Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pompa ciepła - ogrzewa ktoś z Was tym rozwiązaniem dom ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

KmK ja spotkałem sie jeszcze z jednym typem ogrzewania moim zdaniem jest ok wdmuchiwanie ciepłego powietrza do pomieszczeń z tym ze piec jest na gaz ale temat fajny ja miałem styczność z technika z USA gdzie korytarze ciepła były w podłogach a wyciągi w suficie i tu tez masz już klimatyzację

cieplo docierało mega szybko

btw widzę ze instalatorzy bedą mieli fajnego inwestora

Gdybyś chciał wycenę inteligentnej instalacji daj znać

Opublikowano
  • Autor
O planie "B" jakim jest kominek nie wspominałeś wcześniej. Jest to jednak pewna forma ogrzewania opałowego a to nieznacznie zmienia tą sytuację. Przyznam ,że mój dom też mial w projekcie kominek. Zrezygnowałem z niego ,bo nie chcę mieć paleniska w salonie a co za tym idzie małej kotłowni z popiiołem na podłodze i wszechobecnym kurzem przy czyszczeniu paleniska. Kominek to idealne rozwiązanie do pokoju kominkowego w piwnicy z barkiem z którego to pomieszczenia rozchodzi się ciepełko na położone wyżej kondygnacje.Kominek w salonie dziennym najczęściej kończy jako nie używana dekoracja z polakierowanymi szczapami drewna w koszyku i akcesoriami z mosiądzu na stojaku.Dzielę sie swoimi opiniami z własnego doświadczenia bo przerabiałem ten temat w poprzednim domu.Jednak połączenie obu wariantów jakie przewidujesz daje margines bezpieczeństwa cieplnego w domu.

Kominek wydaje mi się integralną częścią domu, obecnie też mam i dla mnie rewelacja, ale właśnie w salonie, nie traktowany jak kotłownia lecz jako elegancka forma dogrzewania.

---------- Post dopisany at 18:55 ---------- Poprzedni post napisany at 18:49 ----------

Janusz nie jest dokonca tak jak mowisz.

W domu rodzinnym posiadam rewersyjna pompe ciepla firmy Daikin oraz duzy kominek w salonie.

I nie tego syfu przy kominku o ktorym piszesz.

Kwestia dbania o czystosc i estetyki.

Zakladam,ze dom bedzie wyposazony w centralny odkurzacz. Instenie specjalne dostawki do odkurzacza sluzace do czyszczenia meidzy innymi kominkow.Sprawdza sie to i nei ma zadnego syfu. A czasami fajnie posiedziec przy kominku.

Dodatkowo mam rozprowadzone przewody wentylacyjne w kazdym pokoju i wlacznikiem w pomieszczeniu moge wlaczyc cichutki nawiem w poszczegolnym pokoju,ktory ogrzewa cieplem od kominka.

Pompa ciepla jest modelem powietrznym. W naszym klimacie nie jest to idealne rozwiazanie,ale sprawdza sie bardzo dobrze.

Niestety w tamtym czasie nie posiadalem jeszcze wiedzy o tego typu instalacjach i projektant dobral nam za mala pompe.

Odczulismy to dopeiro przy dlugich mrozach na poziomie -10 i powyzej.

A ile mamy takich dni w roku. Podstawa to dobry projekt.

Ale wybrnelismy w inny sposob z tego problemu. Przez wymiennik ciepla podlaczylismy podlogowke do innego systemu grzewczego( wiadomo w tym wypadku nei wchodzi to w gre).

Jesli Cie stac na zrobienie glebinowej lub powierzchniowej pompy to sie nie zastanawiaj. Dodtakowy plus to przy pompie rewersyjne to klimatyzacja w lato.:decayed:

Zima bardzo zmienia się zależnie od regionu, w Krakowie jest raczej słaba i delikatna, w tym roku raptem 2 tyg -10 do -20 i to wszystko.

Ciekawa opcja z tym rozprowadzeniem wraz z włączanym nawiewem, podoba mi się :wink:

Głębinowa opcja jest znacznie droższa, ~70k zł w zwyż, ja planuje opcje Sofath, powierzchniową opcję, dlatego biorę to wogóle pod uwagę, inaczej raczej decydowałbym się na powietrzną wersję.