Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Obieg zamkniety oraz slaba klimatyzacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dzisiaj zauwazylem problem z klimatyzacja. Na postoju lub przy wolnej jezdzie klimatyzacja chlodzi ale bardzo slabo, a gdy jedzie sie szybciej to przestaje chlodzic. W zeszlym roku bylo wszystko ok wiec pomyslalem ze wystarczy ja dobic i bedzie znow dobrze. Jako ze dzis niedziela to zabardzo nie mialem wyboru i wybralem sie do norauto na dobicie cieczy. W ukladzie bylo bardzo malo czynnika bo tylko 150g... Dobili tyle ile ma byc ale juz sami stwierdzili ze mimo to klimatyzacja nie dziala jak powinna i prawdobodobie przyczyna bedzie osuszacz... Po wyjezdzie od nich niestety okazalo sie ze dobicie klimy kompletnie nic nie pomoglo. Dalej dziala jak przedtem... W domu podpialem auto pod vaga i przy trybie auto i temp ustawionej na LO temperatura na postoju wg czujnikow w kratkach jest w granicach 17-20 stopni... A z tego co udalo mi sie wyczytac to niektorzy maja temp nawet w granicach 3 stopni... Sprawdzalem rowniez cisnienie w ukladzie to na wylaczonym silniku jest 6bar a podczas pracy klimatyzacji ok 15-17 przy czym po dodaniu gazu cisnienie spada... Patrzylem jeszcze na metalowe rurki wchodzace do kabiny i sa zimne. Wentylator na chlodnicy wlacza sie wraz z zalaczeniem klimatyzacji.

Ktos moze cos powiedziec na podstawie powyzszych informacji? Czy to faktycznie wina osuszacza?. A moze to gorszy problem i czeka mnie wymiana sprezarki?

I tak jeszcze przy okazji, gdy sprawdzalem rozne rzeczy w zwiazku z niesprawna klimatyzacja to wyciagnalem filtr kabinowy. I pod nim jest klapka od obiegu zamknietego. Jak auto jest wylaczone to klapka jest otwarta. Jak tylko przekreci sie zaplon i nawiew jest nawet na OFF to klapka sie zamyka. Po zalaczeniu klimatyzacji klapka jest caly czas zamknieta. Niewazne czy jest na panelu wcisnieta strzalka czy nie. Klapka otwiera sie tylko i wylacznie w momencie przejscia na tryb ECON. I w trybie ECON jak wcisne strzalke to klapka sie zamyka. I zastanawia mnie czy wszystko jest ok. Czy klapka nie powinna byc otwarta przy klimatyzacji gdy strzalka nie jest wcisnieta? A moze tak juz jest w tych autach ze klimatyzacja dziala tylko w trybie obiegu zamknietego?

Auto to a4 b7 2.0 TDI. Przy diagnostyce vagiem nie ma zadnych bledow.

Z góry dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

Nie mam pojecia czy dzialo bez czynnika. Raczej nie powinno. W zeszlym roku robilem caly serwis klimy czyli nabijanie, odgrzybianie itp. I z tego co pamietam to nie bylo duzego ubytku w ukladzie. W tym roku teraz pojechalem na nabicie i okazalo sie ze bylo tylko 150g. Tylko gdzie sie to podzialo? Czy jest mozliwe ze przy wymianie rozrzadu w serwisie mogli spuscic czynnik i nie nabili go ponownie? Bo rozrzad wymienialem pod koniec listopada zeszlego roku...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Ogolnie patrzylem dzisiaj po powrocie do domu czy nie ma czegos nie tak i na pierwszy rzut oka niczego nie zauwazylem. Będę chcial jutro podjechac do jakiegos serwisu ktory zajmuje sie typowo klimatyzacjami a nie wszystkim po trochu. Moze tam znajde kogos bardziej kumatego niz w marnym norauto.
Co do obiegu wewnętrznego to wychodzi na to ze wszystko jest jak byc powinno bo teraz sprawdzalem u znajomego w b6 i dziala tak samo jak u mnie...

Klimatyzacja juz naprawiona.

Auto oddalem do salonu seata w bielsku, ktory zajmuje sie pogwarancyjnym serwisem audi. Najpierw podjechalem do nich i nabili mi klimatyzacje czynnikiem wraz z barwnikiem aby zobaczyc czy jest wyciek. Bezposrednio po nabiciu niczego nie stwierdzili wiec wydali mi auto i powiedzieli ze jezeli klima nie bedzie dzialac jak nalezy to zeby do nich podjechac. Na poczatku wydawalo sie ze wszystko jest ok ale na zewnatrz temperatura w tych dniach nie byla zbyt wysoka. Na weekend zrobilo sie goraca i niestety klima nie chlodzila. Umowilem sie na serwis i stwierdzili wyciek z osuszacza oraz wyciagneli sprezarke aby ocenic w jakim jest stanie. Niestety okazalo sie ze sprezarka jest zatarta...

Ogolnie do wymiany poszla sprezarka + dławnik + osuszacz + chlodnica. Dodatkowo caly uklad zostal wyczyszczony/wyplukany z syfu. Przy okazji kazalem wymienic filtr pyłkowy i odgrzybic klime. Przed chwila odebralem auto i wszystko dziala ale i tak poczekam na temperatury 35+ zeby zobaczyc jak wtedy bedzie. Podlaczylem vaga i sprawdzalem temp. na kratkach nawiewu to przy LO temp waha sie miedzy 5,0 - 6,0. Niektorym te temperatury schodza do 2-3 stopni ale mysle ze ta niewielka roznica nie oznacz nic zlego...

Autoelektronika bardzo dziekuje za zainteresowanie sie moim problemem i za pomoc.

Edytowane przez FishBB