Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Magiel do wymiany? buczenie, stukanie...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę poczytałem forum i nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Po pierwsze opowiem jak wygląda problem: Na wolnych obrotach słychać buczenie w środku samochodu, co dziwne, nie słychać go z zewnątrz, nawet przy otworzonej masce, wraz ze wzrostem obrotów, np w czasie jazdy buczenie jest coraz głośniejsze, aż do momentu kiedy je silnik zagłuszy /buczy ciszej przy prostych kołach ale i tak głośno, przy ruchach kierownicą zrzędzi jak teściowa:P/. Dodatkowo kierownica chodzi ciężej niż powinna, przy maksymalnym skręcie słychać dodatkowo stukniecia, zgrzyt, aż strach ją do tej pozycji przekręcać. Przy skręcaniu z jednoczesnym przyspieszaniem także słychać stuknięcie. Przy szybkim ruszaniu kierownicą w prawo (czy w miejscu czy w czasie jazdy) coś stuka, w lewo już nie.

A teraz co zrobiłem:

1. diagnostyka zawieszenia - wymiana wszystkich 4ech dolnych wahaczy przednich, zbieżność ok, brak luzów

2. wymiana płynu wspomagania na febi zielony (stary płyn czarny i chyba z opiłkami)

3. wymiana pompy na używaną, ale w 100% sprawną - od sąsiada który na niej do niedawna jeździł, 120k przebiegu

4. regulacja magla u speców od wspomagania - okazuje się, że osłona jest popękana, coś było kombinowane przy niej, ale nic nie wycieka - układ jest szczelny i nie pieni płynu.

Co dalej:

1. Wymiana magla? skoro już padł ten (bo tak sądzę po objawach) to założyć servo, tak jak wyczytałem na forum?

2. sprzęgło alternatora?

3. Szukać problemu w zawieszeniu mimo, że diagnostycy jak i mechanik z aso mówią, że to problem z uk. kierowniczym?

4. coś w kolumnie kierownicy?

Info o aucie:

1. A4 b6 2001 sedan 1.8T 150KM - planowany chip po naprawieniu wszystkich usterek

2. sportowe zawieszenie, sztywne i obniżone (prześwit 5cm) - może to ma wpływ na pracę wspomagania i jego żywotność (planuję podnieść ale na razie fundusze ograniczają możliwości)

PS. Może jest ktoś chętny do pomocy z wymianą magla na servotronicka, oczywiście odpłatnie, ale nie dalej niż 300km od Lublina? albo chociaż do zdiagnozowania problemu, obejrzenia auta itp :)