogowa, która wkrótce zniknie z eteru. Rozważaniom poddałem również adaptery multimedialne, dostępne na rynku, ale ich cena również nie jest zachęcająca (od 400zł w górę), a to cena samego adaptera, do którego trzeba jeszcze dokupić przewody, odtwarzacz, odbiornik TV….

Postanowiłem sam trochę poeksperymentować i poszukać jeszcze innego rozwiązania. Udało się skompletować i zbudować niezbędne podzespoły. Po przetestowaniu mogę stwierdzić, że wszystko działa. Może nie jest to rozwiązanie idealne w porównaniu z adapterami multimedialnymi, które mają możliwość sterowania z RNSa, ale moje rozwiązanie jest zdecydowanie tańsze. Sterowanie odtwarzaczem i TV odbywa się za pomocą pilota, którego odbiornik można zamontować w dowolnym miejscu (odbiornik jest na przewodzie).

Instrukcje:
https://www.dropbox.com/s/y2zljuuqwrym55i/Poradnik.pdf
https://www.dropbox.com/s/i522v3gi7223l2r/MagicBox_v2_2.pdf

Podzespoły systemu:
1A. Unlocker TV - urządzenie odblokowujące wejście TV w RNS-E – o dostępność i pytać na priv.
Najważniejszym elementem systemu jest unlocker TV (nie mylić z TV-Free, odblokowującym video podczas jazdy). Urządzenie to aktywuje wejście TV w nawigacji RNS-E. Zasilanie unlockera -12V, pobór prądu do 30mA.

1B. BOX - Unlock-R
Zamiennie do unloxkera (1A) można zastosować BOX, który dodatkowo umożliwia sterowanie tunerem WIWA HD50 lub HD55 z poziomy przycisków nawigacji.

2. Przewód audio-video (długość około 1m) – o dostępność i pytać na priv.
Przewód mojej konstrukcji, pozwalający na podłączenie dowolnego urządzenia multimedialnego z wyjściem Euro (SCART). Przewód ma również wejście AUX do RNS-E, które umożliwi podłączenie zewnętrznego odtwarzacza audio, np. odtwarzacza MP3. W przewodzie od strony nawigacji jest dodatkowy pin, do podłączenia sygnału RFSL do złącza C2. Sygnał ten służy do automatycznego przełączania nawigacji na wejście wideo, przy włączeniu biegu wstecznego - przydatne przy instalacji kamer

3. Adapter kamery cofania – o dostępność i pytać na priv.
Istnieje możliwość jednoczesnego podłączenia tunera TV i kamery cofania .
Niezbędne będzie zastosowanie dodatkowego adaptera sygnału video, wyzwalanego sygnałem ze światła cofania.
W tym przypadku obraz z kamery będzie czarno-biały , jednak w przypadku kamery cofania, to nie ma większego znaczenia.
Taki przełącznik również można zamówić u mnie. Wpina się go pomiędzy tuner, a przewód audio-video.
adapterv.jpg

4. Tuner DVBT z funkcją odtwarzacza USB (HDD, Pendrive) i wyjściem EURO RGB (SCART) – na allegro od ok 90zł

Największą zaletą tego rodzaju urządzenia jest oczywiście odtwarzacz USB, pozwalający na oglądanie filmów w różnych formatach, wraz z napisami a także odbiornik IR na przewodzie, umożliwiający umieszczenie go w dowolnym miejscu.

5. Do tunera należy dokupić jeszcze zasilacz samochodowy 5V, minimum 1500mA (ok 35zł). Zasilacz, powinien mieć możliwość odłączania, lub powinien być podłączony "po stacyjce", z uwagi na stałe zużycie prądu (ponad 1A) i możliwość rozładowania akumulatora.

6. Antena TV i wzmacniacz, jeżeli chcemy odbierać naziemną TV cyfrową

Istnieje również możliwość podłączenia do RNS-E komputera samochodowego (tzw. CARPC). Należy zaopatrzyć się wówczas w konwerter VGA-RGB.

Foto menu tunera (na zdjęciach widać zakłócenia w postaci siatki linii, wynikające z odświeżania wyświetlacza, w rzeczywistości obraz jest bez zakłóceń)

Foto filmu (na zdjęciach widać zakłócenia w postaci siatki linii, wynikające z odświeżania wyświetlacza, w rzeczywistości obraz jest bez zakłóceń)

Foto podłączonego tunera

Film z odtwarzania filmu:) (na filmie widać zakłócenia w postaci siatki linii, wynikające z odświeżania wyświetlacza, w rzeczywistości obraz jest bez zakłóceń)

Mały FAQ:
1. Dlaczego nie ma obrazu podczas jazdy?
Odp.1. Zestaw nie odblokowuje wideo podczas jazdy. Do tego celu są odrębne urządzenia, lub rozwiązanie programowe, do których podaję linki:
VIM hack or how can I break my RNS-E? | Audi Forum
TV dzialajace podczas jazdy w RNS-E Audi - elektroda.pl
Nie robiłem tego jednak osobiście, więc nic więcej nie wiem.

2. Czy jest możliwość podłączenia DVD?
Odp.2. Jeżeli DVD jest z wyjściem Euro to tak. Jednak nie spotkałem samochodowego DVD z takim wyjściem, więc jedynym rozwiązaniem było by dokupienie konwertera sygnału Composite->RGB, ale jest to dosyć drogie urządzenie....

3. Czy obraz z kamery cofania może być kolorowy?
Odp.3. W tym rozwiązaniu nie. Jest jedno wyjście, podobnie jak w odp.2. zakupienie konwertera Composite ->RGB, np: How to convert composite to RGB
Aktualizacja: Mam dostępne również konwertery RGB->composite

4. Czy ten zestaw zadziała z RNS-D?
Odp.4. Prawdopodobnie do odtwarzania video w RNS-D nie jest potrzebny unlocker. Kabel jest niestety inny i ja go nie robię. Szczegóły w tymlinku.

5. Czy mogę podłączyć drugi monitor?
Odp.5. Jak najbardziej. Można podłączyć nawet więcej. Wystarczy zakupić adapter "wyciągający" sygnał Composite ze złacza RGB, np. taki:

scart_svhs_scart_adaptor.jpg

Ważne, żeby adapter miał dwustronne złącze euro (męskie i żeńskie). Ten adapter należy wpiąć pomiędzy tuner a adapter kamery cofania (lub bezpośrednio w kabel wideo) i monitor podłączyć po złącze cinch w adapterze. Tuner Wiwa HD-50, wysyła jednocześnie sygnał wideo na złącze RGB i Composite (sprawdzone), więc nie ma problemu z podłączeniem dodatkowych monitorów.

cdn...

Siemka. W czy jest możliwość kupienia U ciebie całego zestawu by u mnie też chulalo? 

Opublikowano
  • Autor

Odezwij się na priv

Opublikowano
W dniu 18.05.2019 o 20:34, Wajcha90 napisał:

Siemka. W czy jest możliwość kupienia U ciebie całego zestawu by u mnie też chulalo? 

Dołanczam do pytania

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Jest możliwość. Szczegóły na priv

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam. Robię pewnie odkop roku, ale zastanawiam się nad zestawem full od woszu i tak myślę jakie i gdzie zamontowane macie anteny do odbioru dvb-t w avantach?

• 1 rok później...
Opublikowano
  • Autor

Ostatnio kilka osób pytało o możliwość przeróbki adaptera kamery cofania w taki sposób, aby można było podłączyć również kamerę przednią, aktywując ją np. przyciskiem pdc.  Zmkdyfikowalem rozwiązanie i teraz jest dostępna taka opcja.

W przypadku zainteresowania zapraszam do kontaktu. Cena 250zl + wysyłka. W przypadku standardowego rozwiązania tylko na kamerę wsteczną, cena 200zl + wysyłka.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Ktoś miał taki problem z kamerką?

380808ED-0BAE-43C1-890B-9AC1BA891B22.jpeg

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Jeżeli ktoś jeszcze ma wątpliwości czy linie skrętne działają. To mogę powiedzieć, że działają zarówno w b6 jak i b7.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam?Posiadam ten zestaw już ładnych kilka lat i ostatnio przestalo odtwarzac obraz z dekodera a kamerka cofania normalnie sie wlacza zakupiłem nowy mini dekoder i nadal nic co moze byc przyczyna??

Opublikowano
  • Autor

Na odległość ciężko powiedzieć. Jak chcesz to wyślij mi cały zestaw to go sprawdzę 

Opublikowano

Oki moge wysłac ale calosc z wiazka od radia czy tylko to co podpinamy we wiazke??

Opublikowano
  • Autor

Wszystko, bo nie będę miał jak sprawdzić

Opublikowano
  • Autor

Mariusz Woszczyński, paczkomat GLI11M, 696438202, [email protected]

Opublikowano
  • Autor

Jak jeszcze nie wysłałeś, to wstrzymaj się, bo w majówkę nie będę miał jak odebrać. Wyślij po 4 maja

Opublikowano

Oki spokojnie po majowce bo musze to wymontować z auta

Opublikowano

Powiedz mi jeszcze czy sam ten modoł wyslac czy z okablowaniem??

Opublikowano
  • Autor

No już pytałeś:) wszystko potrzebuję bo samego modułu nie mam jak sprawdzić 

Opublikowano

Oki spoczko wymontuje wszystko ?