Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Bzyczenie, klekotanie i kontrolka oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przyszla zima i przyszły nowe kłopoty z moim 1.8t, mianowicie zaraz po odpaleniu silnik klekocze i pali się kontrolka oleju, po jakiś 15 sec klekotanie przechodzi w bzyczenie i kontrolka gaśnie, co to znowu jest?

Opublikowano

sprawdź bagnet moze za mało oleju ma :decayed: jesli nie to pompa oleju sie konczy, ewentualnie napinacz lancucha rozrzadu/lancuch ale to juz musialbys zweryfikowac vagiem, o ile sie nie myle przy usterce napinacza/lancucha rozrzadu wyskakuje blad czujnika polozenia walka rozrzadu - bynajmniej u mnie tak jest :wink:

Edytowane przez uszolek

Opublikowano
  • Autor

sprawdź bagnet moze za mało oleju ma :decayed: jesli nie to pompa oleju sie konczy, ewentualnie napinacz lancucha rozrzadu/lancuch

Tydzień temu robiłem uszczelniacze zaworowe,pokrywy i nastawnika,wałka i wału. Regenerowałem turbo i wymieniałem rozrząd z łańcuchem i ślizgami. Pompa? Jak ja sprawdzić?

Opublikowano

pomiar cisnienia oleju ale co i jak to juz Ci nie powiem, musisz poczekac na wypowiedzi bardziej doswiadczonych

Opublikowano

Witam, ostatnio pisałem też temat ze stukaniem w moim 1.8T ale u mnie jest raczej wina Castrola co mi nalali, ale jak mówisz, że przy klekotaniu pali się kontrolka oleju to znaczy, ze pompa nie daje ciśnienia. Podjedź gdzieć do mechanika i sprawdź ciśnienie oleju, powinno być chyba coś ok 4-5 bar, nie jestem pewny na 100% czy tyle ale coś ok tego. Pompa nie jest droga ok 120-140zł z tego co patrze na allegro

Edytowane przez kkrzysiekk555

Opublikowano
  • Autor

Pompa albo zapchany smok bo jak go przykatuje na wysokich obrotach to tez zaczyna pipczeć ;/ Bardzo skomplikowane jest czyszczenie smoka? przydałoby sie tez wyczyścić cały układ od razu, jak to się robi i czym? Martwi mnie to stukanie/klekotanie, na dniach nagram filmik jak to słychać

Opublikowano

Wątpie aby przy zapchanym układzie świeciła kontrolka. Jak już świeci to raczej pompa, bije słabe ciśnienie i na zimnym silniku olej jest gęstrzy i nie dobija do popychaczy hydraulicznych i chodzą na półsucho i klekoczą. Co do czyszczenia układu to już się nie wypowiem, nie robiłem tego nigdy

Opublikowano
  • Autor

zalany mam castrol edge sport 10w60 to nie jest gęsty olej

Edytowane przez motyf1

Opublikowano

Chodzi mi o to, że jak jest zimny to jest gęstrzy niż rozgrzany

Opublikowano

U mnie klekotanie wyeleminowalo wyczyszczenie smoka .

Edytowane przez iglako