Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Proszę o radę - mam kilka pytań odnośnie silnika 2.0 TDI 143KM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chyba jestem zmuszony do odwiedzenia każdego z wątków, bo każdy to inny temat!

Ale zaczną od silnika !

Niedawno zakupiłem autko , używane z przebiegiem ok. 150k km.

W związku z tym mam kilka pytań odnośnie przyszłej eksploatacji tego motoru .

Mam książkę serwisową + historię serwisową ale jak to jest w życiu, lepiej dopatrzyć coś samemu niż potem z jakiegoś powodu zgrzytać zębami.

Wypunktuje pytania aby zachować pewien porządek !

1. W książce wymiana paska przy 180k km. Czy wymiana powinna odbyć się przy tym przebiegu ?

a) Jakie są orientacyjne koszty wymiany rozrządu ?

B)Czy musi się tego podjąć autoryzowana stacja ?

c) Mogę wykonać to wcześniej ?

oprócz tego wychodzi sprawdzanie filtra cząstek stałych (Diesel Particulate Filter) .

Z tego co mi powiedział sprzedawca autka, pojazd ten nie ma zamontowanego DPF, czy ktoś na forum jest zorientowany:

2. Jak sprawdzić czy filter jest czy nie?

a) Jeżeli już jest , to jakie czynności sprawdzające wykonać aby otrzymać pewne wnioski nt. stanu zużycia tego elementu ?

B)Czy filtr ten trzeba wymienić na nowy czy podlega regeneracji i jakie są koszty tego ?

3. Filtr powietrza co 90k km ?

4. Świece żarowe co 90k km lub raz na 6 lat ?

5. Filtr paliwa co 60k km?

6. Czy wymieniać pasek klinowy i przy okazji pompę wodną ?

Trochę naczytałem się na temat pompy oleju i duży z tym problem występuje w silniku poprzednika .

Problem dotyczy właściwie zbieraka ( imbus sześciokątny ) i gniazda we wałku !

7. Czy w tych silnikach 143 KM caga , też występuje tego tupu problem i czy należy to sprawdzić ?

8. Jakiej marki olej silnikowy i jaki rodzaj polecacie oraz czy wymiana jest średnio co 15k km ?

Wszystkie wartości podane z książce serwisowej pojazdu, wartości dotyczące określonego modelu silnika jak w temacie.

Z góry dziękuję za udział w wątku

Pozdrawiam

PS Edytowałem wątek w związku z dopisaniem pytania nr. 8

Opublikowano

Ad.1

Robisz gdzie i kiedy ci się podoba - nikt cię nie zmusi ale w ASO masz gwarancję i wpis do historii a 180tys to max przebieg do wymiany

Ad.2

Jeżeli nie ma to ktoś go musiał wymontować i zmienić oprogramowanie bo one były w każdym dieslu b8

Ad.3,4,5

patrz pkt 1.

Ad.6

Zależy od stanu paska, pompę wody się wymienia wraz z rozrządem - choć w tym akurat nie jestem pewny czy ona jest napędzana paskiem rozrządu :eusathink:

Ad.7

Problemu narazie nie widać ale napęd pompy jest ten sam - trochę wzmocniony , dopiero po 2009 jest zmiana :wink:

Opublikowano

1 Wymiana co 90 tys km rozrządu tak chyba najlepiej i najbezpieczniej audi w niektórych silnikach zalecała co 120 kkm ale lepiej dmuchać na zimne

a) są koledzy na forum którzy sprzedają części rozrządu do różnych silników poszukaj i popytaj na pewno pomogą za granice pewnie też wyślą :decayed:

B) Czy autoryzowana stacja? oceń sam jak działają serwisy (moje zdanie że rąbią na każdym kroku i partacza nawet wymianę oleju) no ale masz gwarancje jak kolega wyżej napisał może tak poważnych rzeczy nie partolą... W sumie nie każdy serwis może być zły

c) pewnie że możesz zawsze to bezpieczniej ( rozrząd wymienia się zaraz po kupnie bo nigdy nie jesteś pewien na 100% historii auta i przebiegu no chyba ze jesteś pewien to co innego takie moje zdanie.)

2 Nie wiem jak z tym filtrem DPF ale poszukaj na forum pewnie jest opisane

3 Filtr powietrza chyba najbezpieczniej co 10 tys km w naszych warunkach, zalecają chyba co 15 kkm ale to zależy od Ciebie jak będziesz dbał o turbo :wink:nie wiem skad Ci do głowy przyszło 90kkm :facepalm: turbo zdąży się wysrać ze 3 razy

4 świece powiem szczerze że ja swoich jeszcze nie wymieniałem a auto narazie pali bez zająknięcia może i być co 90kkm nie jestem pewien poszukaj pewnie gdzieś jest

5 Filtr paliwa no na naszym paliwie chyba raczej częściej oceń sam pewnie i 60kkm wytrzyma ale... serwis zaleca chyba co 45 tys km (pewien nie jestem) jesteś z Anglii więc paliwo może macie lepsze...

6 pasek klinowy i pompę wodną nie wiem jak tam pompa jest napędzana czy z rozrządu czy nie ale pewnie tak więc to razem z rozrządem pójdzie a pasek klinowy tez można jedno odkręcanie do rozrządu będzie wiec lepiej też po co się narażać na dodatkowe koszty jak walnie

7 poszukaj po kodzie silnika na forum jest opisane których silników to dotyczy

Szukaj a znajdziesz odp na większość swoich pytań :hi:Jeżeli coś źle powiedziałem poprawcie mnie nie znam dokładnie zaleceń serwisowych co do wymiany niektórych części świece itp

Opublikowano
1 Wymiana co 90 tys km rozrządu tak chyba najlepiej i najbezpieczniej audi w niektórych silnikach zalecała co 120 kkm ale lepiej dmuchać na zimne

:shock3: w b8 jest zalecana przy 180tys km

Opublikowano
  • Autor

Żeby nie być gołosłowny to na dowód wklejam skan informacji zawartej na stronie 12 oryginalnej książki serwisowej w formie rysunku :

1277534

Opublikowano

Tu masz taką rozpiskę co i kiedy sie zmienia :wink:

serwis.png

Opublikowano

no ja też potwierdzam że 180- dziwie się temu co napisał Talib13 :wink:

Opublikowano

Człowiek uczy się całe życie, przepraszam jeśli wprowadziłem kolegę w błąd z tym rozrządem :doh: już chyba wszystko wiadomo po wklejeniu zdjęcia Przepraszam jeszcze raz

Opublikowano

Sorry za pytanie ale chcialabym to wiedziec na 100%

Bo to ze rozrzad co 180 tys, to jeszcze moge zrozumiec. Choc az trudno w to uwierzyc. Dlaczego moj ma byc zmieniany co 60-70 tys.

Przeciesz to sa te same paski Conti itp...

Ale w benzynowym aucie swiece i filtr powietrza co... 90 tys. kilometrow... ?

Oraz filtr paliwa i powietrza w dieslu... co 60 tys. kilometrow...? czy tak naprawde jest...?

Wiem ze mam juz stare auto i moze innaczej sie do tego podchodzi niz do nowego.

Ale wymieniam filtr paliwa i powietrza raz w roku co okolo 25 tys. I z tego co widzialam (filtr-powietrza) to juz jego najlepsze dni byly zakonczone.

Pozdrawiam

Opublikowano
Sorry za pytanie ale chcialabym to wiedziec na 100%

Bo to ze rozrzad co 180 tys, to jeszcze moge zrozumiec. Choc az trudno w to uwierzyc. Dlaczego moj ma byc zmieniany co 60-70 tys.

Przeciesz to sa te same paski Conti itp...

Ale w benzynowym aucie swiece i filtr powietrza co... 90 tys. kilometrow... ?

Oraz filtr paliwa i powietrza w dieslu... co 60 tys. kilometrow...? czy tak naprawde jest...?

Wiem ze mam juz stare auto i moze innaczej sie do tego podchodzi niz do nowego.

Ale wymieniam filtr paliwa i powietrza raz w roku co okolo 25 tys. I z tego co widzialam (filtr-powietrza) to juz jego najlepsze dni byly zakonczone.

Pozdrawiam

w starszych silnikach rozrząd stawia większe obciążenia i pasek i reszta szybciej się zużywają :decayed:

co do reszty też jestem za tym żeby filtry powietrza i paliwa wymieniać częściej niż producent zaleca - szczególnie w Polskich warunkach

Opublikowano

No dobrze Bartku, staram sie zrozumiec Twoja wypowiedz...

Ale czy Ty w swoim aucie (2012), a to chyba benzynowka. Wymienisz swiece dopiero po 90 tys. kilometrow...?

Jestem poprostu w szoku, to co normalnie robilo sie co 15-20 tys. teraz ma sie robic przy prawie 100 tys. kilometrow.

Przynajmniej jesli chodzi o silnik benzynowy.

Przeciez swiece wykonane sa z jednakowego (standartowego) materialu. Wiec czemu w jednym przypadku wymiana co 20 tys, a w innym co 90 tys.

Dziekuje za odpowiedz i sorry za OT.

Opublikowano
No dobrze Bartku, staram sie zrozumiec Twoja wypowiedz...

Ale czy Ty w swoim aucie (2012), a to chyba benzynowka. Wymienisz swiece dopiero po 90 tys. kilometrow...?

Jestem poprostu w szoku, to co normalnie robilo sie co 15-20 tys. teraz ma sie robic przy prawie 100 tys. kilometrow.

Przynajmniej jesli chodzi o silnik benzynowy.

Przeciez swiece wykonane sa z jednakowego (standartowego) materialu. Wiec czemu w jednym przypadku wymiana co 20 tys, a w innym co 90 tys.

jeżeli chodzi o świece to się nie wypowiem bo to moja można powiedzieć pierwsza benzynówka ale mam nadzieję że nie będę musiał tego tak często robić jak piszesz czyli 15-20tys bo bym to robił prawie dwa razy do roku :kwasny: