Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[AWX] SWAP 1.9 TDI AWX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mój ojciec ostatnio miał nieprzyjemną sytuację - padła pompa wody i cały rozrząd poleciał. Zawory uszkodziły wałek rozrządu (dwie krzywki są lekko zarysowane).

Ma passata b5 FL 1.9 TDI AWX (z tego co wiem to też w a4 b6 są te silniki) i najtańszym rozwiązaniem okazuje się wymiana silnika. (różnica między naprawą na zamiennikach a przerzuceniem silnika, od razu ze zrobieniem rozrządu to 1500 zł)

Wymieniałem już u siebie silnik z powodu awarii z 2.0 TDI BPW na BGW i trochę jestem w temacie, ale mechanicy do których ściągnęliśmy auto, twierdzą, że mogą być problemy z przerzuceniem silnika AWX -> AWX (na taki sam), bo w którejś części występowały różne rozwiązania elektroniczne (nie wiem czy chodziło im o pompki czy hydropopychacze). Nie mniej jednak z mojego małego doświadczenia wiem, że jak i tak kupimy goły słupek i przełożymy pompki i całą resztę ze starego motoru, to powinno wszystko hulać?

Teraz nie wiem, czy warsztat coś ściemnia, bo za bardzo nie są chętni do wymieniania silnika, czy rzeczywiście tutaj może być jakiś problem? Namierzyłem już silnik z takiego samego modelu, z samochodu z Anglii, który jeszcze nie został wyjęty i biorąc pod uwagę że ojca samochód też jest z anglii po przekładce, to tym bardziej powinno wszystko podejść...

Proszę o doradzenie mi.

Dzięki z góry,

Pozdrawiam