Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Napinacz paska klinowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam do was pytanie, czy n/w napinacz powinien tak pracowac ? Mam przeboje z popiskiwaniem i obstawiam napinacz ale nie wiem dokladnie jak go sprawdzic. Nagralem filmik pokazujacy prace napinacza, przy lekkim dodaniu gazu porusza sie.. to z jednej strony dobrze bo napina. Jesli jestem w bledzie to bede szukal dalej.. Odpalam silnik wszystko pracuje dobrze i cicho, ale gdy zagrzeje sie do 70-90 st to popiskuje jak by jakas rolka albo pasek bo cyklicznie. Przejade z 7 km i przestaje i pracuje cicho. Szczegol ale denerwuje mnie to, tym bardziej ze czasem owe popiskiwanie bywa dosc glosne, lekki ruch kierownica i przestaje ( obstawiam wieksze obciazenie). Brak problemu z temperatura silnika, wspomaganie dziala dobrze, dla wszystkiego wymienielem plyn, bez zmian, i troche brakuje mi pomysłów :wink:

Popiskiwanie Audi A4 1.8T - YouTube

---------- Post dopisany 08-07-2013 at 10:52 ---------- Poprzedni post napisany 05-07-2013 at 10:53 ----------

Wczoraj jeszcze zaobserwowalem ze jak wlaczylem klimatyzacje to rolka napinacza drga/rusza sie mimowoli bez dodawania gazu i tak jak by kolo pasowe u dolu bylo zwichrowane, teraz tak ogladajac filmik widac troche jak by bylo nie rowne, moze sie czepiam juz.. Odkrecilem korek od wspomagania i przylozylem ucho i jak by glosniej z zbiorniczka sie wydobywa owe popiskiwanie. Co nie oznacza ze moze to byc rowniez wspomaganie jak i napinacz, ale czemu po zagrzaniu popiskiwanie ustepuje to nie mam pojecia.. Plyn od wspomagania zmienialem, nie mam problemow z kreceniem, troche zawyje jak na maksa skrece ale to jest moim zdaniem w normie. A jak delikatnie rusze kierownica to popiskiwanie znika.. Zanim pojade do mechanika chcialbym sam pogrzebac przy aucie..

Ps. Napinacz od klimatyzacji zmienialem 2 miesiace temy na INA, bo stara rolka szumiala juz.. Alternator 2 miesiace temu regenerowany, z wymiana lozysk itd.

Opublikowano

Podobną sytuację mam. U mnie coś też piszczy ale tylko jak jest wilgotno na dworze w zimie i deszcze. W suche dni cisza jak makiem zasiał.

Tak u mnie piszczy. Wersja ekstremalna, zazwyczaj ciszej jak u Ciebie.

Wspólnym elementem jest u nas:

jak wlaczylem klimatyzacje to rolka napinacza drga/rusza sie mimowoli bez dodawania gazu i tak jak by kolo pasowe u dolu bylo zwichrowane, teraz tak ogladajac filmik widac troche jak by bylo nie rowne, moze sie czepiam juz

U mnie jest dokładnie tak sam.. identyczne objawy i odczucia. Zakładałem o tym temat w styczniu już ale nie miałem czasu wymienić pasków.. rozrząd muszę do końca roku zrobić to przy okazji wszystko wymienie ale sprawa dosyć irytująca. Szczególnie to koło wulkanizowane..

Opublikowano
  • Autor

Obstawiam tyle w temacie :kwasny: :

---------- Post dopisany 09-07-2013 at 21:07 ---------- Poprzedni post napisany 08-07-2013 at 21:51 ----------

Dzis w wolnej chwili podjechalem do znajomego mechanika i przysluchiwalismy sie owym popiskiwaniom.. wzial WD-40, ogolnie jestem przeciwny temu specyfikowi ale nie psikal na paski tylko pod kolo wspomagania, i powiedzial abym zakrecil na maksa w lewo oraz w prawo.. popiskiwanie ustapilo.. oczywiscie po paru minutach wraca, wiec znowu pod kolo wspomagania psik i lewo i w prawo i znowu cisza.. no i umowilem sie na wymiane pompy wspomagania. Przy okazji wymienie napinacz i wisko. Kola pasowego narazie nie ruszam bo mechanik powiedzial ze czepiam sie i ze takie drgania wchodza w norme tlumika drgan.