KONiu3141 Posted June 19, 2015 Posted June 19, 2015 Witam serdecznie , mam dość dziwny w moim odczuciu problem z przepustnicą a mianowicie (przepustnica na linkę) Przy karzdorazowym przekręceniu kluczyka z przepustnicy dobiega cichy pisk (jak podczas adaptacji) akcja ta pojawia się zawsze przy właczniu zapłonu (to raczej nienormalne tak mi się wydaje), podłaczyłem audziane do kompa i wywala następujące błedy: 00561- Mixture adaptation 15-10 Adaptation Limit (Mul) Not Reached-Intermittent 00561- Mixture adaptation 13-10 Adaptation Limit (Mul) Not Reached-Intermittent Błędy te pojawiają sie systematycznie co pewien czas. Dodam iż przepustnicę rozkręciłem i przeczyściłem , adaptaqcja VAG także nic nie dała (tak wiem przy silniku AEB to kanał 98) , dzisiaj wykręciłem przepustnicę i jej mechanizm tak aby widzieć co dzieje się w środku moje obserwacje to: - w momęcie przekręcania kluczyka , mechanizm w środku (ten zembaty) delikatnie się porusza słychać charakterystyczny pisk i po około 20 sekundach mechanizm wraca do pozycji wyjściowej (jego ruch to może 2czy 3 milimetry) silniczek elektryczny robi wrażenie jakby chciał przesunąć zembatkę ale nie ma ciły lub coś go blokuje -podczas adaptacji VAG mechanizm z zębatkami przesuwa się praktyczne w całym zakresie po czym nastepuje powrót do stanu pierwotnego i VAG melduje o praidłowej adaptacji przepustnicy Auto znacznie straciło na mocy (nie wiem czy może to być wina przepustnicy??) przyspiesza do setki około 12 sekund zamiast żeśkich 8,5 spalanie nie zmieniło się I moje pytania: 1) czy ten pisk jest normalny za karzdym przekręceniem kluczyka?? 2) czy przepustnica kwalifikuje się do wymiany?? 3)jesli tak to czy ma duże znaczenie konkretny numer części czy podpasuje każda z AEB chodzi o końcową literke w numerze częsci bo zdarzają się różne 4)czy brak mocy może wynikać z faktu awarii przepustnicy?? Jakieś sugestie propozycje rady z góry dziękuję
robson1211 Posted June 19, 2015 Posted June 19, 2015 Witam serdecznie , mam dość dziwny w moim odczuciu problem z przepustnicą a mianowicie (przepustnica na linkę) Przy karzdorazowym przekręceniu kluczyka z przepustnicy dobiega cichy pisk (jak podczas adaptacji) akcja ta pojawia się zawsze przy właczniu zapłonu (to raczej nienormalne tak mi się wydaje), podłaczyłem audziane do kompa i wywala następujące błedy: 00561- Mixture adaptation 15-10 Adaptation Limit (Mul) Not Reached-Intermittent 00561- Mixture adaptation 13-10 Adaptation Limit (Mul) Not Reached-Intermittent Błędy te pojawiają sie systematycznie co pewien czas. Dodam iż przepustnicę rozkręciłem i przeczyściłem , adaptaqcja VAG także nic nie dała (tak wiem przy silniku AEB to kanał 98) , dzisiaj wykręciłem przepustnicę i jej mechanizm tak aby widzieć co dzieje się w środku moje obserwacje to: - w momęcie przekręcania kluczyka , mechanizm w środku (ten zembaty) delikatnie się porusza słychać charakterystyczny pisk i po około 20 sekundach mechanizm wraca do pozycji wyjściowej (jego ruch to może 2czy 3 milimetry) silniczek elektryczny robi wrażenie jakby chciał przesunąć zembatkę ale nie ma ciły lub coś go blokuje -podczas adaptacji VAG mechanizm z zębatkami przesuwa się praktyczne w całym zakresie po czym nastepuje powrót do stanu pierwotnego i VAG melduje o praidłowej adaptacji przepustnicy Auto znacznie straciło na mocy (nie wiem czy może to być wina przepustnicy??) przyspiesza do setki około 12 sekund zamiast żeśkich 8,5 spalanie nie zmieniło się I moje pytania: 1) czy ten pisk jest normalny za karzdym przekręceniem kluczyka?? 2) czy przepustnica kwalifikuje się do wymiany?? 3)jesli tak to czy ma duże znaczenie konkretny numer części czy podpasuje każda z AEB chodzi o końcową literke w numerze częsci bo zdarzają się różne 4)czy brak mocy może wynikać z faktu awarii przepustnicy?? Jakieś sugestie propozycje rady z góry dziękuję Sprawdż na szczelność układ dolotowy wszystkie węże i intercooler,mialem podobnie w swojej .
KONiu3141 Posted June 20, 2015 Author Posted June 20, 2015 No spoko powalcze z tym a jakas prosta garażowa metoda na sprawdzenie szczelnosci ?? czy poprostu zdemontować wszystko i nie wiem zalać wodą sprawdzić czy cieknie
Recommended Posts