Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Audi B5 1.6 1997, brak cisnienia w układzie chłodzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Sytuacja wygląda następująco: jadąc sobie wczoraj w trasie nagle zapaliła mi się kontrolka od płynu chłodniczego, po zatrzymaniu ze zdziwieniem (bo ok. miesiąc temu płyn był zmieniany) okazuje się, że płyn uciekł. Na szczęście miałem butelkę z wodą, zalałem i dalej w drogę. Po powrocie do domu dokładnie obejrzałem auto i okazało się że gdzieś musi być wyciek płynu bo np. wahacz dolny itd. umaziane w płynie... Dziś zakupiłem nowy płyn ale przed wlaniem podjechałem do mechanika żeby podniósł auto i żeby wszystko dokładnie posprawdzać. Okazuje się, że żadnego wycieku nie ma, wszystkie przewody sprawne (poza tym woda którą dolałem w trakcie jazdy poziom się nie zmienił) termostat się otwiera/zamyka, ogrzewanie działa jedyne co jest nie tak to brak ciśnienia... Po odkręceniu korka od zbiorniczka nie tego charakterystycznego tssssss jako, że jeden z mechaników jeździ takim samym audi to żeby wykluczyć uszkodzenie korka podmieniliśmy je i efekt taki sam, dodatkowo przewody zarówno dolny jak i górny są dość miękkie a prawidłowo pod wpływem ciśnienia powinny być twarde. Dodam, że pompa wody była niedawno zmieniania (ok. miesiąc temu auto miało gruntowny przegląd rozrząd, pompa, płyny, filtry itd). Miał ktoś może podobną przypadłość??? Będę wdzięczny za wszelkie rady. Z góry dziękuje i pozdrawiam.