Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

BPW - regulacja pompowtryskiwaczy. skrzynia biegów.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć o jaki kąt trzeba odkręcić pompwtryskiwacze w silniku o oznaczeniu BPW 140KM.?

i drugie pytanie. mam problem ze skrzynią jak pada deszcz, albo pod myjni skrzynia biegów ciężko chodzi, również "na luzie" <---->

Pozdrawiam

Opublikowano

We wszystkich 2.0tdi 180stp

Co do skrzyni -może gdzieś jest zrobiony otwór w półce(ścianie grodziowej) gdzie woda zlatuke np na polączenie silnika ze skrzynią i dostaje sie woda do sprzęgla.

Edytowane przez SotoM

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź.

Jeszcze jedno pytanie. Czy wymienia się tylko tą śrubę regulacyjną? Czy wszystkie bo jedni mówia, że wszystkie należy a w ASO jak dzwoniłem to mówili, że tylko ta regulacyjna jest jednorazowego użytku.

Opublikowano

Regulacyjnej nie zmieniałem ani razu jedynie należy wymienic śruby mocujące pd i walki sterujące pd,ale zazwyczaj składa się ponownie na te same nawet kilka krotnie.

Opublikowano
  • Autor

a mógłbym prosić jeszcze dla pewności odległości, od krąwędzi głowicy dla tego BPW. ?

Opublikowano

Cylinder Odległość
1cyl. 333.0 +/-0,8mm
2cyl. 245.0 +/-0.8 mm
3cyl. 153.6 +/-0.8 mm
4cyl. 65.6 +/-0.8 mm

Śruby wtryskiwaczy: 12Nm + 3/4 obrotu
Śruby wałka z dźwigniami: 20Nm + 1/4 obrotu

w razie czego:

http://www.auditimes.pl/topic/1069-pompowtryski/

Edytowane przez SotoM

Opublikowano
  • Autor

Super wielkie dzięki. :) To na 1000% jest do 2.0 TDI 140KM BPW Audi A4 B7. Sorry, że tak dopytuje ale nie chcę zje.ba.c czegoś. Bo w tym aucie wszystko już wymieniałem. :D Znaczy ja tylko płaciłem :(

Edytowane przez Delfin32

Opublikowano

2.0 to rozwiercony 1.9.

To może napisz co z autem sie dzieje...może coś poradzimy.

Opublikowano
  • Autor

Posiadam AUDI 2005r. Mam je 4 lata. przebieg 360 000KM. BPW. 2 lata temu i 110 000 KM temu wymieniony został: - silnik, - pompa olejowa (zmodyfikowana), - pompowtryski, - turbo, - usuniety i wyprogramowany DPF. wszystko ładnie chulało. ostatnio wymieniłem dwumas, komplet ze sprzęgłem i rozrząd, i sprężarkę klimatyzacji. czyli mam praktycznie wszystko wymienione...

i otóż teraz jak spadły temperatury delikatnie to miałem, problem przy odpalaniu: trząsło budo, delikatnie kopciło na biało-niebiesko, i głośna praca. Wystarczyło, że przejechałem 50/100m juz się normowało. Po dwóch minutach już miare normalnie. czuję spadek mocy (może nie wielki ale jak się robi autem 6000km miesiecznie to się wyczuje i takie coś).

Pierwsze co to pomyślałem świece. Wyminiłem świece, siedziały jeszcze orgiginalne ze znacznkiem VW więc pewnie od nowści miały czarny nalot z białym delikatnie. I akumulator odrazu wymieniłem bo tez był stary.

No i jakby odpalanie teraz lepsze jest. (Może dlatego że temperatury się poprawiły) Mniej trzęsie, spalanie paliwa spadło ale nie jest idalnie. Moc się nie zmieniła.Czyli dalej słabszy. I kupiłem zestaw uszczelek i tą śrubę z erling. Kupiłem klucz dynamometryczny, ta suwmiarkę, ten licznik zegarowy i zamierzam w weekend wymienić te uszczelki. Może jakieś pomysły co jeszcze przy okazji zrobić?

Opublikowano

A jaką masz synchronizację rozrządu?

Egr też masz wyłączony lub zaślepiony?

Opublikowano
  • Autor

A jaką masz synchronizację rozrządu?

Egr też masz wyłączony lub zaślepiony?

Nie mogę sprawdzić narazie bo czekam na nowy kabel.

O EGR nic mi nie wiadomo.

Wszystko przez 110 000 km chulało dobrze.

Opublikowano

A widzisz..może być ze egr coś kuleje...zrób zaślepke i wlóż ją miedzy rurę egru a egr-zaślep dopływ spalin do egru i testuj

Edytowane przez SotoM

Opublikowano
  • Autor

Jutro sprawdze. Teoretycznie zaden blad nie wyskakiwal. Ale pamietam jak jezdzilem tydzien bez dpf ale bez wyprogramowania to mi przepustnica padla. No i musialem wymienic.

Opublikowano

Elektronicznie egr może być sprawny ale mechanicznie może coś mu być-nie domyka się,zatarty lub w pełni sie nie otwiera.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za sugestie z EGR. Faktycznie EGR nie był w najlepszym satnie. Wyczyściłem go dokładnie. Ta rure co do niego idzie i odrazu przepustnice (chociaż ta była w dobrym stanie). Pytanie w jakim stanie może być cały kolektor na złączeniu z silnikiem.

Zdjęcie tutaj:

http://nutrition-store.de/20140913_112619.jpg

Rozrządu nie mogę sprawdzić ponieważ Interfejs doszedł ale wała chyba dostałem. Bo nie łączy na XP na WIN7. Wszystki zrobione porty zmienione. Eh...

http://allegro.pl/wielofunkcyjny-interfejs-diagnostyczny-audi-i4535996655.html w razie czego podaje skąd kupowałem.

20140913_112619.jpg

Opublikowano

Wyczysciłeś dokladnie tą ośke i grzybek jak rowniez jego gniazdo to ze on ma oklejone tym weglem scianki to nic-najwazniejsze jest to co w/w.

Zaslep doplyw spalin do niego i potestuj fure.

Opublikowano
  • Autor

EGR sprawny całkowicie.

Sprawdziłem KTSem BOSCH:

Pompki

1. -0,49,

2. 0,50,

3. -0,49,

4 0,50

Korekcja wałka rozrządu: -3,9

Nie wiem czy to dobre wyniki czy słabe.

Edytowane przez Delfin32

Opublikowano

syncgronizacja zbyt wczesna. daj wałek rozrzadu 1mm w lewo tak jak pisałem najlepiej zakres sunchronizacji od 0,0 do -1,5

prosze instrukcje - http://www.zagazuj.pl/dane/Ustawianie%20kata%20synchronizacji%20PD%20Pompo%20wtryski.pdf

Edytowane przez SotoM

Opublikowano
  • Autor

Dzięki. Wiszę Ci dobra krate piwka ;) Rozrząd ustawiony wszystko już chodzi ok. Narazie te pompki, uszczelki zostawię.

Z komputera wynika, że mam nie doładowane turbo. w weekend chciałbym wyczyścić cały układ dolotowy (po tym co zobaczyłem w egr ) i wymienić

przewody podciśnienia oraz ten tłumik ponieważ jest cały "zaolejony". Co muszę kupić z uszczelek, itd żeby jak rozkręce nie było wtopy?

i czy może orientujesz się czy to będzie dobre? Bo narazie nie mam możliwości rozkręcenia i sprawdzenia numerów na moim "tłumiku"

http://allegro.pl/zawor-podcisnienia-tlumik-audi-a4-a5-q5-2-0tdi-i4612290361.html

Opublikowano

Czyszczenie dolotu nie ma sensu bo po kilku km bedzie wyglądał tak samo.

Watpie aby elektrozawór był uszkodzony.

Czy w twoim silniku jest podciśnienie podłączone do pokrywy wałka rozrządu-jeśli tak to tylko ztamtad moze dostać sie olej do podciśnienia... Powód- niedrożna odma lub niewpełni dróżna i nadmgar par olejowych wyżucane jest w podciśnienie...?