Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Awaryjne zamykanie szyberdachu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

No to mam problem. Szyberdach (elektryczny) jak się otworzył (coś zachrobotało), tak się nie chciał domknąć... Rezoultnie sprobowałem otworzyć rozsunąć maksymalnie rozsunąć dach - i tak pozostało... Co robić? Ewidentnie coś blokuje - silniczek kręci, ale chrobocze (wnoszę, że przeskakuje jakiś tryb), próbuje zamknąć i cofa. Do poniedziałku muszę to zamknąć i jechać... Jak?

A4 B5 ADP.

Dzięki za każdą pomoc. PW

Opublikowano
  • Autor

Niezbyt - coś blokuje dach, tak jakby po stronie pasażera. Poza tym po tej stronie szyberdach jest nieco niżej niż po przeciwnej... Chyba bez demontażu podsufitki nic nie zdziałam.

I teraz pytanie:

- jak zdjąć plastiki na słupkach, żeby ich nie połamać? Gdzie tam są te zatrzaski?

- jak zdjąć haczyk od słonecznika?

Dzięki za jakąkolwiek, konstruktywną pomoc...

PW[br]Dopisany: 10 Maj 2008, 21:49 _________________________________________________Są postępy - szyberdach wymontowany, szyba przesunięta w pozycję "zamknięte" pozostało jeszcze podniesienie jej tylnej części, tak by wyrównała się z dachem (no i ponowny montaż, co może być nielada wyzwaniem)... Wie ktoś gdzie mogę nacisnąć, co popchnąć albo złamać, żeby szkło się podniosło?

Stawiam, że w szynę napchało się śmieci, wzrosły opory znacznie (smar jest), wyrobiony jest trybik i ślimak przy silniku... Wszystko zanitowane, więc pewnie pozostaje mi tylko wymiana całości. Tymczasem obejdzie się bez szyberdachu, byle do jutra audiczka stanowiła zamkniętą przestrzeń...

PW[br]Dopisany: 11 Maj 2008, 14:22 _________________________________________________Finał - dla potomnych:

Po rzbebeszeniu całego wnętrza samochodu i zrozumieniu sposobu działania szyberdachu wnioski są następujące: z jednej strony pękła prowadnica odpowiadająca za podnoszenie. W związku z tym część odpowiedzialna za podnoszenie - nazwijmy ją wózkiem, była zablokowana, z drugiej zaś działała ok. Wskutek tego szyny utraciły równoległość - ot i cały problem, z jednej strony sie podnosiło, z drugiej nie i analogicznie - z jednej się już wsunęło, z drugiej nie... Pomogły rozwiązania siłowe (po zdemontowaniu silnika, który blokował wszelkie ruchy) i dopasowywanie wysokości szyberdachu do dachu ręcznym przesuwaniem "wózka". Silnik profilaktycznie odłączony...

Jak/jesli mi się kiedyś zechce ponownie zdjąć podsufitkę, to zastanowię się nad zakupem nowego kompletu (można bez silnika i bez szyby?)

Straty: pęknięcie w tylnym słupku (nie widać) i jakiejś osłonki w szyberdachu (nie widać, bo nie działa). No i trzeszczenie na styku silnika i slimaka do napędu linek = ślimak do wymiany.

Zyski: dach nad głową... :)

PW