Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A5 C5] Wtrysk sterujący

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie;

Jestem po logach z macherem z forum Seata.

Według logów dynamicznych wyszło że w coś jest nie halo w z dopływem paliwa ( turbawka dmucha w górnej parti obrotów ok) ale wtryski podaja za mało paliwa i pytanie:

1. Dam je do sprawdzenia

2. koło jarzma wtrysku sterującego mam mokro ( od paru miesięcy)

3. Czy teoretycznie jeżeli po sprawdzeniu wyjdzie że "uwalony" jest tylko sterujący to mogę zrobić tylko podmianę tegoż wtrysku na używkę? ( oczywiście wcześniej sprawdzoną u pompiarza

Objaw mam cały czas ten sam: jak jeżdżę po mieście silnik sie zagrzeje to zaczyna"pyrkać" ( odgłos i objawy jak przy urwanym przewodzie paliwowym - oczywiście mam na myśli przewody doprowadzające paliwo do wtrysków :)

Pacjent AVG 2000 rok

Pozdr.

Opublikowano

Daj je do sprawdzenia, jak beda dobre to kup nowe podkładki pod wtryski i je zamontuj. Wtedy nie bedzie pyrkac.

Opublikowano
  • Autor

Witam Panowie;

A więc zrobiłem następujące rzeczy:

4. wyczyściłem turbo ( + obdukcja całości)

5. sprawdziłem węże + czyszczenie EGR + czyszczenie dolotu

6. nowy filtr paliwa

Największe jaja wyszły z wtryskami:

Wyjąłem wtryski i zasuwam do pompiarza na sprawdzenie. Facet zakręca po kolei przy mnie każdy i sprawdza. Wyszło że: sterujący lekko „polewa”, jeden zwykły tez lał i jeden się nie otworzył.

Ja po tej obdukcji happy już myśle o podmianie na jakieś pewne używki, pojechałem po jeden sterujący i wracam powrotem do tego samego pompiarza ( chciałem sprawdzić ten drugi sterujący).

I tu jaja jak balony ( akurat był inny pracownik): zakłada drugi sterujący ( ten niestety leje), pyta się mnie czy mam te stare, ja mówię ze tak i mu daje do ponownego sprawdzenia, normalnie szok wszystkie ok., rozpylają tylko jeden zwykły otwiera się przy 185 barach.

Zupełnie skołowany udałem się z tymi moimi starymi wtryskami do drugiego diesel serwisu i diagnoza jest ta sama:

Moje obecne wtryski rozpylają i otwierają się przy 190 barach !

I znów jestem w punkcie wyjścia ( poza wydaniem na „diagnozy prawie 200 pln ):

Objaw mam cały czas ten sam: jak silnik sie zagrzeje to zaczyna "pyrkać" ( odgłos i objawy jak przy urwanym przewodzie paliwowym - oczywiście mam na myśli przewody doprowadzające paliwo do wtrysków, oczywiście jazda jak w trybie awaryjnym.

Panowie nie wiem czy dobrze myślę: może jednak wtryski są uwalone i wariują jak się rozgrzeją? Pojadę jutro na szrot ( do znajomego) wrzucę używki ( wszystkie) i może to da mi pewność? Ewidentnie stuka pod pokrywą zaworów, tak jakby któryś z wtrysków nie pracował po rozgrzaniu.

Opublikowano

Wtryski zazwyczaj leja jak silnik jest rozgrzany. Jak będziesz zakładał to pamiętaj o nowych podkładkach, a jak nie masz to wygrzej stare. Tylko nie przesadź z dokręcaniem by nie urwać śruby...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam Panowie;

Problem rozwiązany ale sam nie dałem rady zdiagnozowac bo dopiero sie uczę :)

Przyczyna objawów opisanych na poczatku to padniety regulator N108 w pompie VP ( paliwa)

Zawiozłem autko do Janusza na ul. Mokrą 2A, Janusz oblookał step by step co mojego :dziadka" gryzie i doszedł do regulatora w pompie

Koszt całości 400 pln ( pompa była wyciągana).

Przetestuje samochód ( na razie rwie do przodu az miło)

Pozdrawiam i dzięki za udział w dyskusji

43_1240497474.jpg

<br /><br />