Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Duża ilość oleju w intercoolerze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio po ostrej jeździe zauważyłem że z lewego icka wypłynela spora ilość oleju i dlatego mam pytanie czy powodem tego może być stary typ odmy ? Czy silnik kończy swoje życie ? Dodam że turbo nowe na starym była ta sama bajka icek na pewno do wymiany ale skąd bierze się ten olej ? Proszę o porady :-)

Opublikowano

W odpowiedzi na PW

Temat odmy poszukaj w moich wątkach jest filmik jak to wygląda gdy jest zapchana :wink:

Sprawa oleju w IC jak dla mnie tłumaczy kiedyś lub obecnie nie domagającą turbiną puszczała puszcza olej do IC.

W IC z tego co się oczytałem osadza się trochę oleju ale nie na tyle aby się wylewał :facepalm: ,znając życie ICek do wymiany bo dziurawy :kwasny: i turbo do sprawdzenia po czasie czy nadal nie leje do IC :grin:

Dodatkowo jakie błędy wywala VAG??

Opublikowano
  • Autor

Na kompie zero błędów jedynie turbo troszkę słabo ładuje ale to pewnie przez ten icek dziurawy stara turbina nie miała luzów ale zmartwił mnie ten olej i zmieniłem w niej cały wkład na nowy i teraz dalej to samo się dzieje . Patrzyłem ostatnio do turba i od strony zimnej łopatki są upaciane olejem .

Opublikowano

Na jakim oleju jeździsz ?? jeśli powyżej 5w40 to turbo będzie rzygać ,ja tak miałem po zejściu z 15 na 5W40 było po temacie i jest sucho do tej pory :wink:

Opublikowano
  • Autor

Mam teraz mobil 5w50

Edytowane przez malymoto

Opublikowano

Olej nie powinien tutaj robić problemu(w ciepłym klimacie mieszkasz,czy dużo w korkach stoisz??),doradziłbym zająć się tym ICkiem i zobaczyć czy się poprawiło.Choć ten olej w turbinie ..... :kwasny: .

Opublikowano
  • Autor

W afryce to ja nie mieszkam upałów to raczej dużych na lubelszczyźnie nie ma . Icek już zamówiony zobaczymy co wtedy będzie . Przy dobrze rozgrzanym silniku jak odkręcam korek to nic nie syczy więc odma chyba ok tylko jest sporo mgły olejowej gdy położę korek to lekko go zasysa . Czyżby już były przedmuchy ?:blink:

Opublikowano

Przedmuchy to by były jakby Ci wywalało korek nie zasysało :wink: pompa olejowa wytwarza ciśnienie i jak zauważyłem po wymianie odmy na plastik to zasysa faktycznie korek ale nie odbiło się to na silniku na tyle że dymi z rury itp.

Z tą chmurką zrób filmik pokaż jak bardzo dymi bo myślę że to są delikatne opary nie dym :)

Zrób porządek z ICkiem i dalej zobaczysz :wink:

Opublikowano
  • Autor

Dym to nie jest tylko na moje oko jakby trochę za dużo tej mgły postaram się zrobić filmik i wtedy będzie wiadomo .

Opublikowano

Ogarnij temat IC i zrób filmik :wink:

Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie miałem zrobić filmik ale ta mgła olejowa jest bardzo mała ale nastąpił inny problem . Jaką macie wartość na vagu na wolnych obrotach doładowania jakoś nie mogę ustawić wartości wymaganej . Przy wyższych też trochę brakuje czyżby zatkany wydech ?

Opublikowano

może katalizator się zapycha??

Opublikowano
  • Autor

Raczej nie ale rozważam ten temat bo coś słabo turbo oddycha wszelkie nieszczelności są wyeliminowane tylko zostaje wydech albo czujnik oszukuje >_>