Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Gaśnie silnik i ciężko pali - błąd 16825

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich,

Mam problem z moją Audi. Otóż od pewnego czasu mam problemy z jazdą na benzynie.

Po pierwsze mam problemy z odpalaniem - zimny nie zimny trzeba kilka razy zakręcić żeby zapalił. Z moich "doświadczeń" wynika, że lepiej jest zakręcić 3x krócej niż raz a długo. jak już zapali to pracuje ładnie, trzyma obroty. Natomiast przy jeździe jest kiepsko. Tzn. jak zwalniam, to gaśnie, tzn. jak się zatrzymam to gaśnie natomiast jak wcisnę sprzęgło i hamuje to normalnie pracuje, ale jak zatrzymam się do zera i chce ruszyć z powrotem czyli dodaję gazu to gaśnie a w najlepszym przypadku dławi się, wtedy nie reaguje prawie w ogóle na gaz i po jakiś 3-4 sekundach już jest normalnie.

Powyżej opisane zachowanie po pierwsze występuje tylko pryz jeździe na benzynie - na LPG wszystko jest bezproblemowo. Po drugie tak samo zachowuje się na ciepłym silniku jak i na zimnym - nawet ostatnio po przejechaniu jakiś 400 km brakło mi gazu i jechałem na benzynie i wszystko było spoko aż trafiłem na rondo na którym redukowałem bieg i też mi zgasł a następnie ciężko mu było zapalić.

Ważnym jeszcze wspomnienia jest to, że mniej więcej objawy te zaczęły się ujawniać po wymianie wkładu pompy paliwa - nie wymieniałem całego koszyka czy jak to nazwać, tylko samą pompkę (szumiała, więc kupiłem nową, nie w ASO).

A teraz suche fakty:

1. Sprawdzałem ciśnienie paliwa na listwie - jest dobre.

2. Wymieniłem świece, sprawdziłem cewki

3. Komputer pokazuje błąd 16825 - Evap emission control sys - p0441 incorrect flow

4. Przeczytałem że może być to kwestia czujników wody/położenia wału - wymieniłem je

Macie pomysł co powinienem sprawdzić w związku z tym błędem? Albo jak mogła wymiana wkładu na to wszystko wpłynąć?

Z góry dzieki

Opublikowano

Hmmm ja miałem to samo z pompka w baku buczala auto nie chciało zapalic kupiłem sam wkład włożyłem auto paliło jeździło ale było nie to kupiłem org używany cały kompletny i dopiero zaczęło to normalnie chodzić a nowy wkład leży bo też buczala a ty kolego jak widzę evap Emision to jest pewnie problem z odpowietrzaniem baku :-o

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

No właśnie w weekend będę miał chwilę to chcę zajrzeć do mechanizmu odwpowietrzającego, tylko nie wiem jak się za to zabrać co posprawdzać :/
Czytałem o zaworze otwierającym przewód z oparami paliwa, gdzie go szukać jak sprawdzić czy otwiera i działa poprawnie, mogłem jakoś wpłynąć na ten układ przy wymianie wkładu pompy? Z tego co wyczytałem to jest gdzieś z przodu przy filtrze paliwa, zgadza się?