Jump to content
IGNORED

brak regulacji reflektorów

Recommended Posts

Posted

Mam audi z 98r i nie ma w niej regulacji wysokości reflektorów. Ponieważ postanowiłem zmienić lampy na poliftowe przy okazji postanowiłem zamontować regulację. Kupiłem przełącznik z wtyczką i przewodami, silniczki, przewody.

Przy wtyczkach lamp mam 3 przewody od silniczków w jednej: brązowy z białym, brązowy z niebieskim, czarny z zielonym..

przy drugiej lampie: brązowy z białym, brązowy z niebieskim, żółty z białym..

przewody już przeciągnąłem do kabiny z każdej lampy osobno.

z wtyczki do regulacji wychodzą następujące przewody: brązowy z białym x 2 (połączone), brązowy z niebieskim x 2 (połączone), brązowy, i dwa cienkie żółty i niebiesko szary.. (jeden z tych cienkich zapewne od podświetlenia przełącznika)

jak to podłączyć, proszę o jakąś podpowiedź..

na forum znalazłem schemat ale średnio potrafię coś z niego wyczytać.. 2fb4d3caeb9a3ed3m.jpg

Tak na logikę brązowy z białym + brązowy z białym do przełącznika, brązowy z niebieskim + brązowy z niebieskim do przełącznika, ze schematu wydaje mi się że czarny z zielonym z jednej lampy do bezpiecznika nr 20 (Światło mijania prawe, regulacja zasięgu świateł), żółty z białym od drugiej lampy do bezpiecznika nr 21 (Światło mijania lewe, regulacja zasięgu świateł)..

ktoś się orientuje jak to powinno być ?

Posted

Wszystko tak jak napisałeś. i:

żółty - +12V po włączeniu świateł mijania - też pod bezpiecznik 20 lub 21

niebiesko-szary(podświetlenie przełącznika) - pod bezpiecznik od którejś postojówki

Posted

dzięki bardzo za podpowiedz.. będę działał w sobotę :)

Zrobiłem, działa :)

potrzeba:

- ok 3 m przewodu w 3 kolorach z jednej lampy i niecałe 3 m przewodu w 3 kolorach z drugiej lampy (czyli np 6m niebieski, 6m brązowy, 6 m czerwony),

- przełącznik regulacji świateł z wtyczką,

- dwa silniczki,

- lutownica

podsumowując:

- brązowy z białym z jednej lampy + brązowy z białym z drugiej i do przełącznika,

- brązowy z niebieskim z jednej lampy + brązowy z niebieskim z drugiej i do przełącznika,

- czarny z zielonym z jednej lampy do bezpiecznika nr 20 (Światło mijania prawe, regulacja zasięgu świateł),

- żółty z białym od drugiej lampy do bezpiecznika nr 21 (Światło mijania lewe, regulacja zasięgu świateł),

- brązowy z przełącznika do masy,

- cienki szary przy przełączniku - podświetlenie przełącznika

- cienki żółty przy przełączniku +12V np do bezpiecznika 20 żeby pojawiał się tam prąd po włączeniu świateł mijania