Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

DMX skrzynia umiera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przez 3 lata użytkowania auta skrzynia nie w tempo lub z lekkim uślizgiem zmieniała bieg z 2 na 3(tylko pierwsza zmiana po odpaleniu samochodu). Problem z DMXem w moim aucie ostatnimi dniami nasila się w zatrważającym tempie . Ostatnio zdarzyło się że uślizg (zmiana biegu) z 2 na 3 trwała 2-3 sek. W czasie zmiany przełożenia ( w czasie "luzu") obroty skoczyły do 4tys - szczęście że w porę się zorientowałem i zanim zapiął bieg 3 nacisnąłem hamulec i obroty spadły bo nie wiem czy coś by ze skrzyni albo sprzęgła hydrokinetycznego zostało. Następny problem to małe prędkości na 4 biegu w zakresie obrotów 1800 - 2200 obroty falują w czasie jazdy i od skrzyni co jakiś czas idą mocne drgania wyczuwalne przez kierowcę jak i pasażerów (coś jakby się jechało z pokrzywioną felgą i oponą skatowaną tylko odczucie z 5x mocniejsze, skrzynia wytwarza chwilami wibracje które przenoszą się na całą budę)... Jest ktoś w stanie na podstawie takich objawów postawić wstępną diagnozę?

Czy jest coś co vagiem w skrzyni mogę sprawdzić/zlogować? Błędów skrzynia żadnych nie wywala..

Opublikowano

Czesc,

Witam w swiecie jazdy automatem :-). Falowanie obrotów na biegu: 3 i 4 to objaw padnietego sprzegła-konwertera do wymiany/regeneracji.

Mi tez falowało sprzeglo choc na posiadanym VAGu i w serwisie Seata(VAS) nie było widac bledu.

Kolego zalecam jak najszybsze udanie sie do specjalisty i zrobienie automatu wraz z konwerterem.

Aktualnie konwerter jest słaby i psuje skrzynie mowiac w uproszczeniu.

Sokram

Opublikowano
  • Autor

był temat kiedyś o naprawie skrzyni w zrób to sam fotostory z naprawy wykonał "onsork" i on twierdził że miał popalone tarczki i uszkodzony tłok. Uszkodzony konwerter chyba nie wysprzęgla i powoduje że auto gaśnie - a tutaj objawy są inne. Czy możliwe by to drżenie było spowodowane tym kulejącym tłokiem? skrzynia zachowuje się jakby gubiła się między tymi "nadbiegami"...

Opublikowano

Czesc,

Co do skrzyni i jej rozbierania to pewnie taki post istnieje w dziale zrob to sam. Kiedys tez to czytałem.

Jesli masz smykałke do mechaniki, dużo czasu, cierpliwosci i wyposażony warsztat to mozesz sie tego podjac sam.

Uszkodzony konwerter powoduje drgania na 3 i 4 biegu podczas jazdy - widac to w tylniej szybie jak nastepuje zmiana biegu w skrzyni(ja mialem takie objawy). Oprocz drgan na budzie wystepuja tez falowania obrotów 100-200 jednotek.

Te objawy które opisywałes, ze nie wysprzegla czy auto gasnie to awaria sprzegła lock-up które jest w skrzyni.

Tak czy siak mysle ze nie powinienes jezdzic tym autem dlugo bo skrzynia bedzie sie nadawac do calkowitego remontu.

Skrzynie trzeba rozebrac i zoabczyc co jest do wymiany.

Jaki masz przebieg auta kolego?

Sokram

Opublikowano
  • Autor

370tys. Za mojej kandencji przejechane 70tys w tym czasie raz wymieniałem olej. Mój mechanik naprawiał automaty spróbuję się z nim dogadać jakoś czy zrobi to za jakieś normalne pieniądze. rozkładał trochę tiproników w a6 a8, dmxa też dobrze zna więc na pewno by sobie poradził. Chciałbym tylko go nakierować na usterki a sobie policzyć mniej więcej koszta. Jeżeli okaże się że tarczki popalone, ten tłok, konwerter + olej+wyjęcie skrzyni+rozłożenie to chyba zastanowię się nad wstawieniem man. 6biegowego. Gdyby był to tylko ten tłok i tarczki plus olej to myślałem że w okolicach np 1500-1800 się zamknę. Ale konwerter to chyba dodatkowe 600zł i w tym wypadku to trochę się mija z celem bo koszta wielkie a gwarancji na 5 lat nikt mi nie da że skrzynia będzie latała... Czy ktoś jeszcze ma jakieś sugestie? Osoby z wiedzą w w/w temacie wnieście może jeszcze trochę wiedzy. Po tym jak onsork opisał grzebanie przy automacie nie uśmiecha mi się jechać i zostawić 3 czy 3,5tys złotych "specowi od skrzyń" bo wiadomo jak to się zazwyczaj kończy w warsztatach..

Opublikowano

Wbrew pozorom naprawa warsztacie moze byc tansza,niz wymiana wszystkiego po kolei po omacku.

Umnie powodem przeslizgow byla np. plyta sterujaca.

Jezdzac automaten trz3ba sie liczyc, ze w razie awarii trzeba wyskoczyc z 2-4 tys.zl. dla mnie to oczywiste w aucie kilkunastoletnim z automatyczna skrzynia biegow.

Opublikowano
  • Autor

A dla mnie nie jest oczywiste ładowanie tak jak np napisałeś 4 tysięcy w samochód wart 7 czy 8. Dlatego zastanowię się 3razy przed załadowaniem kasy w kibel w którym nie wiadomo czy zaraz nie rozsypie się silnik albo coś jeszcze.

Opublikowano

To jest właśnie ryzyko związane z używaniem "kibla" jak to nazwałeś, czyli po prostu starego auta.

Ja właśnie w swoim zrobiłem silnik i za chwilę rozleciała się skrzynia. Po prostu miałem pecha. Ale nie było co lamentować, tylko trzeba było robić.

Dlatego nie rozumiem ludzi, którzy kupują używane auta za wszystkie pieniądze jakie mają, a przy najmniejszej awarii jęczą, że nie mają kasy na naprawę. Ale to takie polskie.

(to zdanie powyżej to nie do ciebie ISPEE, tylko tak ogólnie)

Opublikowano

problem numer 1 to konwerter -

"Następny problem to małe prędkości na 4 biegu w zakresie obrotów 1800 - 2200 obroty falują w czasie jazdy i od skrzyni co jakiś czas idą mocne drgania wyczuwalne przez kierowcę jak i pasażerów (coś jakby się jechało z pokrzywioną felgą i oponą skatowaną tylko odczucie z 5x mocniejsze, skrzynia wytwarza chwilami wibracje które przenoszą się na całą budę)"

problem numer 2 to -

tak jak kiedys u mnie utrata ciernosci przez zestaw tarcz ciernych w odpowiedniej grupie sprzegiel, utrata ta jest spowodowana brakiem odpowiedniej mocy,energii,sily docisku tych sprzegiel ktore zaczynaja sie pocierac o siebie zamiast byc sprzegniete ze soba i zweglaja sie

to co pisze jest to tak zwana naprawa korespondecyjna i nigdy na 100% nie jest sie w stanie ocenic co dokladnie jest przyczyna, ale jak spuscisz odrobine oleju i poczujesz zapach wedzonki, spalenizny sprawa prosta bedzie w diagnozie

nie wiem jak dokladnie wygladaja ceny w twojej okolicy, ale nowy konwerter to jakies 500pln, ale sama wymiana konwertera wyeliminuje tylko wibracje, ja kiedys mialem dwie skrzynie i ekperymentowalem w garazu z kanalem bo wibracje tez mialem i pojawily sie po 2 miesiacach po mojej naprawie, wymyslilem ze zamienie konwerter i poskutkowalo

sprawdz olej po katem jakosci zapachu