Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana dyferencjału 1.8T - kilka pytań.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Po wizycie u mechanika okazuje się że dyferencjał w moim aucie jest w nie najlepszym stanie. Z racji tego że uzywki nie są drogie nie będe bawił się w grzebanie i wymianę łożysk itp - postanowiłem wymienić całą część.

Mam jednak problem z odnalezieniem odpowiedniego do mojego autka.

Oznaczenie AVJ

Manual 5 biegów

1.8T

110/150

Quattro

Nie mam fizycznej możliwości sprawdzenia jaki numer części siedzi u mnie w aucie. Zostaje tylko ETKA.

W ASO sprawdzili mi po Vinie i wyszło że tylny most ma numer: 01R 500 044

Pytania:

1. Oznaczenie ETKA = 01R 500 044 nic mi nie mówi - częśc chciałbym zamówić na allegro a tam przykładowe oznaczenie to: ETT 22 03 01. Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć mi na pytanie jak to jest z tymi oznaczeniami, jak to sie czyta, jak mam tą część dobrać...

Pytałem kilku użytkowników z allegro to dostawałem odp. "z takiego samego wyciągnięte, na pewno podejdzie" a takie odpowiedzi mnie nie zaspokajają.

2. Jak się ma wymiana dyferencjału do półosiek? Czy każde pasują do każdych (mowa oczywiście o silniku 1.8TQ).

I jeszcze pytanie dodatkowe:

3. numery moich półosi [8E0 501 203 R] ale za cho**re nie mogę takich znaleźć. Wszędzie są tylko [8E0 501 203 J] lub [8E0 501 203 K]. Czy między "R" a "J" jest jakaś różnica? Wg. obrazów z ETKI są identyczne ale wiadomo obrazy mogą być poglądowe...

Jak ktoś potrafi odpowiedzieć na któreś z pytań to będę wdzięczny.

Z góry dziękuję i życzę pogodnych świąt.

Opublikowano

Postaram się pomóc na tyle na ile sprawdziłem:

AD1. Wg ETK-a i tego co Ci podali w ASO masz most tylny ETT, o przełozeniu głównym 35/9 i generalnie o takim przelożeniu jak wrzucisz to będzie OK. W tym miejscu wg ETK-a takie przelozenie w tym aucie ma własnie dyfer o oznaczeniu ETT i ETS.

AD2. Wg tego co pokazuje ETK-a wałki o takim numerze miały AVJ ale też BFB, AMB, BEX więc wychodziłoby na to że półosie z tyłu są takie same, a przynajmniej w tych wersjach silnikowych .. (przy AMB i BEX jest coś zamotane i pokazane kilka razy, więc nie jestem pewny ostatecznie) Półosie z aut z innymi silnikami mogą miec jakies różnice, np wielowypustu czy ilości zebów ...

Gdzie szukałeś tych półosi?