Jump to content
IGNORED

drgania.stukniecie czy to docisk?


quadral20004
 Share

Recommended Posts

Panowie od kiedy mam b8 przy ruszaniu czasami mi przydrgal silnik.jadac dzis do wroclawia zauwazylem ze podczas ruszania silnikiem strasznie telepie.jak puszczam powoli sprzeglo bez gazu to jest ok.jak puszczam powoli sprzeglo i dodaje gaz to jest masakra.zauwazylem takze ze jak wcisne sprzeglo i wbijam jedynke,rusze lekko wajcha w kierunku wbicia 1 biegu to jest w silniku delikatnu stuk.przypalilem lekko sprzeglo. Po tym zabiegu jakby bylo lepiej ale problem nie ustapil.dwumas org nie sluchac objawow jego zuzycia.sprzeglo w idealnym stanie bierze od samego dolu.mysle ze to docisk.mial ktos podobny problem?

Link to comment
Share on other sites

Mam identyczny objaw.

Niestety mechanicy twierdzą, że cały komplet czyli sprzęgło + koło zamachowe do wymiany i przyznam, że jestem bezradny.

Koszta są bardo wysokie i nie za bardzo wiem co w tej sytuacji.

quadral20004 a u Ciebie sytuacja się wyjaśniła ? Zdiagnozował ktoś co to może być ?

Link to comment
Share on other sites

to stukniecie przy wbijaniu 1 biegu jest tak delikatne ,ze sobie typ głowy nie zawracam.oszczedzam sprzeglo i dwumas.zobaczymy ile pojezdze:)

a sprawa telepania buda udalo mi sie calkowicie usunac.wystarczylo przypalic sprzeglo,ale nie podczas ruszania tylko podczas jazdy. jedz sobie spokojnie nacisni delikatnie sprzeglo i dodaj gazu,tylko tak aby samochod nie nabieral predkosci.powinno pomoc.daj znac czy u ciebie to pomoze

Edited by quadral20004
Link to comment
Share on other sites

witam u mnie wymieniony komplet sprzęgła cały z dwu-masą i dodadkowo poduszki silnika i jak telepało tak telepie nadal już mnie chce szlak trafić

Link to comment
Share on other sites

No to widzę zę nie jestem sam z problemem na który nie ma odpowiedzi.
U mnie też (niezawsze, ale po dłuższej jeździe miejskiej sie nasila) przy ruszaniu drga cała buda. Jak ruszę na samym sprzęgle to nic, jak dam buta-też nic, jak ruszę jak amator z obrotami przy 2000 też nic, najgorzej jak ruszę z delikatnym gazem, wtedy w połowie długości skoku pedału, czyli w miejscu kiedy łapie sprzęgło zaczyna się telepanie/drganie.

Czy to mogą być objawy dwumasu? Dodawałem mu gazu na 5 biegu od 1000obr. i kopałem gaz na 3 przy 3000obr., ale nic nie drga-tylko przy ruszaniu. Z drugiej stronie w poprzednim aucie tez nie było objawów, a jak mi podczas jazdy się rozpadło to potem trzeba było je ciąć, zeby zdjąć.
Jakieś pomysły? Napęd? Quattro? Auto przelatane ma prawie 210k i raczej nie było nic robione wczesniej.

EDIT-------------------------------------

Wymieniony komplet dwumasa+sprzegło+łożyska. Nastawniki w poprzednim docisku już wykorzystane do maksimum. Jak na razie nie telepie budą (odpukać ;)), albo jeszcze nie miałem okazji dłużej w korku pojeździć-gdyby coś się działo na pewno dam znać. No i oczywiście podziękowania dla wrclaguna za pomoc :hi:

Edited by matriw
Link to comment
Share on other sites

znalazłem rozwiązanie problemu jest opisane w innym poście :

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...