Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pomocy: miga kontrolka świec i traci moc!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej, piszę ponieważ od niedawna mam problem z moją audiczką :/ jechałam dłuższą ostatnio trasę i zapaliła się kontrolka świec (miga) a auto traci na mocy tak jakby turbina się wyłączała. Po trzech razach na trasie (po zgaszeniu silnika kontrolka wyłącza się) auto weszło w tryb awaryjny i tak dojechałam do mechanika. Na komputerze wyświetlił się błąd, że turbina przeładowuje. Po zgaszeniu trybu awaryjnego jakiś czas nie było kłopotu, ale znowu się pojawił przy dłuższej trasie i już mnie to zaczyna martwić. Czy ktoś z Was miał taką przygodę z Audiczką? I co było przyczyną? Dodam, że mam auto zczipowane do 180KM i nigdy nie sprawiało kłopotów. Wszystkie naprawy robię na bieżąco i śmiga jak powinno, a tu taki kłopot... Przeważnie kontrolka zapala się przy zwiększaniu prędkości, moment obrotowy 2,8-3 tys. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Opublikowano

Cześć,

U mnie były takie same objawy jednak kontrolka się nie zapalała, po przekroczeniu 3,5tyś rpm audi wpadało w tryb awaryjny po ponownym odpaleniu problem ustał do czasu przekroczenia wspomnianej wartości obrotów. Z czasem zaczęło się tak dziać już przy 3tyś rpm - błąd przeładowania turbiny. Po wyjęciu i wyczyszczeniu turbiny problem ustał.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za info, ktoś jeszcze się z tym spotkał?

Opublikowano

Jeśli w ECU silnika widniał błąd Przeładowania to gruszka przy turbo uszkodzona co żadko się zdarza a na 99% kierownice spalin w turbine (VNT) do czyszczenia. Trzeba turbo wymontowac z auta na stół i rozebrać cześć spalinowa turbiny Gdzie znajdują się kierownice spalin.

Edytowane przez SotoM

Opublikowano
  • Autor

Ok dzięki za pomoc. Trzeba teraz umówić wizytę u mechanika :)

Opublikowano

Niestety ale będziesz musiała przygotować się na nie małe szarpnięcie po kieszeni, nie mniej po zabiegu problem ustanie :)

Opublikowano

Ważne aby mechanik wiedział o co chodzi izby to zrobił naprawdę porządnie żaby za kilka miesięcy nie było powtórki z rozrywki...

Opublikowano

Ważne aby mechanik wiedział o co chodzi izby to zrobił naprawdę porządnie żaby za kilka miesięcy nie było powtórki z rozrywki...

Aby nie było powtórki z rozrywki trzeba przede wszystkim przegonić czasami dieselka :)

Opublikowano

No niestety jak jest się zwolennikiem stylu psj. Choć jeśli jest VNT dobrze wyczuszczone to przy psj trochę pojeździ...

Opublikowano
  • Autor

Aby nie było powtórki z rozrywki trzeba przede wszystkim przegonić czasami dieselka :)

To, że jestem dziewczyną nie oznacza, że nie potrafię tego zrobić :)

Ale w tym momencie to nie pomaga!

Dzięki za info, aha no i mam nadzieję, że wzrosło wasze ego pisząc o PSJ Panowie...

Niestety ale będziesz musiała przygotować się na nie małe szarpnięcie po kieszeni, nie mniej po zabiegu problem ustanie :)

Orientowałam się mniej więcej ile będzie kosztowała geometria z wyciągnięciem i włożeniem. Pozostaje niepocieszona...

Opublikowano

Żadne ego poprostu tzw -"powolny"styl jazdy...

No to chwal się jaki koszt w twych stronach....

Opublikowano

Nie mówię, że nie potrafisz po prostu jeśli jest taki problem uważam, że ważne o tym aspekcie wspomnieć aby zapobiec kolejnemu - każdy umie przycisnąć gaz do podłogo ;)

Opublikowano
  • Autor

Żadne ego poprostu tzw -"powolny"styl jazdy...

No to chwal się jaki koszt w twych stronach....

200 geometra + wyciągnięcie i włożenie około 250... Dużo to czy mało?

Opublikowano

Mało...oby porządnie

Opublikowano

Cena jest przyjemna, co prawda czyszczenie samego T to zabieg powiedzmy 1-1,5h ale za to wyciągnięciem trzeba się trochę namęczyć (przynajmniej w 1.9 ajm w B5).

Opublikowano

Witam serdecznie !

Napisz proszę, czy po regeneracji i czyszczeniu tej turbiny problem Tobie ustąpił. Mam podobny problem, z tym, że dzieje mi się to średnio raz na kilka miesięcy (lub tak, jak napisałaś przy dłuższej trasie).

Z góry dzięki za informacje ;) pozdrawiam

Opublikowano

Witam serdecznie !

Napisz proszę, czy po regeneracji i czyszczeniu tej turbiny problem Tobie ustąpił. Mam podobny problem, z tym, że dzieje mi się to średnio raz na kilka miesięcy (lub tak, jak napisałaś przy dłuższej trasie).

Sprawdź czy dzieje się tak przy przekroczeniu pewnej wartości obrotów, bo możesz tak jeździć i rok bez trybu awaryjnego jeśli nie przekroczysz wspomnianej wartości.

Opublikowano

U mnie po wymianie silnika i turbo jak migała kontrolka świec okazało się że sonda lambda czyli dokładnie czujnik temperatury spalin numer 1 czyli odrazu za turbiną była walnieta przejechałem tak około 200 km i dpf do wycięcia wiec nie radzę jeździć ;/

Opublikowano
  • Autor

Mało...oby porządnie

Pewnie dlatego, że po znajomości trochę:) nie daję do najdroższego mechanika w mieście, za to dobrze znam kilku i przyjaciel pracuje w Regeneracji Turbosprężarek więc mi to tam wyczyści na specjalnej maszynie :)

Witam serdecznie !

Jak tylko będę po zabiegu to dam znać, póki co nie mogę odstawić auta, ale może w przyszłym tygodniu się uda na spokojnie to zrobić.

Opublikowano

U mnie skończyło się to regeneracją turbiny (puszczała olej, zapiekły się kierownice) oraz wymianą gruszki bo miała delikatne przycięcie co objawiało się też skrzypnięciami przy ruchu tłoczka... :)

koło 1000 wydasz i będzie jak nowa :)