Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Moja pierwsza praca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wita

Po wielu przemyśleniach postanowiłem spróbować zabawy z detailingiem. Czytając forum ciężko było wybrać mi jeden zestaw czy konkretny produkt ze względu na ograniczenia budżetowe jak i oczywiście milion opinii użytkowników. Ponieważ był pacjent, a konkretnie Audi A4 mojego ojca - nota bene w bardzo kiepskiej formie jeżeli chodzi o lakier - to też była motywacja do działania.

Na pierwszy ogień wybrałem sobie taki budżetowy zestaw:

• piana tenzi
  • szampon nielsena
  • tar and glue nielsena
  • apc nielsena
  • ipa
  • 4nano - zamiast IronX
  • pędzelki od veletpro
  • rękawica megsa
  • grip do wiadra
  • pasty menzerny
  • polerka od K2
  • pady od k2
  • glinki od veletpro żółta i niebieska
  • mikrofibry
  • pady
  • 4nano Rimprotect
  • zestaw dodo wosk + cleaner

No i wystartowałem z zabawą.

Na początek oględziny i mycie

Po tym zabiegu przystąpiłem do użycia glinki i tak jak to przystało na nowicjusza zaczął się problem, którą wybrać :kwasny: no to wybrałem pierwszą niebieską. Jakoś trudno było ją urabiać, ale efekt jej pracy zadawalał mnie. Ale nie byłbym sobą gdybym nie sprawdził na 2 stronie żółtej. I jakież było moje zdziwienie gdy okazało się że tę się bardzo łatwo urabia - hmm pomyślałem będzie lepiej się pracowało - ale po wypracowaniu jednego elementu stwierdziłem, że za bardzo klei się do rąk i nie zbiera tak fajnie jak niebieska. Więc wróciłem do niebieskiej i objechałem całe autko. Po doświetlałem po kolei każdy element i już wiedziałem że czeka mnie duuuuuuuuuuużo pracy - ale jak uczyć się to najlepiej na najcięższych pacjentach.

Po tym zabiegu przystąpiłem do zasadniczej części i tu była zabawa. Najpierw opanowanie maszyny, później strach przed za bardzo zebranym lakierem, ale po 3 dniach walki udało się skończyć i nawoskować po wszystkim auto. Efekt moim zdaniem jeszcze można troszkę popracować , ale jak na pierwszy projekt można czuć satysfakcje. Najlepszą nagrodą była mina ojca :D który ucieszył się jak dziecka.

Wszystkim zaczynającym przygodę życzę powodzenia i wytrwałości oraz znalezienia własnej drogi i własnych produktów. Ja na pewno będę dalej szukał i próbował co gdzie jest najlepsze samemu, A w kolejce czeka kolejna A4 więc będzie kolejna próba i kolejne doświadczenie, a tylko ono pozwoli mi dopracować mój warsztat.

Pozdrawiam

sQuLtM.jpg

Kw8TAt.jpg

9AaCer.jpg

pvo8HJ.jpg

H5vM8E.jpg

hKLzTv.jpg

TUCr8z.jpg

PkWeni.jpg

AnE2p2.jpg

NL6Awb.jpg

l0o0IF.jpg

Edytowane przez 4marttin4

Opublikowano

Szkoda, że tak mało fotek i w kiepskiej rozdzielczości oraz przy niekoniecznie odpowiednim świetle, które najlpiej pokazałoby wady lakieru oraz efekt końcowy. Ale zawsze trzeba od czegoś zacząć i widać, że raczej dobrze sporzytkowałeś swoje 3dni :) A jak lakier wygląda w słońcu? Nie ma holsów? Jakich konkretnie past i padów używałeś?

Opublikowano
  • Autor

Szkoda, że tak mało fotek i w kiepskiej rozdzielczości oraz przy niekoniecznie odpowiednim świetle, które najlpiej pokazałoby wady lakieru oraz efekt końcowy. Ale zawsze trzeba od czegoś zacząć i widać, że raczej dobrze sporzytkowałeś swoje 3dni :) A jak lakier wygląda w słońcu? Nie ma holsów? Jakich konkretnie past i padów używałeś?

Fotek mało bo oczywiście nie pomyślałem o tym :( a z jakością to taką jaką niestety dał aparat fona na przyszłość pomyślę o lepszych. Na przyszłość spożytkuję poradę i wykonam zdjęcia lepsze aby móc lepiej udokumentować swoją pracę.

Past użyłem z menzerna Fg500,Pf2500,Sf4000 - bo taki był gotowy zestaw - wiadomo nowicjusz nie zawsze wszystko wie :D

a pady biały, pomarańczowy i czarny od K2 - ale wiem że to raczej był średni wybór, choć na początek nie będe narzekał.

Przy następnym aucie - w przyszłym tygodniu - postaram się o lepszą dokumentację prac - pożyczę sobie lustrzankę :D

Opublikowano

Przejrzyj dobre relacje i wzoruj się na zdjęciach tam pokazanych.