Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z odpaleniem po 2 tygodniach postoju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam mały problem który wystąpił u mnie w ciągu roku 3 raz. Zawsze to było przy pracach z samochodem. Konkretnie. Robiłem sobie całą odme, trwało to jakieś 2 tygodnie :D:D:D Nie miaem czasu, potem czekasłem na cześci i znowu czasu nie było. DO tej roboty odłączyłem wtryski, cewki, czujnik położenia wałka rozrządu., i w sumie tyle. Wszystko poskaładałem i podlączyłem vag`a w celiu sprawdzenia czy nie ma błędów np. czujnika. Wszystko czysto, odpalam autko no i ździwko bo autko ciężko kręci i nie odpala. No to znowu vag błędów zero. Próbuję znowu i tym razem odpalił ale jakby na 2 cylindry, to i go zgasiłem. Znowu vag i znowu wszystko ok. Znowu odpaliłem autko i chodziło jakby na 3 gary i do tego świeci się kontrolka oleju, auto zgasiłem. Obejrzałem wszystko powąchałem też wszystko :D. Odkręciłem korek oleju i zauważyłem delikatną mgiełkę pod korkiem, jak ją dmuchnąłem to więcej nic nie było :D Takie spostrzeżenie. Wsiaddam znowu do fury i znowu vag i błędów zero. Odpalam i auto odpalió w miarę normalnie tj. przegazowałem i było ok. Póżniej już jeździło normalnie :D. Przy każdym nastepnym odpaleniu nie miałem żadnych problemów. Co zauwazyłem to był to taki trzeci przypadek w ciągu roku. Pierwszy rok temu autko stało tydzień i miało wymienianą dwumase i sprzęgło. Drugi raz autko stało tydzień i miało wymieniany filtr powietrza, przewód od n75 i dv. Nigdy więcej takich problemów nie miałem. Nie mam pojęcia co to może być. Dodam jeszcze że po przejechaniu 5 km wymieniałem koła i mocno było czuć benzynę z tyłu silnika w kabinie nic tylko w okolicach bagaźnika na zewnątrz.

ps. zauważyłem że jak autko się nagrzeje i chwilkę pochodzi na wolnych obrotach to robi takie charakterystyczne cyk cyk cyk :D. Nie cały czas ale np. zrobi cyk cyk cyk 3 sekundy ciszy i znowu cyk cyk cyk i no. 2 sekundy ciszy i znowu cyk cyk cyk. Czasem cuknie 4 razy czasem 3 a czasem w ogóle, czasem przerwea pomiędzy cyknięciem jest dłuższa czasem krótsza tj. + - 2 sek. Nie jest to filtr z węglem na pewno. to cykanie najelepiej słychac z prawej autka tj przy turbinie. Dzięki za pomoc i pozdrawiam

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Cisnienie oleju do sprawdzenia - zaworek zwrotny moze nie domagac albo i cala pompa (w sumie jedno jest w drugim). A to bedzie powodowalo ze zawory sie nie otwieraja bo nie maja cisnienia.

Slyszalem o takiej akcji ze przez cisnienie oleju auto nie odpalalo wcale,tzn cisnienie bylo i znikalo - zaworek w pompie.

Sam dzwiek "cyk cyk" tez moze byc od zaworow - oleju.

Zapach benzyny - pytanie czy z baku czy ze spalin.

Jezeli spaliny to znowu klaniaja sie zawory ale dochodza swiece/cewki ewentualny regulator cisnienia/wtryski - moga zalewac gary.

Opublikowano

Sam dzwiek "cyk cyk" tez moze byc od zaworow - oleju.

Masz na myśli zawory dolotowe/wylotowe w głowicy? Ogólnie to miałem całą głowicę robioną ale fakt cisnienia oleju nie sprawdzałem. Dzisiaj już autko odpaliło normalnie.

Zapach benzyny - pytanie czy z baku czy ze spalin.

Napewno nie ze spalin. Troszke wody idzie mi z układu ale jest to czysta woda ( myślę że się skrapla w rurze wydechowej bo nie są to duże ilości i nie zawsze) Ponadto zapach spalin jest nawet miły :D Nie taki gryzący. :)

ps. pisząc o zaworze swrotnym masz na myśli tak zwany smok ? Ja go już czyściłem kiedyś tzn. mechanik czyścił ale czy wyczyścił tego nie wiem. Jak w miarę prosty sposób zmierzyć cisnienie oleju ?

Opublikowano

Zamiast czujnika cisnienia wkrecasz manometr do oleju - wyciagasz dziada na szybe i jezdzisz troche patrzac na cisnienie - wacha sie od 1,4-do 5,5bara na cieplym.Na zimnym powinno byc 2-6bara.

Smog to tylko sitko w misce do oleju.Zaworek jest czescia pompy oleju i jest to zmora 1.8t (przerobilem to ostatnio).

Smog+pompa+zaworek to calosc. Koszt okolo 200zl+robocizna(zdjac sanki,miske,i masz) na zamienniku - ori to 1500zl

Opublikowano

Zamiast czujnika cisnienia wkrecasz manometr do oleju

To teraz nanometr odpowiedni musze kupić

Smog to tylko sitko w misce do oleju.Zaworek jest czescia pompy oleju i jest to zmora 1.8t (przerobilem to ostatnio).

Czasem ten zaworek nie może powodować problemów 077103175B wystepuje w podstawie filtra oleju.

Smog+pompa+zaworek to calosc. Koszt okolo 200zl+robocizna(zdjac sanki,miske,i masz)

Ile może kosztować robocizna ? 200zł ? Jeżeli cisnienie będę mieć ok to dać se siana z pompą i z smogiem ? Jaka pompe polecisz ?

Opublikowano

Nie ma wyboru...chinczyk albo ori :( Chinczyki na 2-3 lata spoko starcza (kwestia kilometrow) ;)

Nie wiem czo to jest ten 077...

Robocizna od 300zl w gore - sciagasz sanki,miske...a to oznacza przy skladaniu geometrie :( Chyba ze silnik w gore - ale to oznacza wieksza kase.

Manometr lepiej na chwile od kogos - koszty kupna dobrego sa duze - a uzyjesz raz ;)

A jak cisnienie bedzie ok to wracasz do poczatku ;) i nadal nie wiesz co jest. Ale Jezeli niales kontrolke oleju to stawiam na to.

U mnie bylo tak,ze zaworek wieszal sie przy 5-6tys obrotow i cisnienie mialem mniej niz 1bar - dramat dla takich obrotow.Wymiana zaworka nie jest mozliwa - wiec wpadla nowa pompa.

Edytowane przez piter-eg

Opublikowano

Nie wiem czo to jest ten 077...

W etce jest to zawórek w podstwie filtra oleju. Jeśli chodzi o te ciśnienie to nie ważne czy autem jade czy stoje? Przy określonej ilości obr. powinno wskazywać określone ciśnienie ? Niestety nie znam nikogo kto mógłby mi to pożyczyć :D Zadzwonię do jakiegoś serwisu ile se liczą za taką usługę. Pozdro

Opublikowano

Musisz sprawdzic dla konkretnego silnika. Ja mam anb i tam zaworek mam w pompie (z tego co wiem wszystkie 1.8t w b5 tak mialy). Zaworek o ktorym piszesz jest w filtrze - tez moze byc ale on raczej dziala albo nie,a ten w pompie jest jak kobita - raz ma focha raz serce daje ;)

Cisnienie na jalowym cieplym okolo 1.4bara na max obrotach do max 6barow.

Mi wsadzili manometr i pojezdzilem troche po miescie...spokoj a jazda wszystko ok.Dalem pedal w podloge do 6tys obrotow (temp robocza) i cosnienie spadlo >1bar :( Wniosek byl tylko jeden - zaworek=pompa. Ale to moj przypadek ;) Kolega nie mogl odpalic - "szukalim" wszystkiego az padl pomysl cisnienia oleju - manomwtr w silnik i...prawie brak cisnienia - jak zalapal na odpalaniu kolo 1.5bara to odpalil ale nie chcialbys slyszec dzwieku silnika bez cisnienia oleju :(

Jak zaworek sie zawiesi to cisnienie spada albo jak sie nie otworzy to bedzie wieksze.

Edytowane przez piter-eg