Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wibracje na wolnych obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie,

Odkąd zakupiłem Audi w sierpniu zeszłego roku odnoszę cały czas wrażenie że coś jest nie tak z pracą silnika.

Silnik nie chodzi głośno, ale moim zdaniem jak na szmochód tej klasy, generuje za dużo wibracji. Jest to szczególnie dokuczliwe kiedy stoję pod światłami i silnik pracuje na wolnych obrotach. Zimny czy ciepły ( z wyłączonym start - stop) nie ma znaczenia. Nie mam żadnego porównania z podobnym Audi, mam za to porównanie z Passatem 1.9 TDI 2000r. Kiedy teść przyjechał do mnie Passatem i postawił go u mnie w garażu odpaliłem go i co mogę powiedzieć na pewno - silnik Passata jest dużo głośniejszy ale we wnętrzu (szczególnie na fotelu kierowcy po oparciu głowy na zagłówku) przy niskich obrotach nie występują takie wibracje jak u mnie w Audi.

Jakiś miesiąc temu po rozmowie ze znajomym i wizycie u zaprzyjaźnionego mechanika wymieniłem prawą poduszkę pod Silnikiem. Odniosłem wrażenie, że minimalnie pomogło (może Samo-sugestia ?) - ale w dalszym ciągu nie jestem zadowolony. A teraz najlepsze. Podczas wypalania DPF silnik pracuje przy około 950 obr/min i w tym momencie wibracje znikają. Kiedy jednak nie mam do czynienia z wypalaniem DPF i sam ustalę obroty silnika na około 950 obr/min wibracje są wyraźniejsze. Może podczas wypalania DPF paliwo jest inaczej dozowane , stąd ta różnica w pracy silnika?

Jutro jadę na wymianę oprogramowania silnika w związku z Diesel-aferą VW. Ciekawe czy coś się zmieni.

pozdrawiam.

Opublikowano

Daj znać jak tam działa auto po tej wymianie oprogramowania bo dużo osób się waha czy iść na to czy nie w tym ja :D pozdr.