Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Coś chrobocze, trze lub wpada w rezonans przy ostrym przyśpieszaniu na 1/2/3 biegu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Jest sprawa, mam już powoli dość tego auta bo "zawsze coś" a włożyłem już worek kasy :facepalm:

Od pewnego czasu podczas ostrego przyśpieszania tj. jadę wolno na 1 biegu po czym wciskam pedał do oporu, jest walnięcie niutona i w tym momencie występuje chrobotanie, tarcie lub wpadanie czegoś w rezonans (podejrzewałem półośkę/przegub wewnętrzny) tak że czuć to na kierownicy.

Działo się tak tylko na 1 biegu, ale z przejechanymi kilometrami problem pojawił się również na drugim biegu, a teraz już nawet na trzecim, co zdążyłem zaobserwować:

- auto przyśpiesza normalnie, nie ślizga sprzęgło

- jak skręcę kierownicą to objaw zanika

- nic nie śmierdzi

- półośki nie mają znaczących luzów, minimalne na wewnętrznych

- nie występuje problem ze zmianą biegów

Kilka informacji o aucie/podzespołach:

- auto po mocnym programie na seryjnych gratach (pewnie niuton dał o sobie znać) 198KM/320Nm

- wzmacniane sprzęgło - docisk o 60% + tarcza organiczna(okładziny z tworzywa z kawałkami metalu)

- przy wymianie sprzęgła nie wymieniany dwumas - był w stanie OK, całość wyważona ze sprzęgłem

- auto jeździ na sporej glebie

Co ja obstawiam?

- zdarte okładziny tarczy sprzęgłowej

- przeguby wewnętrzne na wykończeniu

- dwumas

- łożysko oporowe

- skrzynia biegów

Jakieś pomysły? Wiem że najlepszą opcją jest wyciągnięcie skrzyni biegów, ale może akurat miał ktoś podobny przypadek i to nic z tego co podejrzewam :whistling:

Dzięki za każdą odpowiedź. :hi:

Opublikowano

układ wydechowy sprawdzany był? moze złacze elastyczne ma dosc zycia i na pierwszych biegach powoduje ze wydech wpada w wibracje.

mniej wiecej gdzie do słyszysz ten dzwiek - bardziej komora silnika w nogach czy w podłodze...??

Opublikowano
  • Autor
układ wydechowy sprawdzany był? moze złacze elastyczne ma dosc zycia i na pierwszych biegach powoduje ze wydech wpada w wibracje.

mniej wiecej gdzie do słyszysz ten dzwiek - bardziej komora silnika w nogach czy w podłodze...??

Aż takim laikiem nie jestem żeby nie zauważyć że to od wydechu, ale nie, to na bank coś przy silniku, zresztą miesiąc temu wyspawałem sobie cały układ wydechowy z nierdzewki, a problem pojawiał się wcześniej

Opublikowano

Nie bede zakladal nastepnego tematu bo mam podobne objawy

W swojej audi jak mocno przyspieszalem to takie jak by drżenie jak bym mial luzne kola

posprawdzalem wszystko i ok... az ostatnio jade a tu nagle nie chce auto jechac tylko zgrzytanie słychac a jak podnioslem cale auto do gory to kola sie kreca ....

mozliwe ze cos chrupło w skrzyni ?? np od tego ze mam z przodu 215/35 a z tylu 225/40??

Skrzynie juz wyciaglem i musze zawiezc do kogos kto naprawia skrzynie tylko gdzie u mnie w okolicy niema nikogo takiego .... Ktos poleci jakis warsztat ??