Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czujnik zmierzchu w autach bez pokrętła AUTO.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam i na wstępie proszę o dobre rady.

Samochód przyjechał z Belgii. Przy nastawie pokrętła świateł na "0" (nie posiadam nastawy "AUTO"), a w menu MMI: światła do jazdy dziennej na "auto" zapalały się automatycznie po zmroku światła do jazdy dziennej. Po aktualizacji firmware na K0257_5_D1 w menu MMI mam już tylko dwa tryby ustawień świateł do jazdy dziennej: "on" lub "off" (czyli są ciągle zapalone albo zgaszone bez wpływu na czujnik).

Natomiast mając ustawione w MMI światła na "on" (pokrętło ciągle w nastawie "0"), mapa nawigacji zmienia tryb automatycznie na nocny po zmierzchu. Oczywiście w przypadku jak mam ustawiony w navi tryb dzień/noc na "auto".

Dodam tylko, że czujnik deszczu nie jest aktywny.

Czy tak ma to działać poprawnie, czy można coś z tym zrobić? Nie ukrywam, że czujnik deszczu też by się przydał. Może wymiana przełącznika na AUTO i "zabawa" w VCDS by cokolwiek pomogła?

P.S. Szykuje mi się wymiana przedniej szyby i zastanawiam się czy ma sens zakup tej z czujnikiem czy sobie to wszystko odpuścić.

Z góry dzięki pomoc.

Opublikowano

Albo fizycznie nie ma czujnika i jest tylko zaślepka ( częsta praktyka) albo błędne kodowanie. Auto z czujnikiem działa inaczej. Pewnie nie masz też CLH :) Szybę jak musisz wymienić to nawet się nie zastanawiaj tylko bierz pod czujnik. Samo zamontowanie czujnika jeżeli go nie ma dość proste.Sam włącznik AUTO jest montoway p&p

Polecam temat:

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/197253-montaz-czujnika-deszczu-swiatel-i-uruchomienie-coming-leaving-home-2008-2012/

Opublikowano
  • Autor

Tak jest, CLH też nie mam. Jak jednak wytłumaczyć reagowanie navi na zmierzch, a wcześniej także świateł dziennych? Sugerowałbyś rozebrać lusterko i fizycznie sprawdzić czy jest tam czujnik? Czy jest jakaś inna metoda? Jeśli miałbym czujnik to rozumiem, że wymiana przełącznika na AUTO i odpowiednie porgramowanie w VCDS przywróciłoby normalne funkcjonowanie?

Albo fizycznie nie ma czujnika i jest tylko zaślepka ( częsta praktyka) albo błędne kodowanie. Auto z czujnikiem działa inaczej. Pewnie nie masz też CLH :) Szybę jak musisz wymienić to nawet się nie zastanawiaj tylko bierz pod czujnik. Samo zamontowanie czujnika jeżeli go nie ma dość proste.Sam włącznik AUTO jest montoway p&p

Polecam temat:

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/197253-montaz-czujnika-deszczu-swiatel-i-uruchomienie-coming-leaving-home-2008-2012/

A może ze skana modułu 09 da się coś wyczytać?

Address 09: Cent. Elect. (J519) Labels: 8K0-907-063.clb
Part No SW: 8K0 907 063 K HW: 8K0 907 063 K
Component: BCM1 1.0 H25 0380
Revision: 06025001 Serial number: 00000000591687
Coding: 690040B1003400000001000000005F5F001C020806000001000000
Shop #: WSC 02391 823 56573
VCID: 377DCD5786B85FA6659-8062
Subsystem 1 - Part No SW: 8K1 955 119 A HW: 8T1 955 119 Labels: 1KX-955-119.CLB
Component: WWS 240210 H06 0070
Coding: 00FD11
Subsystem 2 - Part No SW: 8K0 941 531 AK HW: 8K0 941 531 AK
Component: E1 - LDS H08 0090
Opublikowano

Wrzuć zdjęcia szyby i okolic lusterka z wewnątrz i zewnątrz.

Opublikowano

Nie masz czujnika na pewno. Zegary mają swój czujnik zmierzchu i stąd po CAN pewnie idzie informacja do Navi. Jeżeli masz klimę 3 strefy to na pewno masz szybę pod czujnik ale w jego miejscu jest zaślepka ;) Z jednostrefową różnie bywało. Najlepiej tak jak pisał komoornik daj zdjęcie szyby i lusterka bedzie wszystko wiadomo.

Opublikowano
  • Autor

Jutro postaram się wysłać lepsze zdjęcia za dnia bo dzisiaj po nocy nic nie widać na zdjęciu. Przesyłam jednak to co udało mi się wygrzebać na kompie i zrobić dzisiaj w nocy. Klimę mam jednostrefową.

http://fotoo.pl//out.php?t=1085675_lusterko.jpg http://fotoo.pl//out.php?t=1085674_szyba.jpg

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Czyli wychodzi, że mam zaślepkę więc chyba nie ma sensu wrzucać dodatkowych zdjęć. A jak wygląda sprawa kabla bo w dziale "Montażu czujnika" wyczytałem, że są problemy z kodowaniem. Mam nieoryginalny kabel VCDS 12.12. Da się sprawdzić czy dam rade nim zakodować zanim kupię wszystkie graty?

A jak się sprawa ma co do tego podłączania pod lampkę no i kiedy ciągnąc kabel do modułu w bagażniku a kiedy nie? Nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. No i jak wcześniej sprawdzić czy mój sterownik 8K0 907 063 K przyjmie te kodowania poprawnie?
Opublikowano

Takie pytania zadawaj w wątku który Ci podałem :wink: Ale jak przestudiujesz go dokładnie na pewno zajdziesz 100% odpowiedzi na nie. Twój VCDS spokojnie da radę. Możesz na chwile zmienić kodowania i sprawdzić czy przyjmie (oczywiście powstanie sporo błędów więc właściwie nie ma po co ). Do tyłu nie musisz ciągnąć przewodu od razu (sporo roboty a nie zaburza funkcjonowania podstawowych funkcji czujnika). Jeżeli pytasz o podłączenie zasilania pod lampkę to odradzam bo już przerabiałem kilka przypadków że nie działało to jak należy.

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze raz wielkie dzięki za rady. Z wielką chęcią chciałem zadać pytanie w tamtym wątku, ale temat został już zamknięty ;). Czeka mnie jeszcze wymiana przedniej szyby, a później zabawa z czujnikiem. Z tym sterownikiem który posiadam rozumiem, że nie będzie problemów?

Opublikowano

Faktycznie zamknięty :) nie powinno być problemu z modułem.