Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AVV] Wskaźnik temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Od niedawna jestem posiadaczem modelu B5.Więc proszę o wyrozumiałość jeśli nie będę wiedział jakiejś prostej sprawy :) Co oznacza wskaźnik jakiejś temperatury?Bo mam coś takiego z wskazówką na 90 C z termometrem na środku między obrotomierzem a prędkościomierzem.Czy oznacza ona temperaturę układu chłodzącego?Kiedyś była na 60 C,wczoraj zauważyłem że 90.Czy można dolewać do auta płyn chłodzący jaki jest w supermarketach czy musi to być jakiś droższy?Dodam że gdy odpalam rano silnik gdy jest zimny wskazówka zaczyna na 90 C.Za mało płynu albo co?Za odpowiedzi z góry dziękuję.

Opublikowano

Tak, to wskaźnik temperatury płynu chłodzącego.

I lepiej aby nie przekraczał 90'C.

Dużo osób ma jednak z nim problem, i wtedy ciągle pokazuje 60'C - leży i się nie rusza.

Wtedy trzeba też zbadać termostat. A jak wpiszesz słowo 'termostat' w wyszukiwarce to będziesz już wiedział wszystko.

A co do płynów - no są specjalne płyny, zatem skoro są specjalne to ktoś nad nimi myślał i teoretycznie się na tym znał :)

Tylko kwestia "supermarketu" i wyrobów samochodowych - ich jakość i zawartość oryginalnego płynu w płynie czasem przerażają.

Z tego co wiem, to w lecie od biedy można lać wodę demineralizowaną (gdy np ubywa nam płynu w wyniku nieszczelności, aż do jej naprawy). W zimie - taka woda może zamarznąć. Dlatego wtedy używamy specjalnego "zimowego" płynu (zamarzanie np przy -50'C) który wcale zimowym nie jest, a jest normalnym lecz specjalnym płynem - jak piszesz - który się kupuje.

poczytaj też:

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t13662.0.html;highlight=płyn

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t28211.0.html;highlight=płyn