Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rns-e problem!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Proszę o pomoc . Zamontowałem RNS-e poprzez przejściówkę RNS-d i teraz mam takie problemy :

-Nie działa podświetlenie klawiszy ani wyłączanie po wyjęciu kluczyków

-Nie posiada komunikacja z Fis wcześniej dx posiadał.

W ogóle radio nie ma komunikacji z samochodem …

A i jeszcze jedno pytanko czy RNS-e się mocno nagrzewa ?? jak dotknę wyświetlacza to jest wręcz gorący.

auto to A4 B6 2001r

Opublikowano

Musisz poprowadzić dwa z rns-e do zegarów. Rns-d nie obsługuje can i dlatego łączy sie z zegarami przez moduł TMC.

TU masz dwa tematy do poczytania.

http://a4-klub.pl/audi-a4-b6-b7-132/all-b6-podlaczenie-can-zegarow-radia-14771/

dotyczy iso ty masz iso 2 ale zmienia się tylko kostka zasada jest ta sana CAN L z radia do CAN L a CAN H do CAN H.

Na obudowie nawigacji masz rozpisany gdzie co jest w kostce nawigacji.

Możesz mieć problem z podłączeniem VAGa wtedy trzeba przełożyć linie K opisane jest to w tym temacie.

http://a4-klub.pl/warsztat-zrob-to-26/all-rns-e-7428/

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano

dla jasności, RNS-D obsługuje CAN w B6 aczkolwiek systemy CAN Audi oraz CAN Bosh-a (navi) nie są kompatybilne więc porozumiewają się z pomocą tłumacza wplecionego w tuner TMC. DZięki temu FIS wyświetla sygnał nie tylko z RDS-u radia ale też informacje z nawigacji tj. strzałki, dystans do następnego manewru itd itp. No oczywiście dzięki CAN owi następuje również poprawne wyłączanie nawigacji po kluczyku i usypianie urządzenia.

RNS-E ma już CANy wpinane bezpośrednio z samochodu, bez "tłumacza", nie potrzebuje sygnału z ABS do dokładnego pozycjonowania. Podświetlenie klawiszy też idzie po CAN a nie z zasilania jak w RNS-D.

Przy okazji przerbiania wiązki poszukaj dobrze info o podpięciu prawidłowo PInów, ponoć był jakiś myk w tych gotowych przejściówkach i czegoś brakowało. Skutkiem tego było nieprawidłowe usypianie nawi i rozładowywanie aku.

Opublikowano
  • Autor

Rozwiązałem problem z podświetlaniem nawigacji i wyłączanie z kluczyków poprzez podłączenie przez poprowadzenie 2 pinów z klimatronika.

Teraz został tylko jeden problem podłączenie Fis nie ma nadal żadnej komunikacji.

Mógł by mi ktoś kogoś polecić kogoś kto by mi mógł to zrobić pomóc??

Z okolic Rabki-Zdrój

Opublikowano

akumulator jeszcze żyje? klimatronik nie ma nic do RNS-a, od biedy można k-line pociągnąć jeśli komuś trzeba nic więcej. Bez komunikacji z CAN nawigacja nie będzie działać prawidłowo tzn tak jak przewidział producent.

Po drugie, jeśli dałeś radę drutować z klimatronika to i cany pociągniesz z zegarów bez problemu. wszystko ci kolega w linku podał

Opublikowano
  • Autor

Właśnie to nie ja robiłem tylko jakiś niedorobiony elektryk. On niby podciągnął Can z klimatronika.

Boję się sam za to zabierać żeby czegoś nie zepsuć i też nie posiadam kluczy do rns-e.

Opublikowano

Szczerze mówiąc jeśli Can jest pociągnięty z klimatronika (nawet nie wiedziałem że tam jest puszczony) to teraz wypadałoby VAG-iem zmienić kodowanie FIS-a tak, żeby pokazywał info z navigacji. Chociaż jeśli wcześniej RNS-D wyświetlał to teoretycznie kodowanie powinno być chyba dobre.

Opublikowano
  • Autor

właśnie też mi się to dziwne wydaje...

Kombinował vagiem coś robić ale nic nie zdołał zrobić.

Może ktoś na spocie w Nowym Sączu by mi mógł pomóc??

Opublikowano

Ale kombinujesz. Obawiam sie ze nic ci to nie da. Kable trzeba pociągnąć z zegarów. Ale to nie jest temat do ogarniecia na spocie bo nie zabieram ze sobą narzędzi. Pozatym zawsze czegoś zabraknie. Jak nie ogarniesz tego sam i nie znajdziesz nic bliżej to dzwon do mnie. Tel masz na PW

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wielkie :)