Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Buczenie przy wyprostowywaniu kół

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Problem z tego co widzę po przeszukaniu forum jest odosobniony. Kilka miesięcy temu pojawiło się sporadyczne buczenie (raz na kilkanascie dni). Ostatnio występuje to częściej. Przejdę do rzeczy: przy parkowaniu czyli jak auto się toczy ok 5km/h wjeżdżając np w jakieś miejsce parkingowe już przy wyprostowywaniu kół następuję takie bardzo głośne 1-2sek wycie i to tylko jak jadę na luzie. Wspomaganie cały czas jest, płyn się nie pieni. Na postoju kręcąc kierownicą jest cisza. Może ze 2 razy zdarzyło mi się też te buczenie kiedyś podczas jazdy na wprost dojeżdżając do świateł. Jakiś czas temu wymieniłem już płyn bo myślałem że stary - dalej to samo. Najgorsze jest to że jak jade do mechanika to jest cisza :decayed: Kręciłem przy nim w miejscu i powiedział że na pewno to nie pompa. Więc co to może być? Spotkał się ktoś z czymś takim?

---------- Post dopisany 21-10-2012 at 17:43 ---------- Poprzedni post napisany 11-10-2012 at 15:13 ----------

odpowiedzi wyczerpujące...:whistling:

zauważyłem ostatnio ze przy lekko przyciśniętym hamulcu buczało natomiast jak kręciłem bez hamulca to cisza

Opublikowano

najlepiej jak byś jakiś filmik nagrał jak to buczy.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

jak to zawsze z objawami bywa, gdy ich trzeba na zawołanie to ich nie ma:decayed: O filmiku nie było mowy, próbowałem nagrać ale zawsze jak telefon w ręku to cisza (to samo u mechanika).

Natomiast przyczyna najprawdopodobniej wyszła sama na jaw. Otóż przy jednej z wizyt u mechanika zostały wymienione zestawy naprawcze zacisków w przednich kołach, bo ponoć hamulce nie odbijały do końca. Już przed samą wymianą objawy zdarzały się praktycznie codziennie. Po wymianie nagle cisza :) No powiedzmy prawie cisza bo były może ze 2 parkowania z bardzo delikatnym buczeniem i czasami słabo słyszalne tarcie hamulców, a zrobiłem już może z 2,3 tyś km.

Moja teoria: przy parkowaniu naciska się delikatnie hamulec, puszczając go klocki nie do końca odbijały i tarły o tarcze. W momencie tarcia powstawał rezonans wywołujący owe buczenie (w stylu hamującego Ikarusa) :P Teraz hamując przy dojeżdżaniu do skrzyżowania nie ma aż tak bardzo słyszalnego tarcia klocków o tarcze. Wcześniej szczególnie po nocy masakra.

Jak ma ktoś inne teorie bądź spotkał się z czymś podobnym chętnie wysłucham:naughty: