Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Amortyzatory B7 1BE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem po zmianie kół z 205/55/16 na letnie 235/45/17. Gdy zrobiło się cieplej - zacząłem dynamiczniej jeździć i stwierdziłem, że auto zrobiło się trochę podsterowne - w zakrętach przód ucieka na zewnątrz. Pomyślałem, że opony zimowe, profil wysoki, itp. Stąd zmiana na letnie. I niestety, zaskoczenie - w dynamicznie przejeżdżanych zakrętach, zwłaszcza w moim porównawczym, w którym są pewne nierówności asfaltu, auto również "ucieka" a droga hamowania w moim odczuciu jest dłuższa niż jesienią ub. roku. W sobotę pojechałem sprawdzić amorki w stacji diagnostycznej. Lewy 58%, prawy 60%. Tył ponad 78% jeden i drugi. Diagnosta stwierdził, że przód jeszcze może być... Nalot na szafie - 205kkm. Auto użytkuję od przebiegu (rzeczywistego) 130kkm. Nie mam w książce info o wymianie amortyzatorów, ja również ich nie wymieniałem.

I teraz tak - albo mi się wydaje, albo rzeczywiście czas na wymianę. Zawias mam 1BE klasa wagowa OJM. Amorki według ETKI na przód to 8E0413031DG (z dopiskiem Monroe). W katalogu Monroe to E2067 na e-amortyzatory.pl w cenie 157,64zł sztuka. Niby niewiele, ale przy okazji za jedną robotą zmieniłbym też tył (E1356 - 161,44zł/sztuka). Z wymianą w jakichś 800zł się zmieszczę, ale... czy powinienem?

Jakie macie doświadczenia w tym zakresie? Czy olać opinię diagnosty a brać pod uwagę własne odczucia i nalot auta?

Opublikowano

Kolego oryginalne amorki o tym numerze 8E0413031DG monroe to 420 zł sztuka

Opublikowano
  • Autor

Kolego oryginalne amorki o tym numerze 8E0413031DG monroe to 420 zł sztuka

Dzięki za odpowiedź, ale... cena z ASO czy np. InterCars?

Nie działa ostatnio http://sklep.benepol.pl/sklep/i nie bardzo mogę sprawdzić po numerku Audi ceny tego amorka. Jak wyszukuję w katalogu monroe (http://webshop-cs.tecdoc.net/tae/home.jsp) to do swojego auta (A4B7 avant, 2006, 233K 1BE znajduję tylko E2067 (for vehicles with sports suspension). Szukając w katalogu IC również jest tylko ten model, tyle że kosztuje 473zł.

Jak możesz to napisz skąd masz tą cenę. Nie upieram się, że moje ustalenia są prawidłowe. W katalogu Monroe nie mogę wyszukać numeru 8E0413031DG.