Jump to content
IGNORED

Podczas ruszania silnik szarpie i gaśnie

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam.

Mam problem z moją A4, skrzynia automat.

Podczas ruszania gdy próbuję ruszyć gwałtownie zdarza się, że samochód szarpnie (tak jakby zadziałało ASR) i gaśnie. Podczas ruszania "normalnego" nie ma żadnego problemu.

Zauważyłem też, że na autostradzie Przy jednolitym przyspieszaniu od 50 do 140 Km/h, przy wchodzeniu na 120km/h nagle rosną obroty i czuć szarpnięcie, potem już jedzie normalnie, nie zdarza się to za każdym razem ale się zdarza.

Cała sprawa pojawiła się po przejechaniu po autostradach 700 km w jeden dzień i od tamtej pory mam takie problemy.

Co może być przyczyną?

Nagrałem filmik na autostradzie. Widać na nim jak po przekroczeniu 135 km/h nagle na sekundę wzrastają obroty i jadąc autem czuć jak lekko zwalnia, potem już jedzie normalnie.

Bardzo proszę o podpowiedź co to może być. Mi wydaje się że to problem ze skrzynią biegów.

Skrzynia: 5-biegowa aut. tiptronic

Edited by Mateusz Krysiak
Posted

Skrzynia: 5-biegowa aut. tiptronic

Z FWD w B8 nie było 5-cio biegowego tiptronica, 2.0 FWD to multritronic, dodatkowo sama charakterystyka przyśpieszania na to wskazuje.

• 4 weeks later...
Posted

Naklejka z kodami pokazuje inaczej. chyba, że źle ją rozkodowałem ;)

http://zapodaj.net/2e631b08f447c.jpg.html

Sprawa wyjaśniona. Sprzęgło dogorywa i czeka mnie wymiana :(

A i proszę o podpowiedź dlaczego na naklejce z kodami wyposażenia mam:

0G7 = 5-biegowa aut. skrzynia biegów tiptronic

Czy ja źle to rozkodowuje?

Posted

Zobacz pozostałe kody od skrzyni biegów. Może to S-tronic?

• 2 months later...
Posted (edited)

Hej.

Okazała się że skrzynia się rozsypała więc została wymieniona w poznaniu. Teraz mam wrażenie, że sprzęgło bardzo szybko chwyta (nawet z nogą na hamulcu podczas zmiany z R na D czuć lekkie szarpnięcie). Mam ponoć przejechać spokojnie, bez szaleństw 1000 km i będzie ok. Przy zmianie z D na R i zbyt szybkim puszczeniu hamulca samochód mi zgasł, czy tak powinno być świeżo po wymianie skrzyni i przeprogramowaniu układu?

Ponoć mam skrzynię 7 stopniową, nawet nie wiedziałem, że takie montują w A4 b8 :o

Edited by Mateusz Krysiak
  • 2 months later...
Posted

Hej.

Okazała się że skrzynia się rozsypała więc została wymieniona w poznaniu. Teraz mam wrażenie, że sprzęgło bardzo szybko chwyta (nawet z nogą na hamulcu podczas zmiany z R na D czuć lekkie szarpnięcie). Mam ponoć przejechać spokojnie, bez szaleństw 1000 km i będzie ok. Przy zmianie z D na R i zbyt szybkim puszczeniu hamulca samochód mi zgasł, czy tak powinno być świeżo po wymianie skrzyni i przeprogramowaniu układu?

Ponoć mam skrzynię 7 stopniową, nawet nie wiedziałem, że takie montują w A4 b8 :o

z tego co wiem, to po filmiku widać jednoznacznie, że jest to skrzynia multitronic.

dla silnika 2.0 TDI - skrzynia automatyczne :

multitronic

7-biegowa S tronic

multitronic dla napędu na przednią oś, 7-biegowa S tronic dla napędu na cztery koła