Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błędy termostatu, czujnika G83 i katalizatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W dziale diagnostyki nikt nie chce pomóc więc piszę ponownie tutaj. Proszę o Wasze sugestie.

Od jakiegoś czasu na VAGU pojawiają mi się błędy:

17700 - Map Controlled Engine Cooling Thermostat (F265): Open Circuit
P1292 - 004 - No Signal/Communication - Intermittent
17698 - Coolant Temp Sensor at Radiator Outlet (G83): Signal too Small
P1290 - 002 - Lower Limit Exceeded - Intermittent
16804 - Catalyst System: Bank 1: Efficiency Below Threshold
P0420 - 001 - Upper Limit Exceeded - Intermittent

Po lekturze forum wiem, że problemów mam szukać odpowiednio w termostacie, czujniku G83 i katalizatorze, zgadza się? Od czego zaczynać, czy któryś z błędów może pojawiać się w wyniku drugiego?

Błędy da się wykasować jednak po kilkudziesięciu km ponownie wracają. Ciekawe jest jednak, że nie za każdym razem wracają wszystkie wspomniane błędy i nie zawsze w tej samej kolejności. Błąd 16804 powraca zawsze, ale już błąd termostatu i G83 bardzo różnie. Oprócz 16804 najpierw pojawił się błąd termostatu, po kasowaniu błąd zarówno termostatu jak i G83, kolejne kasowanie i termostat, kolejne kasowanie i znów i termostat i G83. Więc jest to bardzo różnie; jedynie błąd kata jest zawsze z nimi. Ale każdy błąd pojawia się oddzielnie, nie wszystkie czy choćby dwa razem, a każdy po jakimś czasie.

Dodam, że po kasowaniu błędów i ciągłej jeździe min. 100 km w trasie dwa razy zapaliła mi się kontrolka silnika. Po kasowaniu błędów kontrolka gaśnie. Przy jeździe tylko w mieście check się nie pojawiał.

Kody Readiness są wszystkie na zielono. Jeśli chodzi o kata to test przechodzi i kod zmienia się na zielony podczas jazdy, a od razu po kasowaniu błędów kod kata jest czerwony i ręcznie nie mogę wywołać jego testu. Jeśli zaś chodzi o termostat i G83 to podglądając temperatury w grupach 130, 131 i 134 po całonocnym postoju wszystkie temp. są porównywalne, ale już na rozgrzanym silniku po dłuższej jeździe wydają mi się trochę dziwne - temp. G62 = 99 a temp. G83 = 25. Czy nie jest to za duża różnica (patrz poniżej)?

Nie chciałbym w ciemno wymieniać wszystkiego po kolei więc proszę o Waszą pomoc. Może dodatkowo jakieś logi by się przydały?

ce797d88f28c3057med.png